En Sıcak Konular

'Rusya bizim için tehdit değil'

16 Aralık 2009 16:33 tsi
NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'yı da ittifaka dahil ederek Rusya'nın arka bahçesine ilerleme hedefi ile gerilen ve Rusya-Gürcistan savaşı ile kopma noktasına gelen Rusya-NATO ilişkileri yeniden kuruluyor.

NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen resmi görüşmeler için bulunduğu Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la, ardından da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya geldi.

Görüşmelerde Rusya'nın NATO'nun Afganistan'da gerçekleştirdiği operasyonlara sağlayacağı destek, Avrupa güvenliği, İran nükleer programı ve diğer sorunlu konular ele alındı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev görüşmede Rusya ve NATO ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşındığına dikkat çekerek, Rasmussen'in göreve gelmesinin ardından gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti.

NATO RUSYA İÇİN TEHDİT DEĞİL

NATO'nun Rusya için tehdit olmadığına değinen Rasmussen, "NATO Rusya için tehdit değil, belki ortak tehditlere karşı mücadelede partnerimiz. Terör de bu tehditlerin başında geliyor." dedi. NATO Genel Sekreteri Nevski Ekspres'ine yönelik saldırıda hayatını kaybedenlerden dolayı başsağlığı diledi.

Afganistan'daki mevcut durumun terör, uyuşturucu trafiği ve diğer tehditler açısından NATO ülkeleri kadar Rusya'yı da tehdit ettiğini kaydeden Rasmussen, "Birinci hedefimiz Rusya ile ilişkilerimizi güçlendirmek. Bundan sonra daha verimli ilişkiler içinde olmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

RUSYA-NATO DOĞRU ORTALIK PEŞİNDE

Rasmussen Medvedev'den önce de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya-NATO ilişkilerinin gelişmesinde Rasmussen'in özel çabasına teşekkür ederek, 4 Aralık'ta Brüksel'de gerçekleşen NATO-Rusya Konsey'inin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini hatırlattı. Lavrov karşılıklı çıkarlara uygun olarak bir çok alanda Rusya ile NATO arasında ilişkilerin gelişmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Rusya ile NATO arasında doğru bir ortaklığın kurulması için Moskova'ya geldiğini kaydeden Rasmussen de, "Bazı konularda fikir ayrılıklarımız var. Ancak benim kanaatim bir çok güvenlik alanında gerçekleştireceğimiz işbirliklerini bu fikir ayrılıkları gölgelememeli. Bu sonbaharla birlikte ilişkilerde yeni bir dönem başladığına inanıyorum." dedi.

AFGANİSTAN'DA İŞBİRLİĞİ GÜNDEMDE

Kremlin'in gündeminde yeni Avrupa Güvenliği Anlaşması var. Rus basınına açıklamada bulunan Rogozin Rusya'nın NATO'dan beklentilerinin öncelikle Rusya'nın yeni güvenlik anlaşması önerisinde NATO'nun pozisyonunu tam olarak duymak istediklerini belirtti. Afganistan konusunda işbirliği öngördüklerini kaydeden Rogozin, Rusya-NATO ilişkilerinin öngörülebilir olması için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. Rasmussen Rusya'nın yeni güvenlik önerisinin NATO'dan çok, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ele alınmasından yana olduğu belirtiliyor.

Rasmussen'in Moskova'dan Afganistan operasyonlarında daha fazla destek istediği kaydediliyor. Ziyaret öncesi yapılan açıklamalarda Rasmussen'in Afganistan'daki NATO operasyonları için Rusya'dan daha fazla katkı yapmasını ve bu çerçevede başta AK-47 Kalaşnikof silahı olmak üzere, bomba atar, top, zırhlı araçlar ve diğer Rus silahları isteyeceği bildirilmişti. Satış konusuna sıcak bakan Moskova'nın bağış talebine olumlu cevap vermeyeceği belirtiliyor.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs