En Sıcak Konular

SP: Keşke DTP terörle arasına mesafe koysaydı

15 Aralık 2009 12:11 tsi
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DTP’nin kapatılmasını değerlendirirken, "Son 6 ayda hep keşke dediğimiz bir süreç yaşadık.

Keşke DTP başından itibaren PKK terörüyle arasına bir mesafe koyabilmiş olsaydı. Keşke AKP başta olmak üzere parlamento üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip Türkiye’de hukuki ve siyasi bir reform sürecinin altyapısını hazırlasaydı. Bunların içerisinde siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran düzenlemeler de yapılsaydı" dedi.

Kurtulmuş, son gelişmeleri ANKA’ya değerlendirdi. DTP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasını değerlendiren Kurtulmuş, terörle ilişkili olmak ya da toplumun bir kesimini diğer kesim üzerine kışkırtmak, düşmanlık yaymak gibi evrensel kriterler dışında parti kapatmanın zorlaştırılması kanaatinde olduğunu söyledi. Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin hukuki delilleri değerlendirdiğini ve bu delillere göre DTP’nin kapatılması kararı verdiğini belirterek mahkemenin kararının bu aşamadan sonra tartışılmasının bir anlamı olmadığını ifade etti.

Kurtulmuş, açılım süreci başladığından beri hep "keşke" dedikleri bir süreç yaşandığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Son 6 ayda hep keşke dediğimiz bir süreç yaşadık. Keşke DTP başından itibaren PKK terörüyle arasına bir mesafe koyabilmiş olsaydı. Keşke AKP başta olmak üzere parlamento üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip Türkiye’de hukuki ve siyasi bir reform sürecinin altyapısını hazırlasaydı. Bunların içerisinde siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran düzenlemeler de yapılsaydı. Sivil, demokratik bir anayasa yapımıyla başlayacak olan bir reform süreci çok iyi bir şekilde yürütülebilseydi. Keşke bu süre içinde parlamentoda grubu bulunan partiler mahalle çocuğu üslubuyla kavga etmeyip Türkiye’nin meselelerini ciddi bir şekilde görüşme, tartışma imkanını ortaya koysalardı, buna sahip olsalardı. Ne yazık ki bu süreçte maalesef birçok olumsuzluk üst üste gelmiş ve Türkiye böyle bir sonuçla karşı karşıya kalmıştır."

-"TÜRKİYE’NİN SİVİL, DEMOKRATİK ANAYASA’YA İHTİYACI VAR"-

Bundan sonra herkesin ciddi bir şekilde düşünmesinin gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle dedi:

"Partiler, şahıslar bunların hepsi gelip geçicidir. Ama sonuçta biz bu topraklarda yaşayan insanlar bu milletin fertleri olarak bin yıldır kardeşçe yaşıyoruz, bundan sonra da kıyamete kadar kardeşçe yaşayacağız inşallah ama bunun zemininin hazırlanması, bu kardeşliği, barışı ortadan kaldıran hareketlerin, eylemlerin önlenmesi ve bu topraklarda yaşayan herkesin özgür ve eşit yurttaşlar olarak yaşayacağı bir siyasal ortamın oluşturulmasıdır. Bu da laftan daha çok iyi niyetle, kararlılıkla ve ferasetle iş yapmaktan geçiyor. Bunun da hukuki altyapısının hazırlanması gerekiyor. Türkiye’nin bizim kanaatimize göre öncelikle sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. O partinin, bu partinin değil 72 milyon vatandaşımızın anayasası olan, üzerinde tartışılmış, görüşmeleri yapılmış ve millet tarafından kabul edilmiş bir anayasaya ihtiyaç var. Siyasi Partiler Yasası’nın, Seçim Yasası’nın, seçim sisteminin değiştirilmesine ihtiyaç var. Dokunulmazlıklarla ilgili çok ciddi düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Fikir ve düşünce özgürlüklerinin önündeki bütün engellerin kaldırılmasına ihtiyaç var."

-"DTP’NİN KAPATILMASI SÜREÇTEKİ KARMAŞIKLIĞI ARTIRACAK"-

Kurtulmuş, Türkiye’de 6 aydır devam eden demokratik açılım sürecinde bahsettiği değişikliklerin yapılmadığını, toplumda yüksek beklentiler oluştuğunu; buna karşın konu ile ilgili ne yapılacağına ilişkin ciddi belirsizlikler olduğunu belirterek, "Bu üç durum üst üste gelince Türkiye maalesef siyaseten fevkalade problemli, karmaşık bir durum içerisine girmiştir. DTP’nin kapatılması süreci, bu süreçteki karmaşıklığı daha da fazla artıracak bir süreçtir hiç kuşkusuz" dedi.

Bundan sonra DTP’nin siyasi geleneğinin bütün geçmiş birikimlerden de istifade ederek terörle arasına bir mesafe koyması ve Türkiye’nin partisi olduğunu ortaya koyması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, Meclis’in de parti kapatmaları, siyasi fikirleri yasaklamaları engelleyecek yasal düzenlemeler yapması gerektiğini ifade etti.

Kurtulmuş, "Her şeyden önemlisi siyaset diyalog işidir. Marifet kavga etmek değil, marifet çatışmadan, gerginliklerden siyasi rant elde etmek değil, marifet en zor konuda bile en aykırı fikirdeki partilerle oturup konuşarak süreci yürütebilmektir. Bu noktada parlamentoda grubu bulunan dört partinin de kocaman bir sıfır aldığını, sınıfta kaldığını düşünüyoruz maalesef" diye konuştu.

-"SİYASETİN ÇÖZÜM YERİ MECLİS’TİR"-

Kurtulmuş, DTP’nin aldığı sine-i millet kararının DTP’nin kendi seçmen kitlelerinin etkisiyle alacağı bir karar olduğunu, bu karar hakkında kendisinin bir şey söylemenin uygun olmayacağını kaydederek, "Ama biz öyle temenni ederiz ki Türkiye’de bütün siyasi fikirler ne kadar aykırı olurlarsa olsunlar parlamento içerisinde temsil edilsinler. Siyasetin çözüm yerinin parlamento olduğunu herkesin görmesi lazım. Eğer biz sorunlarımızı konuşarak, anlaşarak, uzlaşarak milletin istediği istikamette çözeceksek bunun çözüm yeri parlamentodur. Eğer parlamentoda çözmeyi başaramazsak biz 6 aydır bu uyarıyı yapıyoruz o zaman Allah korusun iş sokağa dökülür. Biz işin akılla, mantıkla, ferasetle parlamentoda çözülmesinden yanayız, ancak DTP’lilere ancak tavsiye edebiliriz, bizim tavsiyemiz bu olur" diye konuştu.

milliyet



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs