En Sıcak Konular

Makinistler iş bıraktı

16 Aralık 2009 10:35 tsi
Memur sendikalarının 25 Kasım'da yaptığı bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında başlatılan soruşturmada işten uzaklaştırılan 16 demiryolu çalışanının işlerine geri dönmelerini sağlamak için makinistler seferlere çıkmadı.

Makinistlerin iş bırakması sebebiyle Adapazarı-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Sabah işlerine gitmek isteyen işçiler ile hastaneye gidecek hastalar yollarda kaldı.

25 Kasım'da Türkiye genelinde tren seferlerinin durma noktasına geldiği bir günlük iş bırakma eyleminin ardından TCDD'nin başlattığı soruşturma kapsamında işten uzaklaştırılan 16 demiryolu çalışanına destek vermek amacıyla Kamu-Sen demiryollarında ülke genelinde eylem başlattı. Eylem nedeniyle 05:25, 07:00 ve 07:40'da yapılması gereken Adapazarı-Haydarpaşa tren seferleri makinistlerin iş bırakması sebebiyle iptal edildi. İşten uzaklaştırılan arkadaşlarına destek veren makinistler, iş bırakma eylemi öncesinde hastaneden rapor aldı. İş bırakma eylemi yine vatandaşları mağdur etti. Sabah işlerine gitmek için trenleri kullanacak olan işçiler ile İstanbul'daki hastanelere gidecek olan hastalar mağdur oldu. Eylemden habersiz Adapazarı Tren Garı'na gelen işçi ve hastalar trenlerin kalkmayacağını öğrenince şehirlerarası otobüs terminalinin yolunu tuttu.

ARKADAŞLARIMIZ İŞLERİNE İADE EDİLENE KADAR EYLEMLER SÜRECEK

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) Sakarya Şubesi üyeleri de iş bırakan makinistlere destek verdi. 25 Kasım'da katıldığı eylemde makinistlere baskı yaparak tren seferlerinin aksamasına neden olduğu gerekçesiyle TÜVASAŞ'taki görevinden uzaklaştırılan Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şube Başkanı Cihat Koray, işten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilene kadar eylemlerin ülke genelinde süreceğini söyledi. ''Uzaklaştırmalar ortadan kalkıncaya kadar sürecek bir eylem, nasıl sürer ve hangi koşullarda devam eder onu bilemiyorum" diyen Koray, şunları söyledi: "25 Kasım'da Anayasa'nın verdiği hakları kullanarak bir günlük uyarı grevi yapmıştık. Anayasa'nın 90. maddesi 'Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası antlaşmalara, kanunlara aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletler arası antlaşma hükümleri esas alınır' diyor. Bu bağlamda Türk Ulaşım Sen'in tüzüğünde de 'üyeler sendika tüzüğü ile yönetmeliklerde gösterilen hususlara uygun hareket etmeyi kabul eder' ifadesi yer alıyor. Yani çalışan sendikanın üyesiyse sendikanın kararlarına uymak zorundadır. 16 arkadaşımız sendika genel merkezinin aldığı kararı uyguladı diye görevlerinden el çektirildi. Ne yapacaklardı?''

Sorunun çözümü için hükümetin demokratik açılım arifesinde memur açılımı yaparak ILO sözleşmelerine göre çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi ve bütün çalışanların demokratik haklarını en iyi şekilde kullanmaları sağlaması gerektiğini söyleyen Koray, "Memurlar bu konuda kararlıdır. Sonuna kadar da mücadelesini sürdürecektir. Geçerliliği kalmamış kanun ve yönetmeliklerle kamu çalışnalarının boynundaki boyunduruluğun devamı düşünülüyor. Kamu çalışanları bu boyunduruluğu kırdı. Artık su bentten taştı."dedi.

İŞLERİNE GİDEMEYEN İŞÇİLER SENDİKACILARA TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada tren seferlerinin iptal olması sebebiyle Gebze'deki fabrikalarına gidemeyen iki işçi sendika üyeleri ile tartıştı. İşçiler, "İşten atılırsak bunun hesabını kim verecek? Kim bizim hakkımızı savunacak? 10 dakika geç kalsak savunma veriyoruz. İşten gece çıkıyoruz. Eylemden haberimiz yok. Binlerce işçi yolda. Akşamdan haber verilseydi önlemimiz alırdık. Şimdi mağdur olduk." diyerek sendika üyelerine tepki gösterdi.

KANSER HASTASI HASTANE YOLUNDA MAĞDUR OLDU

4 yıldır kanser tedavisi gördüğünü, ilaçlarını almak için İstanbul'daki Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne gideceğini söyleyen Emine Topçu (60), trenlerin iptal olması sebebiyle mağdur olduğunu söyledi. Eylemden haberinin olmadığını anlatan Topçu, şöyle konuştu: "Tren seferleri iptal olduğu için otobüsle gideceğim. Gişedeki görevliler bana bilet veremeyeceklerini söylediler. İstanbul'a kanser tedavisi için her ay gidiyorum, bugün gidişim eyleme denk geldi. İstanbul'da kalacak yerim yok, o nedenle gün içinde gidip geliyorum. Eylem yapılacağına dair bir şey söylemediler.''

Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekipleri tren garında geniş güvenlik önlemi aldı. TCDD yetkilileri, Adapazarı-Haydarpaşa tren seferlerinin gün içinde yapılamayabileceğini belirtti.

cihan



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,301 µs