Ayna tartışması | " /> Ayna tartışması | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nde Ayna tartışması

15 Aralık 2009 11:49 tsi
Anayasa Mahkemesi'nde Ayna tartışması 

İddianamede yer almamasına rağmen aralarında Emine Ayna'nın da bulunduğu milletvekillerine siyaset yasağı getirilmesi konuşuldu. Batasuna'nın kapatılmasında da iddianamede yer almayanlar için de ceza getirildiği dikkate alındı. Ancak...

Ancak, böyle bir karar verilmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) ihtar alabileceğimiz değerlendirildiği için vazgeçildi.

DEMOKRATİK Toplum Partisi'nin (DTP)Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi sırasında, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un dışındaki milletlerinin de dokunulmazlığının kaldırılması da gündeme geldiği, ancak iddianamede yer almayan isimlerle ilgili verilecek kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılacak bir davada Türkiye'nin aleyhine sonuçlanacağı değerlendirildi.

Anayasa Mahkemesi'de siyaset yasağı getirilenlerle ilgili kararların tamamında üyelerin aynı görüşte olmadığı, bazı kararlara üyelerin muhalif kaldığı öğrenildi. DTP'nin kapatılması ve ve 37 kişiye siyaset yasağı getirilmesiyle ilgili gerekçeli kararda, bazı üyelerin "muhalefet şerhi"nin de yer alabileceği bildirildi.

Savcılık: Mahkeme dikkate alabilirdi
 
DTP'nin kapatılması ve bazı yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye, Türk ve Tuğluk dışındaki milletvekillerinin açıklamalarının niçin yer almadığını, bir yetkili Hürriyet'e şöyle açıkladı:

"İddianame 2007 yılında gönderilmişti. O dönemde aralarında Emine Ayna ve diğer milletvekillerinin konuşmalarında bir suç unsuru bulunmadığı için bunlar iddianameye dahil edilmedi. Davanın sonuna yaklaşıldığı bir dönemde iddianame hazırlayıp göndermiş olsaydık, dava süreci hayli uzayacaktı. Anayasa Mahkemesi, iddianamede yer almasa bile partinin eylem ve işlemlerinden sorumlu tutup diğer yöneticileri hakkında da işlem yapabilirdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi bu yola gitmedi."

Milletvekillerinin durumu konuşuldu

Anayasa Mahkemesi'nin bir üyesi ise Hürriyet'e DTP'nin kapatılmasının ele alındığı toplantılarda, "Dağa çıkmaktan" söz eden ve son dönemlerdeki açıklamalarıyla öne çıkan milletvekillerinin durumunun da ele alındığını belirtti. Aynı yetkili şunları söyledi:

"İddianamede olmayan, ancak mahkeme tarafından farkedilip bazı milletvekili ve parti yöneticilerinin durumu ele alınabilirmiydi konusu tartışmalı. İspanya'da Batasuna'nın kapatılması davasında, yalnız iddianmede olan bölümler değil, iddianameden sonraki süreçde yer alan gelişmelerin de dikkate alınıp mahkemenin karar verdiğini belirledik. Ancak iki ülkenin mevzuatlarının farklı olduğunu gördük. Bizim ceza sistemimizde, iddianameden sonraki süreç dikkate alınmıyor. DTP'lilerin AİHM'ne 'Türk Hukuk sistemi uygulanmadı' diye dava açmaları halinde, Türkiye'ye ihtar gelebilirdi. Yeni, bugün kamuoyunda tartışılan Ahmet Türk ve Tuğluk dışındaki milletvekilleri için niçin bir yaptırım uygulanmadığı, tamemen mevzuatımızdan kaynaklanıyor. Cumhuriyet Başsavcılığı ek iddianame hazırlayıp diğer milletvekilleriyle ilgili iddialarda bulunmuş olsaydı bugün daha farklı bir sonuç da çıkabilirdi."

Farklı oylar kullanıldı

Anayasa Mahkemesi'nde DTP ile ilgili konular görüşülürken, tüm kararların 11'de 11 ile alınmadığını kaydeden yetkili, bazı oylamalarda çoğunluğun oyu dışında da oy kullanıldığını belirtti. Gerekçeli kararda, bazı üyelerin "muhalefet şerhi"nin de yer alabileceği bildirildi.

Saygı Öztürk - Hürriyet



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs