En Sıcak Konular

Molotoflarda kullanılan benzin, araçların depolarından hortumla çalınıyor

16 Aralık 2009 15:01 tsi
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından tırmandırılan sokak çatışmalarında yanıcı ve patlayıcı madde kullanımı dikkat çeken boyutlara ulaştı.

İstanbul'daki araç yakma eylemlerinin ilk başladığı zamanlarda benzin istasyonlarından bidonlarla satışlara yasak getirilmiş, örgüt yandaşlarının önüne geçilmeye çalışılmıştı. Ancak alınan tüm tedbirlere rağmen molotof kokteyli kullanılarak bir çok iş yeri ve araç kullanılamaz hale getirildi. Uzmanlar, benzin istasyonlarının tam anlamıyla denetiminin mümkün olmadığını, eylemcilerin araçların depolarına hortum sarkıttıktan sonra benzini nefesleriyle çekip bidonlara doldurduklarını belirledi. Eylemlerin vazgeçilmezi haline gelen havai fişek satan iş yerlerinin denetimi konusunda ise tam anlamıyla önlem alınamıyor. Denetimlerin sağlıklı yapılması durumunda bile, "Düğün için alan da var. Nasıl ayırt edilir ki! " endişesi yaşanıyor.

İstanbul'da özellikle geçen sene araç yakma olaylarının had safhaya ulaşması güvenlik birimlerini alarma geçirmiş, benzin istasyonlarından bidonlarla benzin satışına yasak getirilmişti. Ancak araç yakma olayları farklı şekilde devam etmiş, hatta sokak olayları farklı bir boyut kazanarak terör yandaşları olaylarda havai fişek kullanmaya başlamıştı. Güneydoğu bölgelerinde gerçekleşen olayların İstanbul'a da ulaşmasının ardından vatandaşların korkulu rüyası haline gelen araçların molotof atılarak ya da yanıcı madde dökülerek yakılması yeniden gündeme gelmişti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan tespitlere göre, molotof kokteyli yapımında benzin ve yapışkan malzemeler kullanılıyor. Bunun yanında molotofların etkisinin artırılması için şişelerin içine şeker de ekleyerek alevlerin etkisini artırılmaya çalışılıyor. 2007 ve 2008 yıllarındaki olayların ardından benzin istasyonlarının denetimi için çeşitli tedbirlerin uygulandığı ancak bunların yeteri kadar sağlıklı sonuç vermediği belirtildi. Uzmanlar, bu yöntemlerin kesin sonuç için yeterli olmadığı görüşünde. Çünkü terör örgütü yandaşları benzin istasyonlarından almasalar bile araçların benzin depolarına hortum uzatarak park halindeki araçların benzinlerini boşaltabiliyor. Elde edilen benzinler molotof kokteyli için hazırlanan şişelere doldurularak terör saldırıları için hazır hale getiriliyor. Bu tespitler, yapılan operasyonlarda ele geçirilen malzemeler dikkate alındığında da ortaya çıkıyor. Örgüt yandaşlarının ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda kullanıma hazır molotof kokteyli ile molotof yapımında kullanılan şeker, tutkal, bez parçaları ve deterjan ele geçirildi.

Öte yandan sokak eylemlerinde son zamanlarda kullanılmaya başlanan havai fişekler için de durum farklı değil. Hava fişek satışı için iş yerlerinin ilgili ruhsatı bulundurması gerekiyor. Bu ruhsat sahibi herkes havai fişek satabiliyor. Satın alırken de alıcılar için özel bir işlem gerekmiyor. Parasını veren herkes havai fişekleri satın alabiliyor. Bu ruhsat sahibi olan iş yerleri Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sadece ruhsatlarının bulunup bulunmadığı kriterine göre denetlenebiliyor. Onun dışında her hangi bir denetim imkanı bulunmuyor. Ruhsat bakımından eksiklik tespit edilen işyerlerine de cezai işlem uygulanıyor.

Cihan



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs