En Sıcak Konular

Meclis'te 'Cumhurbaşkanı Vekili' polemiği

11 Aralık 2009 18:46 tsi
TBMM Genel Kurulunda, bazı milletvekillerinin, birleşimi yöneten Sadık Yakut'un aynı zamanda 'Cumhurbaşkanı Vekili' olduğu için toplantıyı yönetemeyeceğini söylediler. Bunun üzerine, Yakut, birleşime ara verdi. Aranın ardından, birleşime, TBMM Başkanve

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan, Yerli Malı Haftası nedeniyle yaptığı konuşmada, özellikle yerli sanayilerin, yerli ürünleri tercih etmesi gerektiğini bunun aynı zamanda bir vatanperverlik olacağını kaydetti. Doğan, israfı önleminin ve tutumlu olmanın da kalkınmanın temel ilkeleri içinde olduğunu söyledi.

AK Parti Iğdır Milletvekili Ali Güner de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölümünün 6. yılı olduğunu belirtti. Güner, barışçıl politikalarla dünya ülkelerinin dikkatini çeken Aliyev'in, demokrasiye de büyük önem verdiğini ifade etti. Ali Güner, Aliyev'in, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine verdiği önemi, 'Tek millet iki devlet' sözüyle en iyi şekilde ifade ettiğini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise Bursa'nın Mustafakemal ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamaya değindi.

Madencilik sektörünün işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından riskli bir iş olduğunu belirten Öztürk, buna rağmen, maden ocaklarında yeterli denetimin yapılmadığını ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, maden ocakları denetimi konusunda yeterli personel bulunmadığını öne süren Öztürk, ocakların denetimiyle ilgili bir 'başı bozukluk' olduğunu savundu.


MİLLETVEKİLLERİNİN İTİRAZI

Gündem dışı konuşmaların tamamlanmasının ardından, önce Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Yakut'un aynı zamanda Cumhurbaşkanı Vekili sıfatını taşıması nedeniyle oturumu yönetemeyeceğini söyledi. Ardından bazı milletvekillerinin de aynı yöndeki itirazı üzerine, Yakut, geçmişte Mecliste benzer bir durumda alınan kararla ilgili tutanakları okudu. Milletvekillerinin itirazlarını sürdürmesi üzerine Yakut, oturuma ara verdi.

Aranın ardından, oturuma TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında devam edildi.

Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Yakut'un oturumu yönetmesi hakkında söz aldı. İçli, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Vekili sıfatını taşıyan Sadık Yakut'un oturumu yönetmesinin hukuk dışı ve bir skandal olduğunu ileri sürdü. Anayasa'nın, Cumhurbaşkanının görevlerini açık bir şekilde belirttiğini ifade eden İçli, bu görevler arasında Mecliste oturum yönetmenin olmadığını söyledi.

İçli, Cumhurbaşkanı Vekili'nin Mecliste oturum yönetmesinin hukuk dışı olması nedeniyle, dün ve bugünkü oturumlarda Genel Kurulda alınan kararların hükümsüz sayılabileceğini iddia etti.

İçli'nin konuşmasının ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da söz istedi. Şandır, hukuk kurallarını tayin eden Meclisin, önce kendisinin bu kurallara uyması gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Vekili'nin, Mecliste oturum yönetmek gibi bir yetkisi olmadığını belirten Şandır, 'Cumhurbaşkanı Vekili'nin yönettiği Meclisin müzakere ettiği hususlar, aslında yok durumdadır' dedi.

Mehmet Şandır, Mecliste dün, Anayasa ve İç tüzüğe aykırı şekilde gerçekleşen bir yönetimde önemli bir tasarının 2 maddesinin kabul edildiğine dikkati çekti.


CUMHURBAŞKANI YÜRÜTMENİN BAŞI

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise Cumhurbaşkanı Vekilliği ile Meclis Başkanvekilliği sıfatının, bir kişide eş zamanlı olarak bir araya geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığına vekalet eden bir kişinin Meclisteki müzakerelere başkanlık etmemesinin etik olarak uygun olacağını belirten İyimaya, ancak başkanlık etmesinin hukuk dışı sayılamayacağını kaydetti.

İyimaya, Cumhurbaşkanı Vekilliği sıfatının, Başkanvekilliği görevini sona erdirmediğine işaret etti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Cumhurbaşkanı ya da Cumhurbaşkanı Vekilinin Mecliste oturum yönetemeyeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı'nın yürütmenin başındaki bir kişi olduğunu kaydeden Anadol, yürütmenin yasamanın üstünde olmadığını, Cumhurbaşkanı'nın bu nedenle Mecliste oturum yönetemeyeceğini anlattı.

Anadol, Sadık Yakut'un, uzun süre önce Mecliste bu konuda alınmış bir kararı emsal karar olarak göstermesinin de yanlış olduğunu, çünkü o zaman alınan kararın hatalı olduğunu ifade etti.

aa


 



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs