En Sıcak Konular

HRW: Türkiye parti kapatmaların önüne geçmeli

14 Aralık 2009 11:15 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), DTP'nin anayasa mahkemesi tarafından kapatılmasıyla ilgili yayınladığı raporunda Türkiye'nin bir an önce anayasa değişikliğine giderek parti kapatmaların önüne geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yürürlükteki mevcut kanunların Türkiye'de kişilerin siyasete aktif katılımını garanti altına almadığını ve dolayısıyla insan haklarıyla uyumlu olmadığına işaret eden HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair, "DTP'nin kapatılması, Türkiye'nin siyasi katılımı garanti altına alması bakımından bir anayasa reformuna ne derece ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor."ifadesini kullandı.

DTP'nin anayasa mahkemesi tarafından oy birliğiyle kapatıldığını duyuran İnsan Hakları İzleme Örgütü, bunun Türkiye'de kapatılan 25. parti olduğunu belirterek, partinin 37 üyesinin de beş yıl boyunca siyasetten men edildiğini açıkladı. HRW raporunda, "DTP, Türkiye'de uluslararası insan hakları standartlarına uymayan ilgili kanunların son kurbanıdır."ifadesine yer verdi.

HRW raporunda, cumhuriyet başsavcılığın DTP hakkında terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2 yıl önce suç duyurusunda bulunduğunu, anayasa mahkemesinin oy birliğiyle verdiği kararın da bu suçlamaları onaylar nitelikte olduğu belirtiliyor.

Bu suçlamaların tamamen parti üyelerinin çeşitli yerlerde sarfettikleri sözlerden ve meclisteki konuşmalarından oluştuğunu belirten HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair, "Ancak bu söylemlere baktığımızda bu kişilerin konuşmaları açık bir şekilde şiddeti körüklemiyor."dedi.

AK Parti'nin başlattığı demokratik açılımı da raporuna ekleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü, ancak DTP'nin kapatılmasının hükümetin Kürt sorununu çözme çabalarına darbe indirdiğini açıkladı. HRW, Türkiye'de bundan sonrası için benzer olayların yaşanmaması için anayasa değişikliğinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

cihan



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs