bile bile düşmeyin | " /> bile bile düşmeyin | "/>

En Sıcak Konular

Bu bir tuzak, bile bile düşmeyin

16 Aralık 2009 16:44 tsi
Bu bir tuzak, bile bile düşmeyin Aydınlardan istifa edecek vekillere 'Meclis'te kalın' çağrısı geldi.

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması sonrası bir araya gelen Türkiye Barış Meclisi üyesi bir grup aydın ve sanatçı, DTP'li milletvekillerine sineyimillet kararından dönmeye ve Meclis çatısı altında çalışma çağrısında bulundu.

Parlamento'da pek çok demokratik imkan bulunduğunu belirten aydın ve sanatçılar, "Sizin Parlamento'dan ayrılmanızı bekleyenlerin işini kolaylaştırmayın ve parlamenter zemini terk etmeyin." çağrısı yaptı.

Türkiye Barış Meclisi üyesi akademisyen, hukukçu, sivil toplum örgütü üyeleri DTP'nin kapatılması ve ardından alınan sineyimillet kararı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tanmaz, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Sami Evren, Gazeteci-Yazar Leyla İpekçi ve sanatçı Zeynep Tanbay katıldı.

Türkiye Barış Meclisi adına açıklamayı okuyan Hakan Tanmaz, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması yönündeki kararının kabul edilemez olduğunu söyledi. DTP'nin kapatılmasının baş sorumlusunun 12 Eylül Anayasası ve anti demokratik siyasi partiler yasasını değiştiremeyen Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu savunan Tanmaz, "DTP'nin siyasi bir karar ile kapatılması, Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin düşürülmesi, Türkiye'nin demokratikleşmesinin sınırlarını ve rejimin tıkanmışlığını gösteriyor. Buradan çıkış imkânsız değil ama oldukça zahmetli ve zordur." şeklinde konuştu.

"PARLAMENTER ZEMİN TERK EDİLMEMELİDİR"

Kapatılan DTP'li milletvekillerinin sine-i millet kararının kendilerine ait olduğunu aktaran Tanmaz, "Partileri kapatılmış, eş Başkanlarından birisinin ve bir arkadaşlarının milletvekilliği düşürülmüş DTP'li milletvekillerinin sineyimillete dönme kararları tabiî ki kendilerine aittir. Ancak her şeye rağmen hala pek çok imkan içeren parlamenter zemini terk etmenin doğuracağı sonuçlar üzerine düşünmekte büyük yarar vardır. Sizin parlamentodan ayrılmazını bekleyenlerin işini kolaylaştırmayın ve parlamenter zemini terk etmeyin ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için bu darbeyi birlikte göğüsleyelim" İfadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan TTB Başkanı Gencay Gürsoy da, DTP'nin uzun zamandan beri parlamento içinde kürt halkını temsil eden siyasi yada illegal örgütlerin sakarlıklarının sorumlusu olarak görüldüğünü ileri sürdü. Son günlerde yaşana eylemler ve şiddet olaylarına dikkat çeken Tanmaz, "En son Dolapdere'de çekilen silahlar, satırlar ve mahkemelerin bunları yapanları serbest bırakması bir çok insanımızın vicdanını sızlattı. Taş atan çocukların karşılaştığı muamele ile silah kullananların karşılaştığı muamele ayrımcılığın, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun çok tipik örnekleridir. Bu koşullarda Türkiye'de hukuka güvenmelerini beklemek ise abesle iştigaldir. Kürtler söz konusu olunca hukukun, siyasetin bir aracı haline getirildiği bu tutumlarla alenileşmiştir." İfadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararının yasal ancak hukuki olmadığını savunan Gürsoy, sonuçları itibariyle de siyasi bir karar olduğunu söyledi. Kapatılan DTP'li vekilleri mecliste kalmaya çağıran Gürsoy, "Her şeye rağmen Hala umut var. DTP'nin yeni olanakları kullanarak meclis zeminine bu sorunu taşıması bu mümkündür. Bölgede demokratik yapılar oluşturarak yasal çerçevede mücadeleyi yine demokrasi sınırları içersinde sürdürmesi mümkündür. Bizlerin çabası da bu doğrultuda aktörleri adım atmaya yöneliktir."şeklinde konuştu.

DTP'nin kapatılmasının ardından şiddetle hiç ilişkisi olmayan ancak DTP'ye oy veren insanların da cezalandırıldığını aktaran İpekçi, "Şiddetin direniş kazanmaması için DTP'nin çağrı da yapalım; DTP'nin parlamentodan çekilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Yeni bir parti, yeni bir oluşum söz konusu olacaksa artık bir yol ayrımına geldiği, siyasette şiddet diline Türkiye'nin tahammül edilemeyeceğini anlamalarını istiyorum." Diye konuştu.

DTP'nin kapatılması sonrasında ortaya çıkan tablonun artık Türkiye'nin 12 Eylül Anayasasıyla yönetilemeyeceğini gösterdiğini belirten KESK Başkanı Sami Evren ise şunları söyledi: "İktidar partisinin sorumluluğu 12 eylül Anayasasının değiştirilmesi, demokratik özgür eşitlik ilkesine dayanan yeni bir Anayasa yapılmak durumundadır. Ana muhalefet Partisi ve siyasi partiler bu konuda gerçekten demokrasiyi savunuyorlarsa demokrasiyi hiç kimse sözcük olarak ağzından bırakmıyor, Okullarda okutulan yurttaşlık kitabındaki tanıma razıyız. Halk iradesi deniyor ya, halk iradesine inanıyorlar ise demokratik bir Anayasaya ihtiyacımız var. "

(CİHAN) 



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs