OHAL'i alttan alta pişiriyorlar | " /> OHAL'i alttan alta pişiriyorlar | "/>

En Sıcak Konular

OHAL'i alttan alta pişiriyorlar

15 Aralık 2009 08:01 tsi
OHAL'i alttan alta pişiriyorlar

DTP'nin kapatılması üzerine yeniden alevlendirilen sokak eylemleri, PKK'nın 'karşı şiddet' oluşturma stratejisi olarak değerlendirilirken, bu konuda önemli uyarılar dile getiriliyor.

Kamuoyunda, sahneye konulan stratejinin 'olağanüstü hal ve sıkıyönetim' gibi uygulamalara zemin hazırlamayı amaçladığı görüşü hakim. Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Sedat Laçiner, sokaklarda PKK'yı aşan işlerin olduğuna işaret ediyor. "Alttan alta olağanüstü hal, hatta sıkıyönetim pişiriliyor. Andıçlarda, planlarda yapılamayan işler oluyor." diyen Laçiner, açılım ilerleyince DTP'ye yerleştirilmiş derin PKK'nın devreye girdiğini, bunların da partiyi kapattırmak ve kaos için ellerinden geleni yaptığını düşünüyor. Laçiner, şu tespitlerde bulunuyor: "Dertleri ne Kürtler ne de Kürtçülük. PKK iç savaş hedefine kilitlenmiş durumda. Şehirler kana bulandıkça eylem yapmalarına gerek kalmayacak."

Eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu da, sokak eylemlerinde iki taraflı provokasyon olduğunu belirtiyor. Olağanüstü hali içerecek bir yönetim biçiminin tartışılmasını manidar bulan Soylu, karmaşanın başka tarafa yönelik bakışın sağlanması için gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.

Yazar Mustafa Akyol ise PKK'nın iç savaş çabasının sebebini şu sözlerle açıklıyor: "Açılım sürecinin sonunda PKK ve Öcalan'ın fonksiyonu kalmayacak. Korkuları bundan kaynaklanıyor."

Bize barış lazım, kavga değil

Metin Özşanlı (Barış Komisyonları Başkanı): Kavga etmek kolay, barışmak ise zordur. Lütfen herkes sakin olsun, birilerinin kurguladığı oyuna gelmesin. Türkiye'de yaşayan herkes birliktelikten yana olsun, sağduyulu olduğunu göstersin. Bölgede son bir yıldır yaşanan olumlu hava herkesi mutlu etmişti. Sadece karanlık günleri arzu edenler kızıyordu. Çok güzel günler bizi bekliyor. Yeter ki sağduyulu olalım. Kardeşler arasında kavga olmamalı, herkes barışın ince dilini kullanmalı.

Hedef; Türk-Kürt çatışması çıkarmak

Ömer İler (Kanaat önderi): Aslında toplumun genelinde bir gerginlik yok, sadece oluşturulmak istenen gerginlik var. Bu gerginliği 6 ay önceki olumlu havaya dönüştürmek elimizde. Herkes elindeki suyla bu ateşe müdahale etmeli. Kardeş kavgasının hedeflendiğini görüyoruz. Aklıselim öne çıkmalı. Halkın bu süreçte uyanık olması gerekiyor. Her şey artık gün yüzüne çıkıyor, olayların fotoğrafını daha iyi çekebiliyoruz. Hükümetin yürüttüğü açılım sürecini, parti kapatmaları bahane ederek bitirebilirler. Bu tür gerginliklerin, birilerinin arzu ettiği Türk-Kürt çatışması amacıyla yapıldığını görmemiz gerekiyor artık.

Şiddet artarsa herkes kaybeder

Muhammet Akar (eski AK Parti Diyarbakır Merkez İlçe Başkanı): Nevruza kadar çözüm bulunmaması halinde Türkiye, daha büyük tuzaklarla karşı karşıya gelecek. Bir karmaşa ortamında başta Kürtler olmak üzere bütün demokratlar kaybeder. Türkiye, bu çatışma ortamında enerjisini tüketir. Oysa ülke son dönemlerde dış politikada çok ciddi adımlar attı. Bölgesel aktör olma yolunda ilerliyor. Ama şiddet artarsa Türkiye, içine kapanır. AB ile ilişkileri zora girer. Pandoranın kutusu kötü yönde açılırsa herkesin kaybı olur.

Biz kardeşiz, oyuna gelmeyin

Hafız Ali Mülayim (Emekli imam): Güneydoğu'da sürekli oynanan oyunlar, bu sıralar ülkenin farklı bölgelerinde sahneleniyor. Herkesin bu süreçte dikkatli olması, oyuna gelmemesi gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi unutmamalı, bunun çimentosu olan din kardeşliğimizi ön plana çıkarmalıyız. Bölgede huzursuzluğun nihayete erdirilmek istendiği bu süreçte herkes sükunetli olmalı, siyasiler halkı sakinleştirecek mesajlar vermeli. Gerginliğin kimseye faydası olmamış, hiç kimse kavgadan kârlı çıkmamıştır. Böyle zor dönemleri daha önce de yaşadık.

Çözüm istemeyenler rahatsız oldu

Fethullah Erbaş (Eski milletvekili): Burada en büyük iş, siyasi parti liderlerine düşüyor. Herkes kendi tabanına hakim olmak için gayret göstermelidir. Daha önce terör olayları sebebiyle günde belki 40 ile 50 şehit cenazesi kalkıyordu. Çatışmaların en yoğun olduğu dönemlerde bile Türk-Kürt çatışması çıkmadı. Şimdi bu sorunun çözülmesi için adımlar atılırken rahatsız olunmaya başlandı. Herkesin aklıselim içinde hareket etmesi gerekiyor. Türkiye, yaptığı birtakım açılımlarla hem kendi bölgesinde hem de dünyada önemli ülkeler arasındaki yerini alıyor. Bu, Türkiye'nin düşmanlarını rahatsız ediyor. Bundan rahatsızlık duyan ve Türkiye'nin kendi iç sorunlarıyla meşgul olmasını isteyenler, bu tür sorunlarla önümüze sorunlar çıkarıyor.

Siyasi rant için geleceğimizi karartmayın

Ahmet Şen (Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Siyasi rant için toplumu kamplara bölenler gelecekte bunun vebalini öder. Bu topraklar üzerinde bin yıldır kardeş gibi yaşamışız, topraklarımızı ve vatanımızı korumak için cephelerde yan yana mücadele vererek şehit olmuşuz. Oğlu şehit olan Manisalı baba, şehitliğe giderken bir tarafında Mardinli diğer tarafta Trabzonlu şehit mezarını görünce acısını içine gömüyor. Etle tırnak değil, etle kemik gibi olmuşuz. Burada provokasyonların olmaması için en büyük sorumluluk siyasi parti liderlerine düşüyor.

zaman



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs