En Sıcak Konular

Gizli belgeleri nasıl açıkladı?

15 Aralık 2009 09:03 tsi
Gizli belgeleri nasıl açıkladı?
İkinci Ergenekon davasının 21. duruşması Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'a kendisinde çıkan 450 gizli belgenin kaynağı da soruldu. Balbay ise...

Balbay: Kent Otel'e yüksek yargı üyeleri de geldi 

İkinci Ergenekon davasının 21. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görüldü. Duruşmaya, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 43 sanık katıldı.
 
Tutuklu sanık Mustafa Balbay'ın çapraz sorgusu tamamlandı. Balbay'a sorular yönelten tutuklu sanık Tuncay Özkan, Balbay ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda işe başladığı 1984 yılından 1998 yılına kadar aynı mesai ortamını paylaştığını söyledi. Balbay ile arasında örgütsel bağ bulunduğuna ilişkin iddiaların asılsız olduğunu savundu. Özkan, "Mustafa Balbay, çok değerli bir entelektüeldir. Türk basın sektörünün yetiştirdiği ender gazetecilerden birisidir. Ancak bu durum, Tuncay Özkan ile dost olacağı anlamına gelmez.'' dedi.

Tutuklu sanık Gürbüz Çapan da Ersöz'ün odasında yapılan görüşmenin kayıt altına alınmasına ilişkin, "Devlet geleneğinde, iffeti düzgün olmayan kişilerle yapılan görüşmeler kayda alınır, kapı açık bırakılır. Görüşmenizin kayıt altına alınmasından dolayı kendinizi nasıl hissediyorsunuz?'' diye sordu. Balbay da, "İnsanın gizlice görüntüsünün alınması hoş bir şey değil. Üzüldüm ve bu durumu yadırgadım. Bu görüşme resmi makamda olmuştur. Ben pek çok resmi makama gittim.'' dedi. Tutuklu sanık Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Yasemin Antakyalı'nın sorusu üzerine de Balbay, Kent Otel'deki toplantıların hiçbirinde Haberal'ın yer almadığını söyledi. Mustafa Balbay, Haberal'ın aynı otelde Kamran İnan tarafından düzenlenen toplantılara katıldığını ifade etti. Mustafa Balbay, çapraz sorgusunda mahkeme heyeti üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin sorusu üzerine, Kent Otel'de yapılan 'Ehl-i Dil' grubunun toplantılarına 20 kadar Yargıtay ve Danıştay üyesi, 5 kadar belediye başkanı, 10 kadar profesör, 4-5 tane emekli asker, 2-3 tane de sivil toplum önderi ile dernek başkanlarının katıldığını söyledi. "Kırklar meclisi, Dialog grubundan haberiniz var mı? Ne sıklıkta toplantı yapılıyordu?" sorusuna ise, "Kırklar meclisini bilmiyorum. Dialog grubunun toplantısına bir kere katıldım. Sabit ve periyodik bir toplantı tarihi yoktu. Resmi bir yanı olmadığı için toplantılar görüş belirtme şeklinde geçerdi." diye cevap verdi.

GİZLİ BELGELERİ CEVAPLAMADI

Mustafa Balbay'a kendisinde çıkan 450 gizli belgenin kaynağı da soruldu. Ülkenin İran-Irak-Suriye ilişkileri konusunda çok gizli evrakların kaynağını açıklamak istemediğini anlattı, Basın Kanunu'nun 12. maddesine atıfta bulunarak cevap vermeyeceğini söyledi. Hakimin, 'Genç subaylar tedirgin' haberiyle ilgili olarak, "Haberinizde özellikle genç subaylar vurgusunu yapmanızın nedeni nedir?" şeklindeki sorusunu ise "Bu başlığı yazı işleri çıkardı." karşılığını verdi.

Yargıya sızma girişimi: Kent Otel toplantıları

Üçüncü iddianamenin ortaya çıkardığı en önemli eylemlerden biri Kent Otel toplantılarıydı. Söz konusu toplantılar 'darbe amaçlı eylemler'den biri olarak değerlendiriliyor. İddianameye göre, bu toplantılar Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un talimatıyla, Engin Aydın tarafından organize ediliyor. Toplantılara yüksek yargıçlar, bürokratlar, emekli paşalar ve siyasiler katılıyor. Erdal Şenel, Hurşit Tolon, Sabih Kanadoğlu, HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mehmet Haberal toplantıya katılan isimlerden bazıları.

İddianamede Kent Otel toplantılarıyla ilgili şu ifadeler kullanılıyor: "Şüpheli Engin Aydın'ın Ergenekon silahlı terör örgütünün üyesi olup örgütün talimatları doğrultusunda hareket ettiği, örgüt yöneticisi sanık İlhan Selçuk'un talimatları ile Kent Otel toplantılarını organize ettiği (anlaşılmaktadır). Toplantıların İlhan Selçuk'un katılımı olmaksızın gerçekleşmediği, toplantıya katılanların isim listelerinin hazırlandığı ve iştirak etmeyenlerin listede özellikle belirtildiği, toplantıya katılan kişiler arasından tespit ettikleri bazı şahıslarla örgütün amaç ve stratejilerini anlatmak ve örgütün propagandasını yapmak amacıyla küçük gruplar halinde planladıkları 'Ehl-i Dil' ve 'Perşembe Toplantıları' olarak adlandırdıkları gizli toplantılar yaptığı (görülmüştür). Engin Aydın'ın örgütün belirlediği bazı kişilerin yargı ve bürokraside etkin görevlere atanmaları hususunda toplantıya katılan şahıslar nezdinde girişimlerde bulunduğu, Mustafa Balbay ve İlhan Selçuk ile irtibata geçerek örgütün amaçlarına uygun olarak kullanabilecekleri kişilerin üniversite yönetimlerine seçilmelerini sağlamak için haksız müdahalelerde bulunduğu, bazı bölgelerde faaliyet gösteren dini gruplar ile ilgili istihbari faaliyetler yürüttüğü belirlenmiştir."
 
zaman



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs