En Sıcak Konular

Karar açıklandı

15 Aralık 2009 20:09 tsi
Karar açıklandı Askerin eline pimsiz bomba veren teğmenin hakkındaki gerekçeli karar açıklandı

8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince açıklanan kararda, sanık Tümer'in el bombasını müteveffa erbaş ve erlerin üzerine kendisinin atmadığı, erbaş ve erlerin ölümü karşısında ''İbrahim ne yaptın, Allah'ım ben ne yaptım, hayatım karardı, ben gelip pimi takacaktım'' diyerek ve kendisini yerden yere atarak şoka girmesi nedeniyle durumu istemesi ve kabul etmesinin belirlendiği kaydedildi.

Kararda, sanığın eyleminin kasten öldürme, işkenceyle ölüme sebebiyet verme veya olası kasıt olarak vasıflandırılmadığı ifade edildi.

Kararda ''Tümer'in suçu işlerken tahrip gücü yüksek araç kullanması, suçu müstakil olarak bulunduğu bir esnada ve verdiği kararı değiştirecek başka birisinin bulunmadığı ortamda işlemesi, meydana gelen zararda 4 kişinin hayatını kaybetmiş olması dikkate alınarak temel cezanın takdiren ve teşdiden (yasada öngörülen cezanın alt sınırından uzaklaşarak daha yüksek bir ceza verme) 8 yıl hapis olarak tayin edildiği'' belirtildi.

Olayda sanığın görevi ve eğitimi sebebiyle el bombasından kaynaklanabilecek tehlikenin farkında olması, pimini çekerek el bombası verdiği İbrahim Öztürk'ün bu konuda özel eğilimli muvazzaf personel olmaması ve Öztürk'ün kendisine iki defa pimi vermesi için müracaat etmesi, sanığın Öztürk'ün başka bir mevziye gittiğini görmesine ve diğer görevlilerine kendisini uyarmasına rağmen eylemine devam etmesinin dikkate alındığı, bu durumun bilinçli taksire dayalı kusuruyla orantılı olduğu değerlendirilerek temel cezanın 3 yıl artırıldığı ifade edilen kararda, sanığın sabıkasız geçmişi lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek cezasından takdiren 6'da 1 oranında indirim yapıldığı belirtildi.

Kararda, sanık Tümer'in ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'' suçunu işlediği sabit görülerek 9 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına, ayrıca sanığın eylemi nedeniyle meydana gelen 4 bin 317 TL 91 kuruş hazine zararının sanıktan tazmin edilmesine karar verildi.

Karakoçan'da 17 Ağustosta Düzpete mevkisinde yürütülen iç güvenlik operasyonu sırasında mevzide el bombasının patlaması sonucu Piyade Er Mesut Bulut, Piyade Çavuş İbrahim Yaman ile Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk ve Piyade Onbaşı Ali Osman Altın şehit olmuş, patlamanın Teğmen Mehmet Tümer'in Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'e mevzide uyuduğu iddiasıyla pimi çekilmiş el bombasını vermesi sonucu meydana geldiği iddia edilmişti. Teğmen Tümer, 18 Ağustosta sevk edildiği mahkemece ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'' suçundan tutuklanmış, 20 Kasımda yapılan duruşmada 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zaman



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs