En Sıcak Konular

Meteoroloji, don ve buzlanmaya karşı uyardı

13 Aralık 2009 10:15 tsi
Yağış tüm Türkiye'de etkisini sürdürürken, sıcaklıklar Batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak. Bazı bölgelerde buzlanma ve don görülecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Türkiye'nin genelinde görülecek yağışların, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik), Doğu Akdeniz (Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş), sabah saatlerinde Batı Akdeniz kıyıları (Antalya il geneli), Mersin ve Çanakkale çevreleri ile öğle saatlerinden sonra Batı Karadeniz'in batısı (Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük), Doğu Anadolu'nun güney ve batısı (Erzincan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Şırnak), Güneydoğu Anadolu, Tokat, Sivas ve Kayseri çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı, batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar, genellikle güney ve güneybatı (Lodos), Marmara, Batı Karadeniz ile Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), akşam saatlerinden sonra iç kesimlerde kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden orta, güney, iç ve batı kesimlerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

-METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ, RÜZGAR, BUZANMA VE DON UYARISI-

Türkiye genelinde görülecek yağışların; Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik), Doğu Akdeniz (Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş), sabah saatlerinde Batı Akdeniz kıyıları (Antalya il geneli), Mersin ve Çanakkale çevreleri ile öğle saatlerinden sonra Batı Karadeniz'in batısı (Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük), Doğu Anadolu'nun güney ve batısı (Erzincan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Şırnak), Güneydoğu Anadolu, Tokat, Sivas ve Kayseri çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, heyelan, taşkın, yıldırım düşmesi v.b.) karşı ilgililer ve vatandaşlar tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

Güney ve iç kesimlerde güney ve güneybatı (lodos), Marmara, Batı Karadeniz ile Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), akşam saatlerinden sonra iç kesimlerde kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, soba zehirlenmeleri, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşları tedbirli olması gerekmektedir.

Gece saatlerinde İç Ege (Afyon, Kütahya), Marmara'nın güneydoğusu (Bursa, Bilecik), Batı Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Düzce, Kastamonu), Göller yöresi (Isparta, Burdur), İç Anadolu'nun batısı'nın (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya) yüksekleri ile Edirne ve Kırklareli çevrelerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililer ve vatandaşlar tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

-BÖLGELERE GÖRE HAVA-

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmelere göre bölgelerde hava şöyle olacak:

MARMARA: Çok bulutlu, bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; Marmara'nın doğusunda (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik) ve sabah saatlerinde Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olmak üzere genellikle yağmur ve sağanak, Trakya (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) ve Çanakkale ile zamanla bölgenin güneyinde (Balıkesir, Bursa, Bilecik) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek. Gece saatlerinde Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa ve Bilecik çevrelerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

EGE: Çok bulutlu, bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar yağmur ve sağanak, zamanla Afyon ve Kütahya çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar; Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), iç kesimlerde güney ve güneybatı (Lodos), gece saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli olarak esecek. Gece saatlerinde iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

AKDENİZ: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların, Doğu Akdeniz (Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay) ile sabah saatlerinde Mersin ve Antalya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak esecek. Gece Göller yöresinde buzlanma ve don olayı görülecek.

İÇ ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; yağmur ve sağanak, akşam saatlerinde Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat ve Sivas çevrelerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde olacak. Yağışların öğle saatlerinden sonra Sivas ve Kayseri çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos), zamanla bölgenin batısında kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli olarak esecek. Gece saatlerinde batısının yükseklerinde buzlanma ve don olayı görülecek.
 
BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar, kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek. İç kesimlerinde gece saatlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ:Parçalı çok bulutlu, Orta Karadeniz ile akşam saatlerinden sonra Doğu Karadeniz aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; öğle saatlerinden sonra Tokat çevrelerinde kuvvetli olmak üzere genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

DOĞU ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; bölgenin güney ve batısında(Erzincan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Şırnak) kuvvetli olmak üzere Malatya, Elazığ ve Iğdır çevrelerinde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar bölgenin batısında güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinden sonra batısında (Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır), akşam saatlerinden itibaren bölgenin genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

ajanslar



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs