En Sıcak Konular

"PKK'yı desteklemiyoruz!"

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzey Iraklı Kürt yetkililer, PKK'ya yardım ettikleri iddiasını kabul etmiyor. Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın sözlerine, Kuzey Iraklı Kürtlerden dün yanıt geldi.

Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Washington'da Cuma günü düzenlediği basın toplantısında iki büyük Kürt partisinin Irak'ın Türkiye sınırında kamp kuran 3 bin kadar PKK isyancısına destek sağladığını söyledi.

Irak'daki bölgesel Kürt yönetiminin dış ilişkiler yetkilisi Falah Bakir "Bölgesel hükümet ve Kürt siyasi partileri PKK'ya destek sağlamıyor" dedi.

Ancak Kürt yetkililer PKK teröristlerinin, Irak'ın Türkiye ve İran'la arasındaki sınırda yerleştiklerini de kabul ediyor, fakat bu bölgenin çok uzun süredir, hiç bir hükümetin kontrolü altında olmadığını söylüyor. Özerk Kürt bölgesinin Devlet Başkanı Mesud Barzani'nin sözcüsü Fuad Hüseyin bu konuda şunları söyledi:

"Sınır bölgesi güçlüklerle dolu, ulaşılması zor bir alan. İran hükümeti bu sınırı kontrol edemiyor. Saddam zamanında bile Irak hükümeti bu bölgeyi kontrol edemiyordu. Türk hükümeti de bu bölgeyi kontrol altına alamıyor."

Türk ordusu uzun süredir Iraklı Kürtleri PKK'yı desteklemekle suçluyor. PKK'nın 1984 yılından beri yürüttüğü bölücü kampanya Türkiye'de 30 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra Türkiye, Amerika'dan, Irak'taki PKK varlığını ortadan kaldırmasını istedi. PKK'yı terörist bir örgüt olarak kabul eden Amerika, PKK'ya bağlı 3 bin kadar teröristin Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden operasyon düzenlediğini kabul ediyor. Ancak Amerika ve Iraklı yetkililer sorunun askeri kuvvetle değil diplomasiyle çözümlenmesini istiyor.

Falah Bakir Türkiye'nin PKK sorununun kendileriyle ilgili olmadığını da öne sürüyor:

"PKK Irak'ın sorunu değildir. Bu Türkiye'nin sorunudur ve Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. Biz bu sorunun bir parçası değiliz."

Iraklı Kürt yetkililer Türkiye'yle ilişkileri düzeltmek ve Türk iş dünyasıyla ekonomik bağları kuvvetlendirmek istediklerini söylüyor.

PKK konusunda Türkiye'de ordu ile siyasi liderler arasında da anlaşamazlık varmış gibi gözüküyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ordunun PKK'yı desteklediğini öne sürdüğü siyasi partilerden oluşan, Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle ilişki kurulmasını destekler konuşuyor.

VOA



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs