En Sıcak Konular

Vatandaşa sevindirici haber

16 Aralık 2009 11:36 tsi
Devletin yılbaşından itibaren hastalardan alacağı katkı payı oranını yüzde 70 çıkarmasına özel hastaneler sıcak bakmıyor.

Özel hastaneler, yüzde 70'lik katkı payını hastalara yansıtmamak için yoğun çaba içerisine girdi. Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Hastaneler Derneği İç Anadolu Temsilcisi Op. Dr. Kemal Tekden, "Özel hastaneler yüzde 70'lik farkı almakta zorlanır. Hatta alması mümkün değil. Alınırsa özel hastaneler olarak bizler ayakta duramayız, hasta gelmez." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren özel hastanelerin muayene ücretlerine yüzde 70'lere varan oranda farkı yürürlülüğe koyacağını duyurmasının ardından özel hastanelerden sevindirici bir haber geldi. Özel Hastaneler Derneği İç Anadolu Temsilcisi Op. Dr. Kemal Tekden, özel hastanelerin muayene ücretlerine yüzde 70 orandaki farkı yansıtmasının mümkün olamayacağını söyledi. Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Tekden Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı da olan Tekden, uygulamanın vatandaşa aynen yansıtılması halinde sektörün ciddi anlamda hasta kaybı yaşayacağına dikkat çekti. Devletin alacağıyla birlikte özel hastanede muayenenin hastaya 23 TL'ye mal olduğunu belirten Tekden, yüzde 70'lik farkın yansıtılması durumunda rakamın 32 TL'ye yükseleceğini, bu durumda kimsenin özel hastaneye gelmeyeceğini kaydetti. Tekden şunları söyledi:

"Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere özel hastanelerdeki hastalardan alınan farkın yüzde 30'dan yüzde 70'lere yükseleceği yer aldı. İç Anadolu'daki hastanelerin bu farkı yansıtması mümkün değil. Çünkü hastaya muayene ücreti devletin alacağıyla birlikte özel hastanede 23 TL iken bir anda 32 TL'ye yükselecek. Bu durumda hastalar özel hastaneleri tercih etmez. Devletin bizlere ödediği fiyatlar 5 yılda değişmedi. Buna rağmen maliyetler arttı. Özel hastaneler yüzde 70'lik farkı almakta zorlanır. Hatta alması mümkün değil. Alınırsa özel hastaneler olarak bizler ayakta duramayız, hasta gelmez. Vatandaş zaten şuan ki fiyatı bile ödemekte güçlük çekiyor o farkı nasıl ödeyecek. Hasta sayısı azılırsa özel hastaneler için bu büyük risk."

Op. Dr. Kemal Tekden, "Devlet, devlet hastanelerinde muayene olan hastalardan 5 TL, özel hastanelerden ise 12 TL fark alıyor. Burada yanlış var. Kanunsuzluk var. Vatandaşın özel hastanelere ödeyeceği paranın 25 TL'yi geçmemesi gerekir. Çünkü vatandaş zaten zor ödüyor o parayı" diye konuştu. Tekden, devletin rekabeti kendi içinde bırakması gerektiğini ifade ederek, sınır koymasının yanlış olduğunu söyledi. Kendileri için kalitenin önemli olduğunun altını çizen Tekden, "Özel hastaneleri devletin biraz kendi haline bırakması gerekli. Kaliteyi hastalar belirlemeli" ifadesini kullandı. Tekden, İstanbul ile Kayseri'deki özel hastanelere uygulanan uygulamanın çok farklı olmasından dert yanarak, "Ufacık bir hatada biz 100 bin TL ödedik. Hastadan yanlış alınan 140 TL bize çok büyük rakama mal oldu. İstanbul'da ise bu durum farklı. Gereken denetim yapılmalı." dedi. (CİHAN) 



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,348 µs