Yeni strateji deşifre oldu | " /> Yeni strateji deşifre oldu | "/>

En Sıcak Konular

Yeni strateji deşifre oldu

16 Aralık 2009 08:17 tsi
Yeni strateji deşifre oldu Terör örgütü PKK'nın İzmir ve İstanbul'dan sonra dün de Muş'ta sahneye koyduğu yeni strateji deşifre oldu.

Halkı kışkırtarak karşı şiddet oluşturma ve çatışmayı geniş alana yayma girişimleri OHAL'e zemin hazırlama çabası olarak değerlendiriliyor. Toplumun farklı kesimlerinden de söz konusu stratejiye karşı sağduyu çağrıları yükseliyor. "Kimse elini ovuşturmasın. Bu sorun bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor." diyen Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, kirli oyuna karşı Türklerin de Kürtlerin de fitne oluşturacak davranışlardan kaçınmasını istiyor. Güneydoğu Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Federasyonu Başkanı Mehmet Demir de, oyunu bozmanın vatan borcu olduğunu söylüyor. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'na göre, çatışma zeminini ortadan kaldırmanın yolu, siyasetçilerin sükûnet çağrısı yapmasından geçiyor. Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Ayan, "90'lı yıllara dönmek istemiyoruz." derken, Muş milletvekili Seracettin Karayağız, OHAL'in bu tür eylemler sonucunda geldiğini hatırlatıyor. Eski İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ise KCK ve Ergenekon soruşturmalarının devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor: "KCK'nın şehirde ciddi bir örgütlenme içine girdiği görüldü. Ergenekon başta olmak üzere terör örgütünü kullanan 10'a yakın gizli servis var."

MEHMET DEMİR

Güneydoğu Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Federasyonu Bşk.

Darbe zeminleri birbirine benziyor. Aynı oyun yine oynanıyor. Millet birbirine düşürülüyor. Kimse sorumsuz davranamaz. Olumlu katkı, vatan borcudur. Türkiye, olağanüstü bir süreçten geçiyor. Başta siyasîler olmak üzere kimsenin sorumsuz davranma ve sorumsuz beyanatlar verme lüksü yok. Olumlu katkı vatan borcudur. Maalesef muhalefet partilerinin söylemleri, 12 Eylül öncesi siyasi tartışmaları hatırlatıyor. Bu millet artık bunları okuyor. Bu topraklarda, bir kez daha oyun oynanıyor. Koskoca bir millet birbirine düşürülüyor. Bütün darbe zeminleri birbirine benziyor.

GALİP ENSARİOĞLU

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı

Toplumsal çatışma zeminini ortadan kaldırmanın yolu, sağduyu ve sükûnet çağrılarından geçiyor. Sorunlar sokakta değil Parlamento'da çözülmeli. Herkesin birbirini anlamak ve diyalog kurmak adına çaba sarf etmesi gerekiyor. Toplumsal çatışma zeminini ortadan kaldırmanın yolu, halk için siyaset yapan herkesin sağduyu ve sükûnet çağrısı yapmasından geçiyor. Sorunlar sokakta değil Parlamento'da çözülmeli. Milleti sokaklara teşvik eden sözlerden kaçınmalıyız. STK'lar da bu süreçte, insanlara yol göstermeli.

SERACETTİN KARAYAĞIZ

AK Parti Muş milletvekili

Bu eylemlerin nasıl bir ortama zemin hazırladığını geçmişe bakarak anlamak mümkün. OHAL, benzer ortamlar sonucunda gelmiştir. Halk bu oyunu ezberledi.

ŞİVAN PERVER

Avrupa'da yaşayan Kürt sanatçı

Tokat'ta 7 askerin şehit edilmesi provokatif bir eylem. Savaş kışkırtıcılarının, statükonun devamından yana olanların ekmeğine yağ sürmeyelim, şiddetten kaçınalım. Avrupa'da yaşayan Kürt sanatçı Şivan Perver, DTP'nin kapatılmasının ardından artan sokak eylemleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Tokat'ta 7 askerin şehit edilmesini 'provokatif bir eylem' olarak değerlendiren Perver, Diyarbakır'da üniversite öğrencisi Aydın Erdem ile İstanbul'da 17 yaşındaki Serap'ın ölümüne yol açan eylemlerin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Perver, "Savaş kışkırtıcılarının, statükonun devamından yana olan anlayışın ekmeğine yağ süren, şiddete davet eden, dışlayıcı üsluptan kaçınmamız gerekiyor." dedi. Avrupa'dan yayın yapan nasname.com adlı internet sitesine konuşan Perver, DTP'nin kapatılmasını da eleştirdi. Mahkeme'nin kararının provokatif olayların yoğunlaştığı bir döneme rast geldiğinin altını çizen Perver, "Oybirliğiyle alınan karar 86 yıldır resmi ideolojide direten statükocu güçlerin halen barış önünde engel olduğunu açıkça göstermektedir." diye konuştu.

Kimse elini ovuşturmasın kirli oyun bozulacak

Numan Kurtulmuş (SP Genel Başkanı):

Elbirliği ile huzur ve kardeşlik ortamını sağlayacak adımları atmak zorundayız. Herkes aklıselimle hareket etmeli. Türkler de Kürtler de fitne oluşturacak davranışlardan kaçınmalı. Kimse elini ovuşturmasın. Bu bir fitne, bir kirli oyun. Bu oyunu sona erdirecek miyiz erdirmeyecek miyiz? Terörün sona erdirilmesi için için üç anahtar kelime vardır. İyi niyet, feraset ve kararlılık.

Bin yıldır kardeşiz aramızı kimse açamaz

Mustafa Destici (BBP Genel Başkan Yardımcısı):

Burada milletin fertlerini karşı karşıya getirme oyunu var. Ortada oyun varsa, bunun karşısında da devletin güvenlik güçleri var. Hiçbir vatandaşımız bu konuda tahriklere kapılmamalı. Vatandaşlar, bir suç unsuru görüyorlarsa güvenlik güçlerine haber vermeliler. Terörün etnik kökeni olmaz. Bin yıldır aynı coğrafyayı, aynı din kardeşliğini paylaştığımız kardeşlerimizle aramızı kimsenin açmasına fırsat vermemeliyiz.

90'lı yıllara dönmek istemiyoruz

Ali Ayan (Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı):

Şiddet olaylarının tırmanmasından endişe duyuyoruz. Bu gelişmeler ülkeye zarar verir. Yöre insanı olarak tekrar 1992'ye dönüp, bölgenin şiddet ve kanla anılmasını istemiyoruz. CHP ve MHP'nin rant sağlama hevesinden vazgeçmesi gerekir. Bizler üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.

Hedefin demokrasi olduğunu herkes görmeli

Ahmet Gündoğdu (Memur Sen Genel Başkanı) :

Hedefin demokrasiye güveni sarsmak olduğunu herkes görmeli. Çanakkale Zaferi gibi bir başarıya imza atanların çocukları ve torunları olarak bu ülkenin insanları, provokasyonların ağına düşmeyecektir. Toplumda gerginlik yaratacak açıklamalardan kaçınarak her sorunun demokratik anlayışı içerisinde çözüleceği inancını topluma yansıtmak siyasi liderlerin öncelikli görevidir.

Eylem yapanların hepsi profesyonel

Yasin Aktay (Konya Üniversitesi Öğretim Üyesi) :

Ülkeyi kaosa sürüklemek istiyorlar. Yapılan gösterilerle siyaset dışı odakların sesinin daha fazla çıkabileceği bir ortam meydana getirilmeye çalışılıyor. Toplumsal çaresizlik hali çıkarılmak isteniyor. Medyanın da çok dikkatli olması lazım. Bu görüntülerin sürekli ekranda olması, eylemcilere yarıyor. Sanki bir iç savaş görüntüsü varmış izlenimi oluşuyor. Halbuki eylem yapanların hepsi profesyonel. Farklı şehirlerde aynı adamlar eylem yapıyor.

zaman



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs