En Sıcak Konular

Yunanistan kaçınılmaz acı reçeteye hazırlanıyor

15 Aralık 2009 18:43 tsi
Yunanistan kaçınılmaz acı reçeteye hazırlanıyor Göreve 10 hafta önce gelen Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, kucağında bulduğu ekonomik krizden kurtulmak için acı reçeteye hazırlanıyor.

Financial Times’ta “Tough test for Papandreou as crisis grows (Artan kriz Papandreu’yu zor bir sınava sokuyor) başlığıyla yayımlanan haber analizde, geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen seçimleri kazanan sosyalist partinin 57 yaşındaki lideri ve Yunanistan Başbakanı Papandreu’dan Yunanistan’ı girdiği derin ekonomik durgunluktan çıkarması ve “yeşil kalkınma” stratejisiyle, ülkenin ekonomik büyümesini tetiklemesinin beklendiği belirtildi.

Analizde ayrıca, Papandreu’nun göreve geldiği ilk on haftanın daha önceki deneyiminden tamamen farklı olduğuna dikkat çekildi.

YUNANİSTAN BASKI ALTINDA
Yunanistan, piyasalardan ve Avrupalı müttefiklerinden İrlanda’nın yaptığı gibi sıkı önlemler alma konusunda büyük bir baskı görüyor.

FT’ye göre ülke kamu sektöründe ödemeleri durdurmaya, yeni işe alımları kesmeye ve kamu finansını kontrol altına almak için dolaylı vergiler uygulamaya zorlanıyor.

Öte yandan Papandreu ise seçim kampanyasında vaat ettiği, düşük gelirli ailelere sosyal yardımlar ve reel ücretleri artırma gibi sözlerine yerine getirmeyip, daha sıkı ekonomik önlemler alarak, Sosyalist sol kanadı sinirlendirmekten korkuyor.

Analizde, kendisi de bir sosyolog olan Papandreu’nun ekonomik reformları geniş ideolojik terimler anlatıp, istatistiksel verilere dair detay vermemeyi tercih ettiğine dikkat çekildi.

PAPANDREU’NUN BÜYÜK SINAVI
FT analizinde, bu yaklaşımın önümüzdeki haftalarda büyük bir sınavdan geçeceğini belirtirken, analistler ülke halkı tarafından pek hoş karşılanmayacak önlemleri almak için bu yaklaşımdan U dönüşüyle vazgeçmeye zorlanacağı belirtildi.

Yunanistan Başbakanı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ekonomideki krizin önüne geçmek için ülkedeki yolsuzlukların üzerine gideceğini ve hükümet harcamaları konusunda sıkı önlemler başlatacaklarını belirtti.

Analizde, borsanın kapanışından sonra gerçekleştirilen bu konuşmanın, bütçe açığının azaltılmasına yönelik daha sert önlemler bekleyen piyasa takipçilerini hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çekildi.

BORÇ YÜKÜ TEHLİKESİ

Papandreu, piyasalara ve Avrupalı müttefikleri arasında Yunanistan’ın güvenirliğini sağlamak adına yaptığı konuşmada, “En kısa zamanda yeni bir sosyal reform gerçekleştirmemiz gerekiyor…Değişmek zorundayız, aksi halde batarız” dedi.
 
Yunanistan’ın sosyalist hükümetinin Avrupa Birliği ve kredi derecelendirme kuruluşlarından şu anda GSYİH’nin yüzde 12.7’sine denk gelen bütçe açığını azaltması yönünde ciddi baskılar gördüğü biliniyor. Öte yandan, ülkenin borç seviyesinin 2010 yılında GSYİH’nin yüzde 121’ine denk gelmesi bekleniyor.



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs