En Sıcak Konular

29 yıl sonra gelen karar

16 Aralık 2009 10:12 tsi
 29 yıl sonra gelen karar 12 Eylül darbesinden sonra başlayan yasa dışı Devrimci Sol (Dev-Sol) örgütü ana davasında 29 yıl sonra karar çıktı.

Yargıtay'ın 'eksik evrak' nedeniyle haklarındaki kararı bozduğu bin 243 sanıkla ilgili karar duruşması dün yapıldı. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada mahkeme heyeti, sanıklardan 39'unu, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 146/1. maddesi uyarınca "anayasal düzeni değiştirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 129 sanığın beraat ettiği duruşmada, 999 sanık hakkındaki suçlamalar ise zaman aşımından düştü. Dava görülürken ölen sanıklardan Dursun Karataş hakkındaki dava daha önce düşmüştü.

Adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Dursun Karataş, Ali Osman Köse ve Ferudun Aliosmanoğlu'nun avukatı Ebru Timtik, davayı temyize götüreceklerini söyledi. Davanın 29 yıldır sürdüğüne dikkat çeken Timtik, 39 kişinin anayasal düzeni silahla değiştirmeye teşebbüs etmekten müebbet hapse mahkum edildiğini ancak hangi sanıkların müebbet hapse çarptırıldığının bugün açıklanacağını ifade etti.

Avukat Timtik, 29 yıl süren davayı ve çıkan kararı şu sözlerle eleştirdi: "Bizim ve sanıkların temel itirazı şuydu, madem cuntayla hesaplaştığımızı söylüyoruz. Madem 12 Eylül hukukunun devam etmediğini söylüyoruz bunu bize ispatlayın. Savcılıklar tarafından 90 ve 180 gün işkence altında tutulan ve işkence gördükleri sabit olan kişilerin ifadelerinin dikkate alınmaması gerekiyordu, ancak dikkate alındığını görüyoruz. Hukuka aykırı deliller hiçbir zaman esas alınamaz. Bu dosyada bazı komik durumlar var. Mesela hayatını kaybetmiş bazı sanıklar hakkında ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. Bu davada halen yargılandığını bilmeyen yüzlerce sanık olduğunu söyleyebiliriz. Mahkemeden hukuksuzlukları devam ettirmemesini istedik, cesur bir karar vermesini bekledik, cunta hukukunu yargılamasını isterdik. Maalesef mahkeme 39 kişi hakkında kalemini kırdı."

1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt elebaşısı Dursun Karataş'ın da bulunduğu bin 243 sanığa "örgüt yöneticiliği yapma", "adam öldürme", "kamu malına zarar verme", "polise mukavemet" gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek, dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Yargıtay, 2005 yılında Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle usul yönünden bozmuştu.
 
zaman



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs