En Sıcak Konular

Bağış: Ruhban okulu mütekabiliyet konusu değil

14 Aralık 2009 16:51 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Heybeliada Ruhban Okulu'nun Yunanistan ile Türkiye arasında bir mütekabiliyet konusu olmadığını, ancak iki ülkenin eş zamanlı, iyi niyetli adımlar atmasının sürece katkısı olacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından Bağış ve Özcan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bağış, görüşmede Ruhban Okulu konusunun gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soru üzerine, "Heybeliada Ruhban Okulu'nu ne bizim hükümetimiz kapattı ne de YÖK başkanlığı kapattı. Mahkeme kararı ile kapandı." cevabını verdi.

Karardan bu yana uzun bir zaman geçtiğini ve mevzuatta değişiklikler yapıldığını kaydeden Bağış, Milli Eğitim Bakanlığı ile konunun hukuki boyutunun incelendiğini söyledi. Bağış, şöyle devam etti: "Bu okulun yeniden eğitime açılması için bir kanun değişikliği mi gerekir, Anayasal değişikliği mi gerekir, yönetmelik değişikliği mi gerekir, yoksa bir şey gerekmez mi? Bu konudaki incelemeler hala sürüyor. Farklı fikirler var. Bir yandan biz bunları yaparken, Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımızın da sıkıntıları var. O konuda da Sayın Başbakanımızın, azınlıklar konusu başta olmak üzere Kıbrıs konusu, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve yasadışı göç ile mücadele konusunda Yunanistan Başbakanı Sayın Papandreu'ya yazdığı bir mektup var. O mektubun sonunda bir araya gelerek bu konuları görüşme arzusu net bir şekilde dile getirilmiş durumda. Zannediyorum Sayın Papandreu'dan yanıt gelir gelmez, iki ülkenin başbakanlarının bir araya gelmesinde bu konu da gündeme gelecektir. Biz bu konuda hakkaniyet içerisinde, adil bir çözüm konusunda gerekli adımları atabileceğiz. Heybeliada Ruhban Okulu'nun bir mütekabiliyet konusu olduğunu söylemiyorum. Ama iki ülkenin eş zamanlı, iyi niyetli adımlar atmasının mutlaka sürece katkıları olacaktır."

YÖK Başkanı Özcan ise konuşmasında iki kurum arasında ne tür bir işbirliğinin yapılabileceği konusunun ele alındığını belirterek, "Sayın Bağış'ın, AB heyecanının tekrar canlandırılması gibi bizim de yüzde yüz katıldığımız bir isteği vardı. Bu istek, bizim için de önemli bir istektir. Türkiye'nin geleceğinin bu isteğe bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bu heyecanı canlandırabilmek için ne yapabileceğimizi tartıştık." dedi.

Üniversiteleri bu konuda harekete geçirmek istediklerini kaydeden Özcan, rektörlerin hassasiyetini artırabilmek için Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nden (ABGS) bir uzmanın ilk üniversitelerarası kurulda 20-25 dakikalık bir sunuş yapacağını söyledi. Yüksek lisans ve doktora tezlerinin yer aldığı arşivi ABGS'ye açacaklarını kaydeden Özcan, "Arşiv, herkese açık. ABGS'nin sitesine konulacak bir link ile bu işin daha da kolay hale getirilmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Özcan, "İki kurum arasında iletişimi sağlamak için burada bir arkadaşın görevlendirilmesi ve toplantılara sürekli olarak katılmalarını sağlamaya çalışacağız." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs