En Sıcak Konular

Depremzedeler AİHM yolunda

0 0 0000 00:00 tsi
DÜZCE Depremzedeler Derneği Başkanı Avukat Ayşegül Şenol Can, 17 Ağustos depremi sonrası açılan davaların zaman aşımına uğraması üzerine, haklarını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

17 Ağustos depremi sonrasında açılan davaların zaman aşımına uğraması nedeniyle sorumluların ceza almamasının üzüntüsünü yaşadıklarını söyleyen Dernek Başkanı Can, konuyu AİHM'e taşıyacaklarını belirtti.

17 Ağustos depreminin üzerinden 7.5 yıl geçtiğini, böylece yıkılan binalar ve içinde hayatını kaybeden kişilerin sorumlularıyla ilgili açılan davalarda zaman aşımı süresinin dolduğunu hatırlatan Can, bundan sonraki süreçte yakınlarını kaybeden depremzedelerin, öncelikle hukuk mahkemelerindeki davalarını takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Sorumluların ortaya çıkması açısından, kamuoyu vicdanı açısından ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Can, “Yargılama esnasında mahkemelerin iş yükünün çok fazla artmış olması ve neticesi itibari ile 7.5 yılın dolmasıyla birçok insanın beklediği sorumluların cezalandırılmasıyla ilgili aşama gerçekleşmedi. Davası zaman aşımına uğrayan, depremde yakınını kaybedenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açmaya hazırlanıyorlar. Davaların zaman aşımına uğraması, Türkiye’de yalnızca yakınlarını kaybedenler açısından değil, tüm kamuoyu açısından ciddi bir sıkıntı yaratmıştır” dedi.

Zaman aşımının, davaların kısa sürede bitirilmesi ve suçluların suç şüphesi ile uzun bir süre yaşamasının önüne geçilmesi için uygulandığını hatırlatan Can şöyle devam etti:

“Bu açıdan baktığımızda problem burada zaman aşımının uzun ya da kısa olması değil, problem davaların bu kadar uzun sürmesi ve daha kısa sürede bitirilememesi. ‘Makül süre’ dediğimiz sürenin geçirilmiş olması. O yüzden bu kadar uzun zaman yargılamalar gerçek adaletin yerine gelmesine engel bir durum teşkil etmekte.”

hürriyet



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs