ayaklanma | " /> ayaklanma | "/>

En Sıcak Konular

Rejime karşı ayaklanma

12 Aralık 2009 13:23 tsi
Rejime karşı ayaklanma Tahran’da öğrenciler son gösterilerinde Hamaney karşıtı sloganlar attı, Allah yazısının çıkarıldığı bayraklar taşıdı, Humeyni posterini yaktı

İran’da geçen pazartesi “Öğrenci Günü” kapsamında düzenlenen gösterilerde, yalnızca Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçiminin değil, İslam Cumhuriyeti’nin temellerinin de protesto edilmesi, muhalefetteki radikalleşmeyi gözler önüne serdi.
Amerikan New York Times gazetesi, “İran’da protestolar radikal bir renk kazanıyor” başlıklı haberinde, ülkede son zamanlarda yapılan gösterilerde rejim karşıtı seslerin gittikçe yaygınlaştığını belirtti. New York Times, pazartesi günkü gösterinin, önceki protestolardan farklı bir “tona” sahip olduğunu belirterek, şöyle yazdı:

“Göstericiler, hedeflerinin yalnızca Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad veya onu yeniden iktidara taşıyan tartışmalı seçimler değil, İran teokrasisinin bütün temelleri olduğunu açıkça gösterdi. Pazartesi günkü gösterilerin tonu önceki protestolardan farklıydı. Muhalif lider Mir Hüseyin Musevi’den iz yoktu, çok az kişi Musevi’nin kampanya rengi olan yeşil renkte giyiniyordu. Protestocular doğrudan İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’i hedef alıyor ve ‘Hamaney zamanının dolduğunu biliyor’ diye slogan atıyordu. 1979 devriminde eklenen ‘Allah’ yazısının çıkarıldığı bayraklar taşıyorlardı. En şaşırtıcısı ise, devrimin mimarı Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin bir posterinin yakılmasıydı.”

İstihbarat Bakanı Heydar Muslehi, gösterilerden sonra yaptığı açıklamada, “Dini lideri desteklemesi beklenen çok sayıda kişi dini lidere karşı geldi” dedi. Ülkenin  muhafazakâr isimlerinden Habibullah Asgaruladi de muhaliflerin artık “devrim karşıtı” hale geldiğini belirtti. Muhalif kanatta İranlı Yazarlar Derneği’nin internet sitesinde yayımlanan mesajda, “Rejim, kendi varlığını tehdit eden bir yolda. Rüzgâr eken fırtına biçer” denildi.

Analistlerse, “bu yavaş yavaş ilerleyen radikalleşme hareketinin” muhalifler arasında da ayrılık yarattığını ve muhalif liderler için de bir tehdit olarak algılandığını belirtti.

Türkiye, muhalifin özgürlük köprüsü
İran’da haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaklaşık 4 bin 200 İranlının ülkeden kaçtığı ve bunların 1000’den fazlasının Türkiye’ye geldiği belirtildi. Amerikan Wall Street Journal’ın haberinde, Türkiye’nin İranlılardan vize istemediği, ancak mültecilere kalıcı oturma izni de vermediği belirtilerek, bu nedenle bu kişilerin Türkiye üzerinden başka ülkelerde sığınma hakkı elde etmeye çalıştığı kaydedildi. 2005-2009  arasında 4 bin 335 İranlı mülteci Türkiye üzerinden ABD’ye, 1272’si Kanada’ya, 583’ü Avustralya’ya, 368’i Finlandiya’ya gitti.



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs