En Sıcak Konular

Erdoğan pozitif ayrımcılık istedi

15 Aralık 2009 12:23 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlardan, bürokrasiden, üniversitelerden, kamu kuruluşlarından ve özel sektör temsilcilerinden bilimsel ve teknolojik araştırma faaliyetleriyle uğraşan araştırmacılara pozitif ayrımcılık yapmalarını istedi.

 
Başbakan Erdoğan, ODTÜ Yerleşkesi'ndeki TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü'ndeki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 20. toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, bilim ve teknolojide koydukları hedeflere ulaşmada hızla yol aldıklarını söyledi. Erdoğan, 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının 2.3 milyar lira olduğunu, bu rakamın 2008 yılında 6.9 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Erdoğan, 2002 yılında tam zamanlı araştırma personeli sayısının 27 bin olduğunu, 2010'da 40 bine ulaşma hedeflerini 2006 yılında yakaladıklarını belirtti. Erdoğan, şu anda 67 bin olan araştırmacı sayısını 2013 yılında 150 bine çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Özel sektörün Ar-Ge'ye ayırdığı payın her geçen gün artığını anlatan Erdoğan, "2008 yılı istatistiklerine baktığımızda özel sektörün Ar-Ge harcamaları, tarihimizde ilk kez, Yüksek Öğretim Sektörü'nü geçti. Özel sektörün 2002 yılındaki toplam Ar-Ge harcaması, sabit fiyatla, 675 milyon lira iken, bu rakam 2008 yılında 3 milyar liraya çıktı. Özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 44'e yükseldi. 2008 yılında ülkemizde Ar-Ge'ye ayrılan mali kaynağın yüzde 47'isini özel sektör, yüzde 32'si kamu, yüzde 16'si yüksek öğrenim sektörü tarafından fonlandı. Özel sektör araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin hem fonlanmasında hem de gerçekleştirilmesindeki öncü yerini güçlendirmeye başladı. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha yüksektir. Kurulumuz tarafından 17. toplantıda belirlenen 2013 hedefimiz özel sektör payının yüzde 60'a çıkmasıdır." dedi.

Gelişmelerin özel sektörün payının yüzde 60'ı yakalayacağını gösterdiğine işaret eden Erdoğan, "Özel sektörde çalışan araştırmacı sayısında özel sektör tarafından alana yapılan yatırıma paralel hızlı bir artış gösterdi. Özel kesimde çalışan tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeli sayısı 2002'de 6 bin iken bu sayı 2008'de 27 bini geçti. Yani 4.5 kat arttı. Bir başta deyişle 2008 itibariyle ülkemizdeki 67 bin Ar-Ge personelinin 27 bini özel kesimde görev yapmaktadır." diye konuştu.

BİLİM ADAMLARINA POZİTİF AYRIMCILIK İSTEDİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Ar-Ge çalışanları için pozitif ayrımcılık isteyerek şunları söyledi: "Bakan arkadaşlarımdan, bürokrasimizden, üniversitelerimizden, kamu kuruluşlarımızdan ve özel kesimden beklentim odur ki, bilimsel ve teknolojik araştırma faaliyetleriyle araştırmacılara pozitif ayrımcılık yapalım, yapmaya devam edelim. Çünkü bilim ve teknoloji sosyal ve ekonomik alanları etkileyen yatay bir alandır. Bilim ve teknolojiye yatırım geleceğe yatırımdır. Bu alana ne kadar çok yatırım yaparsak, ne kadar çok bilim insanına sahip olursak, geleceğe o kadar güvenle bakabilir, bugün hayal gibi görün bir çok şeye erişebiliriz."

Başbakan Erdoğan, bilime ve teknik alanında Türkiye olağanüstü hizmeti geçmiş ve geçeceği düşünülen kimselerin Türk vatandaşlığına geçişte ayrıcalık sağladıkların hatırlattı.

Hazırlanan 'Vizyon 2023 Strateji Belgesi'nde ülkenin ihtiyaçlarını göz önüne aldıklarına dikkat çeken Başbakan, öncelikli iki alan belirlediklerini, bunların savunma ve uzay araştırmaları olduğunu ifade etti. Erdoğan, 2005 yılından itibaren bu alanlara önemli kaynaklar ayırdıklarını ve sonuçlarının da alınmaya başlandığını aktardı.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ÖĞRENCİLER ÖVDÜ

Erdoğan, 2009 yılı uluslararası bilim olimpiyatlarına 35 lise öğrencisinin katıldığını ve bunların 34'ünün madalya aldığını vurguladı. Erdoğan, "Hiçbir uluslararası olimpiyat şampiyonasında böyle bir sonuç aldığımızı hatırlamıyorum. Bu yolda emin adımlarla ve sabırla ilerlemeye kararlıyız." diyerek, tüm öğrenci ve öğretmenleri ile başarının elde edilmesinde emeği geçen hayırseverlere teşekkür etti. (CİHAN) 

 



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs