En Sıcak Konular

Çin, Uygurların peşini bırakmıyor

15 Aralık 2009 16:22 tsi
Çin yönetimi, Kamboçya'daki Birleşmiş Milletler Temsilciliğine sığınma için başvuran 22 Uygurun suç olayına karıştıklarını ileri sürdü.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ciang Yü, Pekin'deki olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtlarken, Çin'den kaçan ve sığınma talebinde bulunan Uygurlarla ilgili araştırmaları sürdürdüklerini ifade ederek, "Birleşmiş Milletler'in mülteci programı suçlular için sığınak olmamalı" diye konuştu.

Söz konusu 22 Uygur 5 Temmuz'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de meydana gelen olaylarla ilgili yargılamadan kaçmak için bir süre önce gizli faaliyet gösteren bir misyoner oluşumu ve Çinli Hristiyanların yardımıyla Kamboçya'ya gitmişti.

Dünya Uygur Kongresi yetkilileri, Kamboçya'ya giden Uygurların 5 Temmuz'daki olaylarla ilgilerinin olup olmadığının kesinlik kazanmadığına dikkat çekiyor ve Pekin yönetimi ile Kamboçya arasındaki sıkı ilişkilerden dolayı bu kişilerin Çin'e iade edilmesinden endişe ediyor.

Bu ayın başlarında Kamboçya hükümeti sözcüsü Khieu Kanharith, bu kişilerin "siyasi mülteci" olarak tanınmaları durumunda iade etmeyebileceklerini, ancak suçlu oldukları kanıtlanır ve talep olursa sınır dışı edebileceklerini açıklamıştı.

Associated Press, Birleşmiş Milletler'in Phnom Penh'deki temsilciliğine başvuran 22 Uygurla henüz görüşme yapılmadığını bildirdi.
Urumçi'de 5 Temmuz'da meydana gelen olaylarda resmi makamlara göre 197 kişi ölmüştü. Olaylarla ilgili olarak görülen davalarda bugüne kadar 17 kişiye ölüm cezası verildi.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs