En Sıcak Konular

Vali: Çocuklarını şiddet ortamında tutan aileleri uyarıyoruz

11 Aralık 2009 11:26 tsi
Adana Valisi İlhan Atış, Adana'da izinsiz gösterilerde yaşanan olaylara karışan 200 çocuk bulunduğunu belirterek, ailelerin şiddet ortamından uzaklaştıramadığı bu çocukların yurtlara yerleştirilmesinde kararlı olduklarını söyledi.

Vali Atış, geçtiğimiz günlerde erkek arkadaşınca boğazı kesilerek 28 bıçak darbesiyle öldürülen Tuğçe Anlaş'ın (20) evine taziye ziyaretinde bulundu. Tuğçe Anlaş'ın merkez Seyhan ilçesi Havuzlu Bahçe Mahallesi'ndeki evine gelen Vali Atış'ı baba Ergün Anlaş kapıda karşıladı. Aileye taziyelerini ileten Vali Atış, bu tür olayların olmaması için çalıştıklarını ancak bitiremediklerini söyledi. Baba Ergün Anlaş, kızını öldürenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını isterken, canice cinayet işleyen 17 yaşındaki birinin çocuk olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti. Daha sonra Vali Atış'ın yanına Tuğçe'nin kardeşi Demet Anlaş geldi. Babasının yurt dışında çalışmak zorunda olduğunu anlatan Demet Anlaş, "Sayın valim; babama burada bir iş bulabilirseniz çok iyi olur. Adana'da iş bulamadığı için Dubai'de çalışmak zorunda kalıyor. Ablamdan sonra tek dayanağımız babam. Ne olur ona bur iş bulun" dedi. Vali Atış ise konuyla ilgileneceğini belirterek, genç kıza başsağlığı diledi.


Ziyaret çıkışında basın mensuplarının izinsiz gösterilerde olayların içinde yer alan çocukların ailelerinden alınarak yurtlara yerleştirileceği yönündeki açıklaması sorulan Vali Atış, bunda kararlı olduklarını, uluslar arası çocuk hakları sözleşmesinin de bu hakkı devlete verdiğini hatırlattı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da kendisiyle paralel açıklama yapmasını "Ben de, bakanımız da çocuklarımızı düşünüyoruz." şeklinde değerlendiren Atış, çocukların ailelerinin yanında mutlu olması için her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti. Bu tedbirlere psikolojik ve parasal, yardımlar, çocukların güzel okullarda okuması, çok iyi öğretmenlerden eğitim almasının da dahil olduğunu anlatan Vali Atış, "Bütün bu desteklerden sonra ailelerin çocuklarına sahip çıkmadıklarını veya çıkamadıklarını anladığımızda, gerek hakim kararıyla gerekse acil durumlarda mülki idare amirlerinin emriyle çocuklarımız huzur ve sükun bulabilecekleri yurtlara yerleştirilirler. Onlar molotof kokteyli atılan alanlarda büyümemeliler. Tehlike altında olmamalılar, devletin polisine, ambulansına, jandarmasına, öğretmenine taş atmamalılar. Çocuklarımızın bunu istekle yaptığını düşünmüyoruz. Ya kandırılıyorlar ya bilmiyorlar ya da baskı altındalar. " dedi.


Devlet olarak görevlerinin çocukları korumak olduğunu hatırlatan Vali Atış, "Ne yapalım yani, elimiz kolumuz bağlı duralım da, çocuklarımız bize taş atsın, biz yakalayalım, onları hapse gönderelim mi diyelim. Biz çocuklarımızı hapishaneye göndermek istemiyoruz. Çocuklarımız 29 yılla yargılansın istemiyoruz. Onların geleceğin gazetecileri, öğretmenleri, doktorları olsun istiyoruz. Bunun içinde elimiz kolumuz bağlı kalsın istemiyoruz. Çocuklarımız gelecekleri güven altında hissetmelerini istiyoruz. Bunu başaracağız." şeklinde konuştu.


1,5 yıldır çocukları şiddet ortamından uzaklaştırmak için uğraştıklarını dile getiren Atış, bunun için kanaat önderleriyle, öğretmenlerle, muhtarlarımızla toplum destekli ve çocuk şubesi polisimizle, sağlık ve sosyal hizmetler il müdürlükleriyle beraber çocuklarımızla ilgileniyoruz. Çocuklarımızı şiddet ortamından uzaklaştırmak için her türlü desteği veriyoruz bundan sonrada vereceğiz." ifadelerini kullandı.


Buna rağmen ailelerin şiddet ortamından uzaklaştıramadığı çocukları yargıya müracaat ederek huzurlu güvenli ortamlara götüreceklerine dikkat çeken Atış şöyle devam etti: "Şu anda bütün olaylara karışlan 200 çocuğumuz var. Bunların hiçbiri yakında sokakta olmayacaktır. Henüz aileden alınan çocuk yok. Ama onları uyarıyoruz. Bizim en büyük dayanağımız kanunların yanında uluslararası çocuk sözleşmesi. Orada devlete bizzat bu yetki veriliyor. Biz de bu yetkimizi gerektiğinde kullanacağız."


Kendisinin açıklamalarına bazı DTP milletvekillerinin 'Bu insan haklarına aykırıdır' şeklindeki tepkisi hatırlatılan Vali Atış şunları söyledi: "Milletvekillerine cevap vermek benim haddim değil, bizler atanmışız. Ancak; çocuklarımız molotof kokteyli atılan alanlarda yanma, taşlı ortamlarda yaralanma tehlikesi geçiriyorsa, polisleri ve jandarmayı taşladığında ruhen ve bedenen bir darp altında kalıyorlarsa, bu insan haklarına aykırı değil de; çocuklarımızı huzurlu güvenli bir ortama götürüp, orada okutmak, gazeteci yapmak, öğretmen yapmak insan haklarına aykırı ise söyleyecek hiçbir şeyim yok. "

cihan



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs