En Sıcak Konular

Ergenekon'da itiraf gibi savunma

16 Aralık 2009 10:03 tsi
Ergenekon davasının dünkü duruşmasında sanık kürsüsünde eski USİAD Genel Sekreteri ve eski Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy Şube Başkanı Birol Başaran vardı.

Başaran, 8 Şubat 2008'de Marmara Üniversitesi'nde ADD Kadıköy Şubesi tarafından düzenlenen 'Hukuk ve Siyaset Okulu' konulu panelde darbe isteyen bir konuşma yapmasıyla gündeme gelmişti. Başaran, Türkiye'de hukuk dışına çıkılmasını önermiş ve "Hukuk dışına çıkılacak günler geliyor diye düşünüyorum. Bazı durumlarda hukukun askıya alınmasında bir zarar yoktur diye düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi de Atatürk'ün yaptığı devrimdir. Atatürk'ün hukuka çok bağlı olması için padişahın huzurunda selam durması gerekiyordu. Bir saatten sonra 'yok buraya kadar' dedi. 'Ben padişahı tanımıyorum.' dedi. Hukuk dışına çıktı. Ama ülkesini kurtardı. Hukuk ilkelerine saygı duyulması gerekenlerin affına sığınarak ben öyle düşünmüyorum. Ülke dara düştüğü zaman hukuk dışına da çıkılır diye düşünüyorum." demişti. Başaran'ın konuşması başta Şener Eruygur olmak üzere tüm salon tarafından dakikalarca alkışlanmıştı.

Başaran, savunmasında bu konuya da değindi. Kendisi için her şeyin bu panelden sonra başladığını savundu. 'ADD ile olan tüm bağını 2005 yılında kopardığını ve bu tarihten sonra hiçbir ADD'nin kapısından içeri dahi girmediğini' söylemesi dikkat çekti. Paneldeki konuşmasının yanlış anlaşıldığını savundu. Darbeden bahsetmediğini ileri sürerek, şunları söyledi: "Kıvırtmaya gerek yok. Aklı başında olan herkes demokrasi ister. Türkiye'de 1980'den bu yana 30 yıldır darbe olmamış. Darbe yapılıp geçiyor. Şeriat ise kalıyor. İran'ı görüyoruz. 'Darbe mi şeriat mı' dense darbe derim. Bu benim kişisel görüşüm. Bunu söyledim diye terörist olacaksam olayım."

Söz konusu panelden sonra Şener Eruygur'la yaptığı ve iddianameye de giren telefon konuşmasını ise şöyle açıkladı: "Panel ile ilgili çıkan haberler üzerine aradım. Adam zaten korkuyordu. Panelde boşboğazlık etmişim. Üzüldüm. 'Korkmayın, bir şey çıkarsa üzerime alırım' dedim."

Birol Başaran'ın darbe planlarıyla ilgili söyledikleri de dikkat çekiciydi. 2003-2004 yıllarında darbe planlandığı yönündeki iddialar ile ilgili olarak şunları anlattı: "İnsanlar toplanmış, 'işler iyi gitmiyor' demiş. Velev ki insanlar (darbe yapmayı) düşünmüş. Ancak TCK'nın 36. maddesinde gönüllü vazgeçme var. 2003-2004 yıllarında hukukun dışına çıkılmış ise de vazgeçilmiş. 27 Nisan 2007'de muhtırayı veren belli. Kendi eliyle yazdığını söylüyor. Eğer darbe planları suçsa, açın davayı. Yaşar Büyükanıt orada dururken bize burada darbeci denilemez."

zaman



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs