En Sıcak Konular

Avrupa Komisyonu'ndan DTP'ye eleştiri

14 Aralık 2009 14:41 tsi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP'nin "terör eylemlerini kınamayı ve PKK ile arasına açık mesafe koymayı ısrarla reddetmeyi sürdürmesinden üzüntü duyduğunu" bildirdi.

AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında DTP'nin kapatılmasıyla ilgili bir soruyu cevaplandıran AB Komisyonunun Genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, "öncelikle geçen hafta PKK'nın kanlı saldırısıyla başlayan, demokratik açılımı tehlikeye sokan son gelişmelerden ciddi endişe duyduklarını" belirtti.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerini ileten sözcü, AB Komisyonu'nun terörü en sert şekilde kınadığını hatırlattı.

"Türkiye'nin güneydoğusu barış, demokrasi ve istikrarla birlikte ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya ihtiyaç duyuyor" diyen Tardio, "tüm Türk vatandaşlarının yaşam ve demokrasi standartlarını yükseltmeyi hedefleyen demokratik açılımın on yıllardır süren şiddetin ardından Türk demokratik kurumları çerçevesinde Kürt sorununun diyalogla çözülmesi umudunu artırdığını" kaydetti.

Demokratik açılımın başarısı için tüm siyasi partilerin ve bütün toplum kesimlerinin katılımı gerektiğini vurgulayan sözcü Altafaj Tardio, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili şunları kaydetti:

"AB Komisyonu, DTP'nin terör eylemlerini kınamayı ve PKK ile arasına açık mesafe koymayı reddetmeyi sürdürmesinden üzüntü duymuştur. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'nin kararı oy kullanan önemli sayıda bir toplum kesimini, demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması için gerekli koşul olan siyasi temsilden mahrum bırakabilir. AB Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tavsiyeleri uyarınca durumu yakından izlemeye devam edecektir. AB Komisyonu, Türkiye'de siyasi partilerle ilgili yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarına yükseltilmesi ihtiyacını hatırlatır."

Tardio, Ermenistan'la imzalanan "tarihi" protokollerin ilk adım olduğunu ve bunun parlamentolarda onaylanması gerektiğini de belirterek, süreci bazı endişelerle izlediklerini söyledi. 

 



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,535 µs