'Sine-i Millet' Demirel icadı çıktı | " /> 'Sine-i Millet' Demirel icadı çıktı | "/>

En Sıcak Konular

'Sine-i Millet' Demirel icadı çıktı

15 Aralık 2009 13:31 tsi
'Sine-i Millet' 
Demirel icadı çıktı Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, kapatılan DTP'nin sine-i millet kararını değerlendirdi. Kuzu, sine-i millet kavramını ilk kez Demirel'in ortaya attığını söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı verdiği DTP’nin sine-i millete dönme kararını, “Sine-i milletin hukuki kavramı da yasal düzenlemesi de yok” şeklinde değerlendirdi.

Sine-i milleti geçmişte Demirel’in ortaya attığını ifade eden Kuzu “Bu karar seçime zorlamadır. Teknik olarak bu karar (DTP’lilerin istifaları) Genel Kurul’da milletvekilinin istifası olarak oylanır. Nasıl bir karar çıkar şimdiden söylemek zor” dedi.

Siyaset, kapatılan DTP’nin milletvekillerinin uygulamaya hazırlandığı sine-i millet kararını tartışıyor. ANKA’nın, sine i milletle ilgili sorularını yanıtlayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, siyasete “sine-i millet” kavramını ilk kez Süleyman Demirel’in soktuğunu savundu. Sine-i millete dönme kararını tarihte pek çok siyasetçinin ve siyasi partinin gündeme getirdiğini ancak hiçbir zaman böyle bir şeye cesaret edemediğini ifade eden Kuzu söz konusu kararın aslında bir seçime zorlama durumunu ortaya çıkardığını kaydetti. Kuzu, “Zaman zaman bunun lafı edilir ama, uygulaması zor olur. Çünkü, yasal bir hak ta yok, düzenlemede yok, hukukta kavramı da tanımı da yok” dedi.

-DTP’LİLERİN DURUMU-

Kuzu, DTP’lilerin istifa etmelerinin ise Meclis’te iki yolu olduğunu anlattı. Kuzu, “DTP’lilerin istifalarının Genel Kurul’da Anayasa ve İçtüzük şartlarına göre oylanması. Eğer bu oylamadan milletvekilliğinin düşmemesi yönünde bir karar çıkarsa o zaman, milletvekillerinin devamsızlık durumları değerlendirilir” dedi.

-SİNE-İ MİLLETE DÖNME NASIL OYLANACAK-

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kapatma kararının ardından DTP’liler istifalarını Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanırken TBMM’de de prosedür şöyle işliyor:
İstifaların Başkanlık Divanında ön kontrolü yapılacak, istifa dilekçelerinin bu milletvekillerine ait olup olmadığına bakılacak. Daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. Son olarak 22. Dönemde, AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'nın istifasında yaşandığı gibi, istifanın oylanmasında salt çoğunluk olan 276 gerekmiyor. Oylama işari olarak yapılıyor, istifanın kabulü basit çoğunlukla mümkün oluyor.
Ancak, 19 bağımsız milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmaması halinde ise izlenecek prosedür daha farklı olacak. Milletvekillerinin bir ayda üst üste 5 birleşime katılmaması durumunda, ''devamsızlıktan'' dolayı milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelirse, Genel Kurulda salt çoğunluk aranacak.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs