En Sıcak Konular

Maden faciasının nedeni netleşiyor

14 Aralık 2009 16:25 tsi
Mustafakemalpaşa'daki maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin müfettişlerce hazırlanan ön rapora göre, ocakta havalandırmanın ve gaz ölçüm cihazlarının yetersiz olduğu ve dinamit ateşlemede bazı yanlışlıkların yapıldığının tespit edildi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin müfettişlerce hazırlanan ön rapora göre, ocakta havalandırmanın ve gaz ölçüm cihazlarının yetersiz olduğu ve dinamit ateşlemede bazı yanlışlıkların yapıldığının tespit edildiğini bildirdi.

Harput, düzenlediği basın toplantısında, Bükköy Madencilik'e ait ocakta meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 19 işçiye Allah'tan rahmet, acılı yakınlarına başsağlığı diledi.

Göçükle ilgili yapılan incelemelerin sürdüğünü ifade eden Harput, ilk planda kazanın meydana gelmesinde kusurlu görülen işletmenin genel müdürü Fahrettin Çolpan, işletme müdürü Hayrettin Çelik ve ocak şefi Bayram Erdoğan'ın savcılık talimatıyla gözaltına alındığını, zanlıların sorgulamalarının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceğini belirtti.

Harput, müfettişlerin yaptıkları ön incelemelerde ocakta havalandırmanın yetersiz olduğunun belirlendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Gaz ölçüm sistemlerindeki yetersizliğinin, dinamit ateşlemede meydana gelen bazı yanlışlıkların ve ocakta bir kısım yanlışlıkların, eksikliklerin olduğu müfettişlerin yaptığı ön tespitlerle de ortaya çıkmıştır. Bu hususlar önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak gerek savcılığın gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının bilirkişi raporlarıyla ayrıntılı olarak duyurulacaktır.''

Mevcut problemler nedeniyle ocağın faaliyetinin durdurulduğunu anımsatan Harput, işçi ailelerinin sıkıntılarının giderilmesi amacıyla Başbakanlığın gönderdiği 100 bin TL'ye ek olarak, bazı hayırseverlerin de katkılarıyla Bursa Valiliği olarak da 100 bin TL yardım yapacaklarını bildirdi.

Harput, toplam 200 bin TL'lik yardımın kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine verileceğini belirterek, ''Bu vatandaşlarımızın, hepsi iş kazası sonucu hayatlarını kaybetmeleri dolayısıyla emeklilik hakları vardır. Emeklilik haklarından da istifade edecekler. Bunun dışında iş yerinde var olan diğer sosyal haklarının neler olduğu ve ne oranda ödeneceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından takip ediliyor'' diye konuştu.

Vali Harput, Bükköy Madencilik AŞ'nin sahibi olarak Nurettin Ercan olarak görüldüğünü, ancak şu anda madenciliğin işletmesinin gözaltına alınan kişilerin üzerinde bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Madencilik Yasası'nda ruhsatı alan kişi daha sonra, işletmede başkalarıyla ortaklık yapabilir. Devredebilir. Ancak bu insanların yasal sorumluluğunu değiştirmez. Şu anda ocakla ilgili resmi yetkili ve sorumlu konumunda bulunan bu 3 kişiyle alakalı böyle bir işlem yapılmış. Diğerleriyle alakalı bir işlem yapılmamıştır ya da yapılmayacaktır gibi bir şey söylememiz de söz konusu değildir.''

AA

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,086 µs