En Sıcak Konular

Yüksek tansiyon hastaları... Artık bu yanlışları yapmayın!

0 0 0000 00:00 tsi
Yüksek tansiyon hastaları... Artık bu yanlışları yapmayın! Hipertansiyon hastalarının yaptığı pek çok yanlış var. Bunların hepsi de çok önemli. Öncelikle tansiyonu düşürdüğü öne sürülen "şehir efsaneleri"ne inanmayın. Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürer ve kişiye özeldir. İşte Osman Müftüoğlu'nun "çok özel

Doktorunuz ne diyorsa onu yapın. Konu komşunun söylediğini yapmayın, ilacını da kullanmayın. Hipertansiyon hastalarının bu yazımıza özel bir dikkat harcamalarında yarar var.

Yüksek tansiyon hastaları ilaç kullanırken bazı hatalar yaparlar. Bunun arkasında çoğu kez ilaçları ile ilgili bazı kuşkular vardır. Tansiyon ilaçlarının başta cinsel güç kaybı yapacağı, karaciğere veya böbreğe dokunabileceği hipertansiyon hastalarının en önemli korkularıdır. Eğer hipertansiyon sorununuz var ve çözümü için doktorunuz ilaç kullanmanızı istediyse, onunla kafanıza takılan her konuyu konuşmalısınız. İlacınızın kan basıncınızı nasıl düşürdüğünü, hangi sıklıklarla ve dozlarda alınması gerektiğini, kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini, uyku kaçması veya uyuklama, cinsel güç kaybı, sertleşme kaybı gibi sorunlara yol açıp açmayacağını öğrenmelisiniz. İlacınızı kullanırken ortaya çıkan sorunlarda ne yapmanız gerektiğini veya ilaç kullanırken oluşabilecek ciddi kan basıncı düşmelerinde nasıl davranacağınızı doktorunuza sormalısınız. Hipertansiyon tedavisi uyguladığımız hastaların yaptığı pek çok yanlış var. Bu yanlışların en sık yapılanlarını bir kez daha hatırlatmak istedik.

Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürer

Kan basıncını düşüren ilaçlar, çok özel bazı durumlar dışında sürekli kullanım gerektirmektedir. Hastaların çoğu ilaçlarını bir süre kullanıp sonra terk etmektedir. Birçok hasta kan basıncı düşünce ilacı bırakacağını zannetmektedir. Hipertansiyon tedavisinin genellikle ömür boyu süreceği aklınızda olsun. İlaç bırakmanızın kan basıncınızda daha ciddi tepkisel yükselmelere yol açabileceğini bilmelisiniz.

Komşunun ilacını asla kullanmayın

Başka hastaların ilaçlarını kullanmaya başlamak veya kullandığı ilacı başkalarına tavsiye etmek, en sık yapılan hatalardan biridir. Unutmayın ki her hasta özeldir ve tıbbın değişmeyen bir kuralı da "Hastalık yok, hasta vardır" prensibidir. Size iyi gelen bir ilaç, başkasında ciddi problemler meydana getirebilir.

Her sorunun kaynağı kullanılan ilaç değil

Hastalar, vücutlarında oluşan değişimlerin çoğunu kullandıkları ilaçlara bağlamaktadır. Cilt döküntüsü, kaşıntı, mide ekşimesi-yanması, çarpıntı, nefes darlığı, baş ağrısı ya da cinsel güç azalması oluşunca hemen ilaçlarını suçlamakta ve kullanımı bırakmaktadır. Oysa çoğu kez bu sorunlar ilaçlarla ilişkisizdir. İlaç kullanırken meydana gelen sağlık sorunlarınızı doktorunuza hemen bildirin. İlacı kullanıp kullanmama kararını doktorunuzla konuşarak verin.

Kullandığınız ilacı iyi tanımanız gerek

Hipertansiyon ilacı veya ilaçlarının adlarını bile hatırlamayan hastalar çoktur. Ne var ki böyle ömür boyu sürecek önemli bir tedavide bırakın ilacın adını mümkünse içerdiği etken maddenin ismini ve miktarını bile bilmeniz gerekiyor. Aynı ilacın bazen 3-4 farklı dozda olan miktarları satılabiliyor. Eğer sürekli bir ilaç kullanıyorsanız bu hipertansiyon ilacı dışında başka bir ilaç da olabilir lütfen onun adını, içerdiği maddeyi ve bir tablette bulunan miktarını bir kenara not alın.

Doktorunuza sormadan ilacı değiştirmeyin

Hipertansiyon tedavisinin sürekli bir doktor-hasta ilişkisi ile başarılabileceğini unutmayın. Kan basıncı değişikliğiniz de hemen ilacınızı ya da doktorunuzu suçlamayın. İlaç etkinliğini azaltan pek çok neden kan basıncınızda beklenmeyen düşme ve yükselmeler oluşabilir. Bu durumda doktorunuzu veya ilacınızı değiştirmek yerine düşüncelerinizi değiştirin, hemen doktorunuzu arayın. Kan basıncınızın ayarı mükemmel olsa bile belirli aralıkla kontrolden geçmeyi unutmayın. Eğer hipertansiyon ilacı kullanan bir hastaysanız size önerilen her yeni ilaçta doktorunuza halen kullanmakta olduğunuz ilaçları da hatırlatın. Bu önlem sizi ilaç etkileşimlerinden koruyacaktır.

Besinler ilaç değildir

En büyük yanılgılardan biri maydonoz, sarmısak, soğan, portakal, brokoli gibi son derece değerli "besin"lerin kulaktan dolma bilgilerle günlük yaşamda "ilaç" olarak kullanılmasıdır. Hipertansiyon bir hastalıktır ve ilaçla tedavi edilir.

NOT ALIN

Yanlış çözümler

Hipertansiyon tedavisinde ortaya çıkan daha pek çok problem var. Bazı hastalarımız tansiyon ilaçlarını bırakıp bu kadar önemli sorunu sarmısakla, maydonozla veya sakinleştirici ilaçlarla tedavi etmeye, kan basıncı yüksekliklerini kızgınlık, gerginlik ve hiddetle ilişkilendirmeye çalışıyorlar.

Hipertansiyon sorununu gereğinden fazla büyütenler de yok değil. Bazı hastalar tam tersine yaşamlarını kan basınçlarına göre şekillendirmeye ve hipertansiyonu bir kişilik sorunu haline getirmeye başlıyorlar. Bu iki davranışın yanlış olduğunu belirtelim.

Hipertansiyon tedavisi altındayken kullandığınız soğuk algınlığı ilaçlarının, burun damlalarının, antidepresan ilaçlarından bazılarının, romatizma tedavisinde yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerin, doğum kontrol haplarının, kortizon içeren ilaçların da kan basıncınızı yükseltebileceğini belirtelim.

HATIRLATMA

Çiğneme tabletlerine dikkat

Ani kan basıncı yükselmelerinde kullandığınız "çiğneme veya dil altı yoluyla etkileyen tansiyon düşürücüleri" kontrolsüz kullanmayın. Her kan basıncı yükselmesi acil bir duruma işaret etmez. Gereksiz yere kullandığınız dil altı ve çiğneme tabletlerinin kan basıncınızda çok hızlı ve aşırı, kontrolsüz düşmelere yol açması, felç, kalp krizi, ölüm gibi tatsızlıklarla sonuçlanması mümkündür. "Benim bünyem tansiyona dirençlidir" palavrasına inanmayın. Hipertansiyon her bünyede hasar yapar. Tanrı kimsenin bünyesini hipertansiyon özel yeteneklerle donatmamıştır. Yüksek kan basıncı herkese zararlıdır.


hürriyet



Bu haber 1,284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,544 µs