En Sıcak Konular

Egemen Bağış: Bireyler cezalandırılmalı

13 Aralık 2009 15:56 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Anayasa Mahkemesi'nin, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili kararını değerlendirirken, kurumlar yerine bireylerin cezalandırılmasının daha adil olacağını söyledi.

Bir televizyon programında, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bağış şunları kaydetti:

"Detaylı yorum yapmak için Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını görmemiz gerekir. Gerekçeli kararı bir görelim, oradaki içeriğe bakalım, hangi sebeplerden dolayı böyle bir karar alınmış, ondan sonra daha derin bir inceleme, daha derin bir yorumlama yapma imkanı bulabiliriz.

Beni düşündüren bu kararın oy birliğiyle alınmış olması. Demek ki çok ciddi deliller vardı ki mahkeme üyelerinin hep birlikte böyle bir neticeye vardıklarını görüyoruz."

Bu süreçte AB'den gelen tepkileri de değerlendiren Bağış, şu ana kadar Avrupa Parlamentosunun bazı üyelerinden tepkiler geldiğini ve bunun da Türkiye'de parti kapatmaların engellenmesi için hukuki değişikliğin bir an önce yapılması yönünde çağrılar olduğunu ifade etti.

"Biz zaten başından beri parti kapatmalara karşı olduğumuzu söylüyoruz" diyen Bağış, eğer suç işleyen varsa bireye ceza vermek gerektiğini, kapanan partinin bütün taraftarlarının suçlu olmadığını, birçoğunun suçlamalardan dahi haberleri olmadığını, dolayısıyla böyle bir kapatmayla suçsuz insanların da cezalandırıldığını kaydetti.

Bağış, "Bireyler cezalandırılmalı, kurumu cezalandırdığınız zaman o kurumun bünyesindeki herkesi bir şekilde töhmet altında bırakmış oluyorsunuz. Bence demokratik standartlarda bireylerin cezalandırılması çok daha önemli. Avrupa standartlarında da böyledir. AB üyesi ülkelerde de kapatılan partiler vardır ama bu konuda Venedik Kriterlerine uygun hale getirelim" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı çağrıları, bütün siyasi parti liderlerinin önemsemesi umudunu ifade eden Bağış, kendilerinin yıllardır yapmak için çabaladıkları çalışmalara destek verilmesini ümit ettiklerini söyledi.

aa



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs