En Sıcak Konular

Baydemir: Nevruz bir siyasi eğilimin değil herkesin bayramı

0 0 0000 00:00 tsi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Nevruz Bayramı'nın sadece bir siyasi eğilimin değil, Diyarbakır'da yaşayan herkesin bayramı olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da oluşturulan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin aralarında bulunduğu Nevruz Tertip Komitesi'nce Büyükşehir Belediyesi Konuk Evinde toplantı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Baydemir, Diyarbakır'da 2000 yılından günümüze değin Nevruz Bayramı'nın içeriğine ve ruhuna uygun olarak kutlandığını belirtti.
Nevruz Bayramı'nın barışın kendisi olduğunu ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

“Ülkemiz ve Ortadoğu kritik dönemeçten geçmektedir. Dolayısıyla nevruzun bu ruhunun, bu içeriğinin kentimiz ve ülkemiz açısından ihtiyaç olduğunu birkez daha ifade etmem gerekir. Diyarbakır olarak, bölge olarak, Türkiye olarak kavgayla geçireceğimiz tek bir günümüzün tek bir saatimizin ve tek bir saniyemizin olmaması gerektiğine inanıyoruz. Nevruzda ortaya çıkacak olan coşku, sevgi ve hoşgörü bağlarıyla Türkiye'nin aydınlık geleceğine belki de daha yakınlaşmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız. İnanıyorum ki nevruzun bu coşkusu, bu ruhu gelecek yıllarda Türkiye'nin dört yanındaki nevruzlarda yerli ve yabancıların akınına uğrayacak bir karnaval, bir festival havasını yakalayabilir. Nevruz kültürel zenginliğin ifadesidir. Nevruz sadece siyasi eğilimin değil, Diyarbakır'da yaşayan herkesin bayramıdır. Herkesin katılımını, katkısını karşılayacak ruha sahiptir.”

DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu da, 2007 yılında, herkesin kendine çeki düzen vereceği, geleceğe umutla daha iyi bakabileceği, sağduyu ve hoşgörü içerisinde birbirini kabulleneceği nevruz kutlaması olmasını istediklerini bildirdi.
Hem AB ile bütünleşme süreci, hem Ortadoğu ve özellikle Irak ile ilgili son haftalarda oluşan gerginlik politikalarının aşılması açısından Türkiye'nin Irak Kürtleri ile daha dostane, kardeşçe ve içine sindirebilir politikalar geliştirmesi açısından da nevruzu önemli bulduklarını anlattı. Aydoğdu, şunları söyledi:

“Bazı siyasi parti temsilcilerinin Kuzey Irak'taki Kürt devlet adamlarına yönelik Kürt halkını rencide edecek, Kürt halkını aşağılayıcı ifadeler kullanmaları bizleri üzmüştür. Kürt siyasetçilerine ve devlet adamlarına gösterilecek saygı, Kürt halkına gösterilen saygı olacaktır. Onun için bütün politikacıların ve devlet adamlarının daha sağduyulu anlayış içerisinde Irak sorununa ve Kuzey Irak Kürtleri ile ilişkilere bu çerçevede bakmasının Türkiye'nin yararına, çıkarına olduğu, Türkiye'deki Kürtleri de kazanacak, Irak'taki Kürtleri de kazanacak politika oluşturulmasına herkesin çaba göstermesi gerekir. Diyarbakır'daki nevruzlar gerginliği azaltan nevruzlar olmuştur. Hiç kimse Diyarbakır'da başka beklenti içerisine girmesin. Nevruzla Türkiye'de son zamanlarda oluşturulmaya çalışan milliyetçi ve şoven dalgaya karşı da halkların kardeşliğini esas alan demokratik barikat oluşturacağız. Hedefimiz nevruzda 1 milyon insanın bir araya gelmesidir. Nevruz ekinliğini bu yıl sadece bir günde değil, bir haftaya yayacağız. Etkinlikler çerçevesinde resim sergileri, panel ve çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.

Nevruz'a uygun bir sanatçı profili ortaya çıkarmaya çalışacağız. Kürtçenin değişik lehçelerinde ve özellikle Hrant Dink'in anısına Ermenice söyleyen bir sanatçı getirteceğiz. Uluslararası ağırlığı olan ve Türk halkıyla Kürt halkının kardeşiliğini vurgulayan sanatçılar getireceğiz.”

Aydoğdu, “Nevruz kutlamalarına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Mesut Barzani, büyükelçiler ve diğer devlet adamları bizzat Genel Başkanımız tarafından davet edileceklerdir” dedi.
hürriyet



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs