En Sıcak Konular

Şiirin Behçet'siz 30. yılı

12 Aralık 2009 15:44 tsi
Şiirin Behçet'siz 30. yılı "Bu benim yazdıklarım/ kendi halim mi sade/ yaşadığım çevreden/ bir ses kalsın istedim şu koskoca dünyada." Şu koskaca dünyada yaşadığı çevreden bir ses bırakan Behçet Necatigil, aramızdan ayrılalı 30 yıl oldu.

Yaşadıklarını, hepimizin yaşayabileceklerini, insanların sade dünyalarını içtenlikle mısralara döken usta şair, 13 Aralık 1979'da karşılaşmıştı bir ömür aklında tuttuğu ölümle: "Uzayacağa benzer/ Tutuştuğumuz lades/ İşi gücü bırakıp/ Mezarlığa bakan bir ev tuttum/ Ölüm sen beni aldatamazsın/ Aklımda!" Selim İleri'nin tabiriyle 'kırık inceliklerin şairi' Necatigil, vefatının 30. yılında anılıyor. Türk Edebiyatı dergisi, aralık sayısında 'Ölümünün 30. yılında Behçet Necatigil' başlıklı bir kapakla çıktı. Dergide Mehmet Narlı, "Behçet Necatigil'in poetikası", Kabil Demirkıran "Necatigil'e göre okur olmak", Ertan Örgen "Mikrokosmos ve gelenek", Yusuf Çağlar "Ahmet Caferoğlu ve Behçet Necatigil", Hülya Bulut "Gündelik eksen ve kadın", Tamer Kütükçü "Yıldızlara bakmak", Hüsrev Akın "Behçet Necatigil'de inançsızlık" başlıklı yazılarıyla yer alıyor.

Mehmet Narlı, Necatigil'in, bağıran, azarlayan şiirin, toplumsal işlevini gerçekleştiremediği görüşünde olduğunu söylüyor. "Ona göre, şiirin toplumsal bir işlevi olacaksa bu, şiirin bir yaşantı olması ile ilgilidir. Öncelikle ben'in yaşantısı; ama bu ben, aynı zamanda sen'dir, o'dur." diyor. Ertan Örgen ise kendi içine dönük küçük ve mutlu bir hayat tasavvurunun ve hatta tesellinin, öğütün onun şiirini belirlediğini söylüyor. Ve bir örnek veriyor Necatigil'den: "Madem küçük dünyamız ölümlerle sınırlı/ Madem kişi bağlı ortak yaşamlara/ Benden sana, senden ona, onlardan bize/ Gitmek gelmek arada başka dünyalara."

Pendik'te Behçet Necatigil paneli

Pendik Belediyesi, düzenlediği bir etkinlikle Necatigil'i anıyor. Bugün saat 18.00'de Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek panelin açış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural yapacak. Prof. Dr. Nurullah Çetin, Yrd. Doç. Dr. Özlem Fedai, Dr. Evren Karataş, Araş. Gör. Emine Gözde Özgürel panele sunumlarıyla katılacaklar. Panelin ardından Necatigil'in şiirleri okunacak.



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,450 µs