En Sıcak Konular

Abhazya'da seçim sonuçları

13 Aralık 2009 15:10 tsi
Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'da Ağustos 2008'de yaşanan Rusya-Gürcistan Savaşı'nın ardından ilk seçimler yapıldı. Abhazya Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada Cumartesi günü gerçekleşen seçimlerde Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş

İlk turda yüzde 50'nin üzerine oy alan Bagapş koltuğunu korurken, Cumhurbaşkanı eski yardımcılarından Raul Hacimba yüzde 15,4, Devlet Deniz Ulaşımı şirketi yöneticisi Zaur Arjinba da yüzde 10,8 oy aldı. Diğer adaylar Beslan Butba yüzde 7,9 ve bağımsız aday Vitali Bganba da yüzde 1,5 oyda kaldı. 130 bin seçmenin üçte ikisinin sandığa gittiği kaydediliyor.

Seçim sonuçları ile ilgili basına açıklamada bulunan Hacimba, her sandıkta kanun dışılığın olduğunu ve kampanya döneminde de devlet imkanlarının tamamı ile Bagapş çıkarına kullanıldığını iddia etti. 2004 yılında gerçekleşen seçimlerin ardından Bagapş ve Hacimba Cumhurbaşkanlıklarını ilan etmeleri üzerine uzun süre tartışma yaşanmıştı. Sonunda Bagapş'ın Cumhurbaşkanlığı ve Hacimba'nın da yardımcı olması konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

Ocak 2005'de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Bagapş, Seçim kampanyasında ülkenin ekonomik gelişimi, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve ücretlere zam konusunda taahhütlerde bulundu. Bagapş dış politikada da bölgenin bağımsızlığını tanıyan Rusya ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlendirileceğini belirtti.

Seçim sürecinde beş aday da Gürcistan'la yeniden birleşme konusuna şiddetle karşı oldukları yönünde açıklamalarda bulundu. Seçimleri uluslar arası organizasyonlar izlemedi. Rusya ve Venezüella'dan gelen Seçim izleme delegasyonları çalışma yaptı. İki ülke de seçimlerin demokratik olduğunu ve güven içinde yapıldığını açıkladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Abhazya'da gerçekleşen seçimlerin yasal olmadığını ilan etti ve Rusya'yı işgal edilen topraklarda Seçim yapmakla suçladı.

cha



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs