En Sıcak Konular

Almanya en çok silahı Türkiye ve Yunanistan'a satıyor

15 Aralık 2009 17:07 tsi
Almanya'da Federal hükümet silah şirketlerine 2008 yılında yaklaşık 6 milyar Euro değerinde silah ihracat izni verdi.

 En çok silah ihracatını Türkiye ve Yunanistan'a yapan Alman silah sanayii, ekonomik krize rağmen bir önceki yıla oranla ithalatını yüzde 36,5 oranında artırdı. En çok ilgi gören Alman silahlarını denizaltı savaş gemileri oluşturuyor.

Ekonomik krize rağmen silah ihracatını yüzde 36,5 oranından artıran Alman silah sanayii en çok silahı Türkiye ve Yunanistan'a satıyor. Federal hükümetin 2008 yılı ile ilgili silah ihracat raporunu hâlâ açıklamamasını eleştiren kiliseler ise kendi ortak raporunu açıkladı. Söz konusu rapora göre Almanya 2008 yılında 5,78 milyar Euro değerinde silah ihraç etti. 2007 yılına bu rakam 3,67 milyar Euro idi.

Alman Katolik ve Protestan Kiliselerine bağlı Ortak Kilise ve Gelişme Konferansı'nın (GKKE) 2009 yılı raporuna göre dünyada silah ihraç eden ülkeler sıralamasında Almanya, ABD (yüzde 31) ve Rusya'dan (yüzde 25) sonra yüzde 10'la üçüncü sırada yer alıyor. Almanya silah ihracatını en çok yüzde 15 ile Türkiye ve ardından da yüzde 13 ile Yunanistan'a yapıyor. Dikkat çeken diğer bir konu ise NATO üyesi olmadığından dolayı 'üçüncü ülke' olarak adlandırılan ülkeler de silah ihracında artışı yaşanması. Bu ülkelerin başında Pakistan, İsrail ve Güney Afrika geliyor. Almanya'yı silah ihracatında Fransa (yüzde 8) ve İngiltere (Yüzde 4) takip ediyor. AB ülkeleri bir bütün olarak ele alındığında yüzde 31'le ABD ile aynı oranda silah ihraç ediyor.

Raporu hazırlayan GKKE'ye göre silah ticareti ile 11 Eylül olaylarından sonra geliştirilen 'teröre karşı savaş' konseptinin de birbiri ile yakın ilişkisi var. Bu ilişkiye dikkat çeken GKKE'nin Protestan Eşbaşkanı Piskopos Dr. Bernhard Felmberg Alman silah sanayine bu sayede dünyada yeni ihracat alanları doğduğunu belirtti. Felmberg, "Bu çatışmanın Alman silah üreticilerine yeni ihracatla alanları açtığını Afganistan, Irak, Sudan ve Lübnan'a yapılan silah teslimleri ile ilgili belgeler doğruluyor. Silah teslimlerinin hedefi resmi güvenlik birimleri veya uluslararası barış gücünü donatmak olabilir. Ancak GKKE açısından silah ihracı ile barış çabaları ortak bir perspektiften değerlendirildiğinde kaygı verici. Afgan ve Pakistan silah karaborsasında Almanya kaynaklı silahların satılıyor olması ortada bir etki ilişkisinin olduğunun gösteriyor."

Verilerini federal hükümet ve şirket açıklamaları gibi resmi kaynaklarla beraber bu alanda en güvenilir kurum olara bilinen Stockholm Uluslararası Barış Araştırmalar Enstitüsü'nden (SİPRİ) alan GKKE'nin raporuna göre 2004-2008 yılları arasında bir önceki dört yıllık (1999-20003) döneme kıyasla küresel silah ticaretinde yüzde 21'lik artış gerçekleşti. SİPRİ'nin verilerine göre aynı dönemde Almanya'nın silah ihracatında ise yüzde 70'lik artış yaşandı ve Almanya'nın küresel silah pazarındaki payı da bu dönemde yüzde 7'den yüzde 10'a yükseldi.

En çok ilgi gören Alman savaş araçları savaş gemileri (yüzde 45,64), tank ve zırhlı araçlar (yüzde 26,50) ve savaş uçakları (yüzde 9,03) oluşturuyor. GKKE her yıl Silah İhracat Raporu yayınlıyor. Federal hükümeti silah ihracatı konusunda şeffaf olmamakla suçlayan Alman Kiliseleri bu eksikliği kendi raporları ile kapatmayı hedefliyor. Kilisler 2. Merkel iktidarının hükümet programında silah ihracat konusunun ekonomik açıdan ele alınmasını eleştirilerek, silah ithalat denetim mekanizmasının güçlendirilmesini talep etti. GKKE'nin tahminine göre silah ithalat anlaşmalarında meblağın yüzde 20'si rüşvet olarak kullanılıyor.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,352 µs