'Sine-i Millet'e dönebilecek mi? | " /> 'Sine-i Millet'e dönebilecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

DTP 'Sine-i Millet'e dönebilecek mi?

16 Aralık 2009 09:39 tsi
DTP 'Sine-i Millet'e dönebilecek mi? Sine-i millet kararı alarak Meclis'e istifalarını sunmaya hazırlanan DTP'lilerle ilgili sürecin nasıl işleyeceği konusunda kafalar karışık.

Ancak içtüzüğe göre görünen o ki, DTP'lilerin bu süreci, 'sine-i millet' değil 'sine-i Meclis'le sonuçlanacak.

Yani yeniden TBMM'ye dönmek durumunda kalacaklar. Çünkü istifaların geçerli olması için TBMM Genel Kurul'ndada oylanması gerekiyor ve buradan 'onay' çıkması beklenmiyor. Bir diğer ihtimal, DTP'lilerin fiili olarak Meclis'ten çekilmesi nedeniyle milletvekilliklerinin düşmesi. TBMM İçtüzüğü, üst üste 5 oturuma gelinmemesi durumunda milletvekilliğinin düşmesini öngörüyor. Fakat bunun da şu ana kadar bir uygulaması yok. Aynı kapsamda bulunan birçok milletvekili için herhangi bir işlem yapılmadı. Bu nedenle eski DTP'lilerin 'devamsızlıktan' milletvekilliğinin düşmesi de söz konusu görünmüyor.

İçtüzüğe göre, milletvekilliğinin düşmesi için yapılan başvurunun Genel Kurul üye tamsayısının yarısından bir fazlası oranında kabul edilmesi gerekiyor. Çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti kaynakları, oylamada istifa taleplerinin geri çevrileceğini belirtiyor. Aksi bir sonuç, DTP'yi daha da şahinleştirmenin yanında "Bizi mahkeme kapattı, iktidar partisi de TBMM'den attı" iddialarının gündeme getirilmesine neden olacak. İstifaların Genel Kurul'daki oylamasında MHP'nin 'kabul' oyu vermesi beklenirken, CHP'nin takınacağı tavır henüz netleşmedi. Bağımsız kalan 19 milletvekilinin yeni grup kurabilmesi için 20. kişi olmaya hazır olduğunu belirten Ufuk Uras da dün bazı aydınlarla ortak bir açıklama yaparak, "Sine-i milletten vazgeçin, çözüm yeri Parlamento'dur." çağrısını yineledi.

Bu durumda, DTP'li milletvekillerinin kısa süre sonra yeni bir siyasi oluşumda buluşması, 2010'un ilk aylarında da TBMM'ye dönmesi bekleniyor. DTP'nin eski milletvekili ve yöneticileri, önümüzdeki dönemi geniş çerçeveli ve yoğun değerlendirme toplantılarıyla geçirecek. Temel hedef, olabildiğince geniş, yeni bir oluşum kurularak TBMM'de daha farklı bir vizyonla temsil edilmek. Terör örgütüne mesafe alması durumunda DTP'lilerle birlikte siyaset yapmak isteyen çeşitli isim ve kesimler var. Bunun gerçekleşmemesi durumunda şimdilik, DTP'lilerin önündeki tek yol, BDP bünyesinde siyasete devam edilmesi. Kapatılan partinin yönetici ve üyeleri dünden itibaren BDP'ye geçmeye başladı. Milletvekilleri de değerlendirme sürecinin ardından en kötü ihtimalle bu partiye geçecek ve Ufuk Uras'la birlikte TBMM'de yeni grup kuracak. 

zaman



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs