da mı var? | " /> da mı var? | "/>

En Sıcak Konular

Zararları da mı var?

16 Aralık 2009 13:39 tsi
Zararları da mı var? ABD'li üst düzey yetkiliden ilginç açıklama: "Bence, Türkiye'nin, komşularıyla eşit olarak ilişki kurmasının ABD ve ve Batıya olan yararları, zararından daha ağır basıyor"

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Philip Gordon, "Türkiye'nin on yıllardır NATO, ABD ve Avrupa ile sürdürdüğü işbirliğine sırtını çevirdiğini düşünmenin yanlış bir izlenim olduğuna inandığını" söyledi. Gordon, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Avrupa Alt Komitesi'nde "Lizbon Anlaşması: ABD ve AB'nin Gelecekteki İlişkilerine Yansımaları" başlıklı oturumda, komite üyelerinin sorularını yanıtladı.

Kongre'deki Türk Dostluk Grubu'nun eşbaşkanı, Demokrat Parti Florida milletvekili RobertWexler, sorusunda, "Türkiye'nin Doğuya yönelerek, Batıyla ilişkilerini en aza indirdiği" yönündeki makaleleri hatırlatarak, "Bana göre şurası çok açık; Türkiye bölgesel bir politika yürütüyor. Eğer 5 yıl önce biri çıkıp da Türkiye'nin Ermenistan ile büyük biryakınlaşma süreci yürüteceğini ya da Türkiye'nin Kürt nüfusa yönelik demokratikleşme sürecini hayata geçireceğini öne sürse aramızdan çok az sayıda kişi buna inanırdı. Bence, Türkiye'nin, komşularıyla eşit olarak ilişki kurmasının ABD ve ve Batıya olan yararları, zararından daha ağır basıyor" dedi.

Bu sözlerinin ardından Wexler, Gordon'a, ABD'nin Türkiye ile olan ilişkilerinin durumuna ve "Türkiye'nin siyasetinin yön değiştirdiği" iddialarına ilişkin görüşünü sordu.

Gordon da söz konusu makaleleri okuduğunu ifade ederek, "Haklısınız, Türkiye bölgesinde daha aktif bir rol oynuyor ve çok önemli bir rol arayışı içinde" dedi.

İki ülke arasında bazı konularda görüş ayrılığının olabildiğine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen hafta İran, İsrail ve Suriye'ye yönelik yaklaşımları da içeren bir dizi konuyu ele aldığına işaret eden Gordon, "Türkiye'nin, NATO, ABD ve Avrupa ile on yıllardır sürdürdüğü işbirliğine sırtını çevirdiğini bir şekilde düşünmenin yanlış bir izlenim olduğuna inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, karşılaşılan ortak zorluklara dair Obama ile birkaç saat süren görüşmesine dikkati çekerek, "Bu, bir ülkenin ABD'den uzaklaştığının işareti değil" diyen Gordon, aynı şekilde Türkiye'de ABVe katılıma olan ilginin de devam ettiğini belirtti, bunun da bir ülkenin Avrupa'dan uzaklaştığının işareti olamayacağını kaydetti. Gordon, Türkiye'nin Orta Doğu'da ve diğer bölgelerde önemli rol arayışı içinde olduğunu yineleyerek, "Ancak, Türkiye'nin, bölgesel ve küresel çapta bir dizi büyük ve önemli konudaki işbirliğinde yakın bir ortağımız olmayı sürdürdüğü de bir gerçek dedi.
Türkiye'nin Afganistan'a katkılarına değinen ve ABD ile bu ülkede "özel bir ortaklık içinde olduğunu ifade eden Gordon, enerji konuları ve Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi süreci de dahil diğer bazı konularda da birlikte çalıştıklarını hatırlattı.

Kıbrıs meselesi ve bu meselenin NATO-AB işbirliğine etkilerine dair bir soru üzerine de Gordon, bu mesele yüzünden NATO ile AB arasındaki işbirliğinin "mükemmel olmadığı" görüşünü dile getirdi. Bunu "talihsiz bir durum" olarak niteleyen Gordon, Kıbrıs Rum kesiminin AB üyesi, Türkiye'nin de NATO üyesi olduğuna dikkati çekerek, "Her ikisi, sürekli olarak birbirlerinin, üye oldukları kuruluşlara katılımını engelliyorlar" dedi.

A.A.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs