En Sıcak Konular

Akdeniz ve Ege, sele teslim oldu

16 Aralık 2009 19:40 tsi
Antalya'da geceden bu yana etkili olan fırtına ve yağış, Manavgat, Kemer ve Finike ilçelerinde de yaşamı olumsuz etkiliyor.

Geceden bu yana Kemer'de etkili olan yağış ve fırtına ilçe merkezi ve çevresindeki bir çok ağaçla iş yerlerinin levhalarının devrilmesine yol açtı. Kuzdere Mahallesi ile Göynük beldesindeki Değirmendere köyünde dağlardan gelen yağmur suları da Ağva deresinin yükselmesine neden oldu. Sel ve su baskınlarına karşı ilçedeki tedbirler artırıldı.

Kemer Emniyet Müdürlüğü ekipleri de Sarısu deresinin taşması sonucu Antalya-Kemer kara yolunda tedbirlerini devam ettiriyor.

-MANAVGAT IRMAĞI YÜKSELDİ-

Antalya'nın Manavgat ilçesinde de devam eden şiddetli yağış nedeniyle Manavgat ırmağı ile Oymapınar Barajı'ndaki su seviyeleri yükseldi.

Her yağıştan sonra olduğu gibi Manavgat Şelale tesislerinin seyir bölümü ve ana binanın ilk katı sular altında kaldı.

Manavgat Irmağı'nın yükselmesi sonucu, Manavgat Şelalesi çevresindeki restoran ve kafeleri su bastı. Manavgat Belediyesi tarafından ırmak çevresinde yaptırılan Balık Hali'nin alt katındaki kafeteryayı da su bastı.

Su baskınları sonucu, tesislerdeki eşyalar zarar gördü.

-FİNİKE'DE DOLU YAĞDI-

Öte yandan, Antalya'nın Finike ilçesinde dün akşam saatlerinden bu yana devam eden yağmurun ardından yaklaşık 10 dakika dolu yağdı.

Yağış nedeniyle ilçeye bağlı 4 beldede, Yeni Mahalle ile Çavmallar mevkisindeki bazı evlerin giriş katları, seralar ve portakal bahçelerini su bastı. Etkili dolu yağışı da seralarda ve açık tarım alanlarında zarara neden oldu.

Finike'de gece boyunca metrekareye düşen yağış miktarının 18.4 kilogram olduğunu bildiren Meteoroloji yetkilileri, 08.00-12.00 saatleri arasında ise yağış miktarının metre karede 24.8 kilograma ulaştığını söyledi.

-KEMER'E GİDEBİLMEK İÇİN DAĞLAR AŞILACAK-

Bu arada, Antalya-Kemer kara yolunun Sarısu Deresi'nin taşması sonucu kapanması üzerine Karoyolları Bölge Müdürlüğü, Kemer'e gitmek zorunda olan araç sürücülerine, Antalya-Korkuteli-Elmalı-Finike-Kemer güzergahını kullanmalarını, Kemer'den Antalya'ya geleceklerin de bu güzergahı kullanmalarını önerdi.

Böylece, yaklaşık 45 kilometre olan Antalya-Kemer kara yolu, alternatif güzergahın takip edilmesi halinde sürücüler yaklaşık 235 kilometre yol katetmiş olacak.

İZMİR'DE KÖPRÜ ÇÖKTÖ, 30 EV VE 2 OKULU SU BASTI

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova köyünde, dün geceden beri devam eden şiddetli yağmur sebebiyle, Karaburun yolunun geçtiği derenin üzerinde bulunan 70 yıllık köprü çöktü. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, 30'a yakın evi ve iki okulu su bastı. Köylüler, yağmur altında evlerindeki suları boşalttı.

Derelerin temizliğinin yapılmadığından yakınan köylüler, her yağmurda aynı şeyleri yaşadıklarını, yetkililerden kalıcı çözüm istediklerini söyledi. Eşyalarını kurtarmak isterken sel sularına kapılarak denize sürüklenen kasap Mehmet Menekşe ise yaklaşık 100 metre sonra vatandaşların çabasıyla kurtarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Urla İtfaiye Grubu, AKS 110, Urla Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Karayolları ekipleri, Balıklıova'ya giderek kurtarma çalışmalarına başladı. Ekipler, bir yandan su basan evlere müdahale ederken bir yandan da tıkanan kanalları açmak ve biriken suların çekilmesini sağlamak için uğraştı.

Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, Balıklıova İlköğretim Okulu'nun 2, Asiye Hüseyin İlköğretim Okulu'nun ise 1 gün süreyle tatil edildiğini açıkladı. İzmir-Karaburun yolunun trafiğe kapanması sebebiyle geçişler, sadece hafif araçlara ve tek şerit halinde Ildırı-Kadıovacık-Barboras yolu üzerinden veriliyor.

Yoğun yağış sebebiyle Balıklıova'nın yanı sıra Urla eski Çeşme yolu ve Sıraselviler mevkisindeki yol, moloz ve taşlarla dolarak kapandı. Urla Belediyesi ekipleri, molozları kaldırarak yolu tekrar açtı. Balıklıova Köyü Muhtarı Tayyar Yıldırım, yakında bulunan taş ocağından çıkan taşlarla derenin önünün kesildiğini, su ocağa vardığı sırada dere yatağının dolu olması sebebiyle ovaya yayıldığını, taşkının bundan kaynaklandığını iddia etti.

Meteoroloji yetkilileri, İzmir şehir merkezinde, geceden itibaren metrekareye ortalama 31,8 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Gece başlayan sağanak yağmur, sabah saatlerinde etkisini artırdı. Yağışların gün içinde azalacağı belirtildi.

MUĞLA'DA SON 30 SAATTE METREKAREYE 105.8 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Muğla'da etkili olan yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte son 30 saatte metrekareye 105.8 kilogram yağış düştü.

Muğla'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış, gece etkisini arttırdı. Yağış, öğle saatlerinde gök gürültülü sağanağa dönüştü.
 
Şiddetli yağış nedeniyle Karabağlar ve Karşıyaka mahallelerinde su baskınları yaşandı.

Su baskını nedeniyle saatlerdir evlerine giremediklerini bildiren Ali Görcü, ''Hayvanlarımız evin arka kısmında mahsur kaldı. Onları çıkarmaya çalışıyoruz. Suyun evin içine tamamen girmemesi için önlem alıyoruz'' dedi.

Yağış nedeniyle Karabağlar Mahallesi'nde kapanan bir yolu kullanamadıklarını ifade eden minibüs sürücüsü ise aracıyla bir iş yerine yemek götürdüğünü belirterek, ''Yağış nedeniyle yolun karşısına geçemediğimiz için yemekleri suyun içinden yürüyerek ulaştırmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Muğla Belediyesi işçileri, taşkın yaşanmaması için yağmur kanallarında temizlik yaptı. Polis ekipleri ise trafiğin aksamaması için kavşaklarda önlem aldı.

MARMARİS'TE, TARIM ARAZİLERİNİ EVLERİ SU BASTI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde sağanak yağış nedeniyle, Hisarönü köyündeki yaklaşık 100 evi su bastı, tarım arazileri zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, ilçede dün akşam saatlerinde başlayan yağmur, bugün etkisini artırarak sağanağa dönüştü. İlçe merkezinde küçük taşkınlar yaşanırken, Hisarönü köyünde dere yataklarının taşması nedeniyle su baskınları meydana geldi.

Değirmenyanı Mahallesi'ndeki birçok evin ve tarım arazileri su taşkınlarından zarar gördü.

Köylüler, taşkında çok sayıda kümes hayvanının telef olduğunu anlattı.

Bu arada, 11 yaşındaki Özcan adındaki çocuk, evinden getirdiği şişme botunu sel sularının üzerine koydu. Bota binen çocuk, mahsur kalan civcivlerini kurtarmaya çalıştı. Çocuk, 5 civcivinden 1'ini kurtarabildi.

Hisarönü Köyü Muhtarı Mehmet Çelikalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su taşkınları nedeniyle köylerin büyük zarar gördüğünü ve hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi. Yaklaşık 100 evin zarar gördüğünü belirten Çelikalp, ''Sel felaketinden en fazla Değirmenyanı mahallemiz etkilendi. Bir hafta önce de şiddetli yağışlar olmuştu ama bu defa çok fazla etkilendik. Onarım çalışmalarını yapıyorduk ancak bu selle yaptığımız çalışmalar boşa gitti. 3 mahallemize bir haftadır su veremiyorduk, bu sel nedeniyle döşediğimiz borular zarar gördüğü için bir süre daha içme suyu olmayacak'' dedi.

Köylüler ise yağmur suyu kanallarının yeterli sayı ve büyüklükte olmadığı için evlerini su bastığını iddia etti.

Yetkililer, köydeki zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs