ilk istifa yorumu | " /> ilk istifa yorumu | "/>

En Sıcak Konular

Ahmet Türk'ten ilk istifa yorumu

15 Aralık 2009 08:27 tsi
Ahmet Türk'ten ilk istifa yorumu 

Kapatılan DTP'nin siyasi yasak getirilen Genel Başkanı Ahmet Türk, sine-i millet kararının ardından ilk kez konuştu.

"Tecrübe Konuşuyor" programında Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ın sorularını cevaplayan Türk, "Herkesi ortak akla davet ediyorum" dedi. Ahmet Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la dün yaptığı görüşmeyi de anlattı.

Ahmet Türk, istifa kararının ardından ilk kez CNN TÜRK'e konuştu.

Kapatılan DTP'nin 5 yıl siyasi yasak getirilen genel başkanı Ahmet Türk, DTP'li milletvekillerinin istifa gerekçelerini anlattı.

Türk, "Kendimizi ifade edemediğimiz için, bizi her fırsatta kullandıkları için, parlamentoda bulunmanın anlamı yok diyoruz. Ama tabii yeni parti de kuracağız. Diyalog, ikna için de çalışacağız" dedi.

Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ın "Tecrübe Konuşuyor" programına katılan Ahmet Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, istifa kararıyla ilgili kendisini aradığını anlattı, pazar günü görüştüklerini söyledi.

Türk, "İçişleri Bakanı aradı. Görüşmek istediğini söyledi. Görüştük" diye konuştu. Ahmet Türk, Tokat'ta 7 askerin şehit olduğu PKK saldırısıyla ilgili sözlerini yineledi.

Türk, "Bu bir provokasyondur. Kimden gelirse gelsin, kim yapmış olursa olsun. İnsan yaşamına yönelik hiçbir eylemi tasvip etmiyoruz. Linç edilmek isteniyor DTP. Bu haksız bir politika. Bu gerginliklerin nedeni olarak gösterildik. Hem çıkın gerginlik olacak hem Meclis'te olduğumuz için gerginlik olacak. İnsaf diyorum. Biz de o zaman gerginliğin nedeni bizsek, gideriz dedik" diye konuştu.

Ve açılım süreci. "Gelişmeleri dikkatle izleyeceğiz" diyen Türk, "Açılım konusunda bize düşen sorumluluğu yerine getiririz. Kıblemiz barış ve özgürlüktür" dedi.

Özeleştiri yapmayı da unutmayan Ahmet Türk, "Herkesi yeniden düşünmeye, ortak akla davet ediyorum. Kürtler de yeniden düşünmek zorunda. Demokrasinin önemini, sürecin işlemesi konusunu vs. Bazen krizlerden çözüm de doğabilir. Çabamız bunun için" ifadesini kullandı.

DEMİRTAŞ: 11-0'lık karara biz de 21-0'la cevap verdik

Topluca istifa kararının çıktığı Demokratik Toplum Kongresi'nin toplantısından sonra konuşan kapatılan DTP'nin Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 'istifa' kararını bütün boyutlarıyla tartıştıktan sonra karar verdiklerini belirtti. Parlamentoda kalmalarını isteyen sivil toplum örgütleri olduğunu dile getiren Demiştaş, şöyle konuştu:

"Kalmamızı isteyenler vardı, çekilmemizi isteyenler de. Tamamına saygı duyuyoruz. Hepsi iyi niyetli destek ifadeleriydi. Ama en nihayetinde DTP'nin kapatılmış olması aslında Kürt siyasetinin mevcut durumuyla devlet tarafından kabul görmediği ve ret edildiği 11-0'lık mahkeme kararı netleşti.

Dolaysı yeni bir grup kurup, 23. dönem parlamentoda ısrar etmenin bir anlamı kalmadı. Bu noktadan sonra tartışacak olan TBMM'dir. 'Biz demokratik siyaset kanallarını açmadık. Anayasa'yı değiştirmedik, Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştirmedik, düşünce ifade özgürlüğünü genişletmedik' demesi lazım. Ki duyduğumuz kadarıyla partimizin kapatılmasını alkışlarla karşılayanlar var. Dolayısıyla 23. dönem parlamentoda kalmanın bir anlamı yok."

İstifalarının kabul edilmesi için ısrarcı olacaklarını ifade eden Demirtaş, demokratik siyasetten çekilmediklerini, demokratik siyasetin kanallarını zorladıklarını kaydetti.

Demirtaş, 'Anayasa Mahkemesi'nin 11-0'lık kararına biz de 21-0'la cevap verdik' sözlerini de ekledi.

internethaber



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs