yeni lider adayları | " /> yeni lider adayları | "/>

En Sıcak Konular

Kapatma sonrası yeni lider adayları

13 Aralık 2009 09:53 tsi
Kapatma sonrası yeni lider adayları 
Kapatma kararı öncesi "Bir kişi bile ceza alsa sine-i millete döneriz" diyen DTP'li şahinler, çark etti. Şahinlerin bağımsız Ufuk Uras'ın katılımıyla Meclis'te yeni parti grubu oluşturma teklifi, kongrede değerlendirilecek...

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı DTP içindeki ayrışmayı yeniden ortaya çıkardı. Mahkemenin, sadece partinin ılımlı isimlerinden DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'a siyasi yasak getirmesi ve milletvekili sayısının 19'da kalması, "sine-i millet" kararını "şahin" kanadın etkisi ile askıya aldırdı. DTP, dava kapsamında 8 milletvekili için siyasi yasak istenmesi nedeniyle grubun 21'den 13'e düşeceği, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras katılsa bile Meclis grubu kurulamayacağı öngörüsünden hareketle "sine-i millet" açıklaması yaptı.

Hesaplar değişti

Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin 2 milletvekiline siyasi yasak kararı vermesi ile DTP'nin vekil sayısının sınır rakam olan 19'da kalması DTP'de hesapları alt üst etti. Uras'ın katılımı ile grup kurabilme durumunun ortaya çıkması, DTP'nin sine-i millet kararını askıya almasına neden oldu. Ancak kamuoyuna ilk yapılan açıklama DTP'yi "bağladı", bu kararın, Meclis'ten "fiilen çekilme" olarak uygulanmasına karar verildi.

İmzalar Türk'te

İmzalı istifa dilekçeleri Genel Başkan Ahmet Türk'te. Ancak dilekçelerin Meclis Başkanlığı'na hemen verileceğinin açıklanmasına rağmen şahin kanatta oluşan "grup kurma" görüşü nedeniyle "bir süre bekleme" kararı alındı. Bu aşamada DTP, Diyarbakır'da nabız tutma kararı aldı. Daha önce BUGÜN'ün kamuoyuna duyurduğu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) formülü için düğmeye basıldı. Fikir babası teröristbaşı Öcalan olan DTK, dün Diyarbakır İl Başkanlığı'nda toplandı.

DTP milletvekilleri de, bugün kongrenin ikinci gününe katılarak süreci değerlendirecek ve yol haritası belirlenecek. Kongrede, "yeni parti kurulması", "Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısı altında devam edilmesi", "Uras'ın kurma çalışmalarını sürdürdüğü yeni partiye katılma" ile "Uras'ın katılımı ile yeniden Meclis grubu oluşturma" seçeneklerini kongrede değerlendirecek. DTK'daki temasların 2 ay kadar süreceği, yeni parti ile ilgili kararın bu görüşmelerin sonunda netleşmesi beklenirken, şimdiden “yeni lider kim olacak?” tartışması da başladı.

Kamuoyu Ayna’ya tepkili

DTP Eş Başkanı sıfatı ile Ahmet Türk'ün yardımcılığını yapan Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle genel başkan olmayacağı ifade ediliyor. Partinin şahin kanadından Ayna, terör örgütü lehine açıklamaları ile tepki çekiyor.

Liderlik için adı geçenler

Genel başkan adayları arasında Diyarbakır Milletvekilleri Akın Birdal ve Selahattin Demirtaş ile Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in de adı geçiyor. Kürt kökenli olmayan Birdal'a kamuoyunda sempati olduğu, Demirtaş'a ise, şahinlerin sıcak bakmadığı ancak Ahmet Türk çizgisinde siyaset yaptığı için yine kamuoyundan sıcak bakılacağı belirtiliyor. Genel başkan adayını belirleme sürecinde de parti içindeki şahinlerin etkili olmak isteyeceği bu nedenle sıkıntı yaşanacağına dikkat çekiliyor.

bugün



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs