Ahmedinecad'a söyleyin... | " /> Ahmedinecad'a söyleyin... | "/>

En Sıcak Konular

Calderon: Ahmedinecad'a söyleyin...

11 Aralık 2009 09:27 tsi
Calderon: Ahmedinecad'a söyleyin... Başbakan'ın Meksika ziyaretinde çok çarpıcı bir diyalog yaşandı. Siyasetin ve diplomasinin nasıl da küresel bir nitelik kazandığını gösteren bu konuşma, Başbakan Erdoğan'la Meksika Cumhurbaşkanı Calderon arasında geçti.

Chavez'den uzak dursun mesajı  

Görüşme tam bitmek üzereyken Calderon, Erdoğan'a 'İran'la yakın ilişkileriniz var, sizi dinleyecektir, Ahmedinecad'a Venezüella Devlet Başkanı Chavez'le çok fazla beraber göründüğünü ve bunun sakıncalı olduğunu söyleyin lütfen' demiş...  
 
Latin Amerika'daki Türkiye

Olaylı ABD gezisinin ardından başlayan Meksika ziyaretinde çok çarpıcı bir diyalog yaşandı. Siyasetin ve diplomasinin nasıl da 'küresel bir nitelik' kazandığını gösteren bu olay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Meksika Cumhurbaşkanı Calderon görüşmesinde gerçekleşti. Hayli olumlu ve verimli geçen görüşme tam bitmek üzereyken Calderon, Erdoğan'a 'İran'la yakın ilişkileriniz var, sizi dinleyecektir, Ahmedinecad'a Venezüella Devlet Başkanı Chavez'le çok fazla beraber göründüğünü ve bunun sakıncalı olduğunu söyleyin lütfen' demiş.

Ne kadar şaşırtıcı ve nasıl da düşündürücü...

Dünyanın öbür tarafında, Türkiye'den uçakla 15 saat mesafede, Meksika'dayız. İki ülke arasındaki saat farkı bile 8, biri gündüzü, diğeri geceyi yaşıyor.

Dünya siyaseti ve uluslararası sistem o kadar birbiriyle ilgili hale geldi ki kimse bir diğerini küçümseme, yok sayma lüksüne sahip değil.

OBAMA İLE NE KONUŞTUNUZ?

Calderon henüz Erdoğan'la konuşmasının başladığı ilk dakikalarda Beyaz Saray buluşmasını sormuş ve 'merak ediyorum neler konuştunuz?' diyerek detay öğrenmeye çalışmış. İlginç değil mi?

Calderon, Türkiye büyükelçiliğinin olmadığı Latin ülkelerinde Meksika elçiliklerinin Türk vatandaşlarına hizmet verebileceğini söyleyince Başbakan da Suriye başta, Ortadoğu'da ve Asya'da bizim aynı yardımı yapabileceğimizi söylemiş.

Tüm bunlara rağmen şu sorunun zamanı:

'Erdoğan neden Meksika'ya geldi?'

Türkiye'deki tartışmalar nedeniyle hayli yerinde bir kararla turistik bölümü iptal edilen ve yarım gün kısaltılan ziyaretin sebebine bakalım...

KÖPRÜ ÜLKE MEKSİKA

Meksika Türkiye'ye pek çok açıdan benziyor. Büyükelçi Alev Kılıç'a 'bu seyahatin hikmeti nedir?' diye sordum.

'Dünyada bizi ve tezlerimizi en iyi anlayan ülke Meksika'dır' diye söze başladı. Sonra şunları anlattı:

'İlişkimiz çok erken başladı, 81 yıl önce. Ama bugüne dek karşılıklı sadece üç ziyaret olmuş. En son Mesut Yılmaz 11 yıl önce geldi. Şimdi ziyaret sayısı dörde çıktı. Meksika tıpkı bizim gibi köprü ülke. Ben kuzeyliyim ama aynı zamanda Latinim diyor. Kuzey-güney köprüsü iddiasını taşıyor. Hem Pasifik hem Atlantik ülkesi olduğunu söylüyor.'

Gerçekten bizim hem Doğu hem Batı ülkesi olmamız halini anlayabilecek konumdalar.

HEDEFLERİ BENZEYEN İKİ ÜLKE

Meksika terör örgütünü yenmiş ve tasfiye etmiş bir başarının sahibi.

Meksika ve Türkiye halen, aynı anda BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini yapıyorlar, dünya siyaseti ve dengeleri için önemli bir işbirliği zemini. İki ülke de G-20 üyesi. Biz 17'nci, onlar 13'üncü büyük ekonomik güce sahipler. Hedeflerimiz de benziyor: İlk 10 arasına girmek.

Karşılıklı ticaret hacmimiz ise büyük potansiyele rağmen komik: 500 milyon dolar. Başbakan bunun hızla artırılmasını istiyor. İlk etapta bir milyar dolara ulaşılmak isteniyor.

DİNDAR AMA LAİK

Meksika, Brezilya'nın ardından dünyadaki en büyük ikinci Katolik ülke. Halkının dindarlığı ile tanınıyor. Ama aynı zamanda anayasasında laiklik ilkesi çok sıkı perçinlenmiş. O kadar ki; son yıllara kadar Papalıkla arası çok gergindi.

2010 yılı Meksika için önemli. Bağımsızlıklarının 200'üncü yıldönümünü kutlayacaklar. 1810'da İspanya'ya karşı ayaklandılar, şimdi görkemli kutlamalara hazırlanıyorlar.

SULTAN REŞAT'TAN 100 YIL SONRA

Osmanlı İmparatorluğu döneminde buraya gelenlerin oluşturduğu koloni, ki çoğunluğunu Lübnanlılar oluşturuyor, bugün de varlığını sürdürüyor.

Sultan Reşat, 1910'da, yani yüzüncü yılda şehre saat kulesi hediye etmiş. Türkiye şimdi yüz yıl sonra onu tamir ettirecek, bakımını yaptıracak. Başbakan Erdoğan da kuleyi ziyaret etti. Erdoğan, Calderon'u Cumhurbaşkanı Gül ve kendi adına ülkemize davet etti, gelecek yıl karşılıklı ziyaretler gerçekleşecek.

BÜYÜK ATATÜRK'ÜN VİZYONU

Başbakan Erdoğan Meksika'da büyük ilgiyle karşılandı. O da gerek resmi temaslarında gerekse sivil topluma hitaplarında sağlam metinlerle konuştu, iyi hazırlanmış.

Diplomasi akademisinde, cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'ün dış politika vizyonunun güzel bir örneğini verdi. Erdoğan, 'Atatürk, Meksika'ya gönderdiği büyükelçimize bizzat Mayatepek soyadını vermiştir' dedi.

EMİNE HANIM'DAN GÜMÜŞ SANDIK

Konuşmalarını hep İspanyolca teşekkür ederek bitiren Başbakan, Calderon'a Mesnevi'nin İspanyolca baskısını hediye etti. Hediye demişken, Emine Erdoğan, Beyaz Saray'da Michelle Obama'ya iğne oyalı işlemelerin bulunduğu bir sandık armağan etmiş.

Meksika gezisinin sonunda, Türkiye'nin Latin Amerika açılımı için hayli kritik bir kazanım elde edildi: Şubatta yapılacak Latin Amerika zirvesine Ankara gözlemci sıfatıyla katılacak.

Erdoğan'a pek çok jest yaptılar, programda olmamasına rağmen Senato'ya hitap etme imkanı tanıdılar. Türkiye, çok uzak coğrafyalarda bir dost edindi: Meksika.

İsmail Küçükkaya - Akşam



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs