AB almıyoruz diyene kadar... | " /> AB almıyoruz diyene kadar... | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: AB almıyoruz diyene kadar...

11 Aralık 2009 08:46 tsi
Erdoğan: AB almıyoruz diyene kadar... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rus haber kanalı Russia Today'e açıklamalarda bulundu...

AB sürecinde umutsuz olmadıklarını, üyelik gerçekleşene kadar çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "AB sizi almıyoruz diyene kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği (AB) sürecinde umutsuz olmadıklarını, üyelik gerçekleşene kadar çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Rus haber kanalı Russia Today'e açıklamada bulunan Erdoğan, "AB sizi almıyoruz diyene kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

Bazı AB liderlerinin üyelik süreci ile ilgili yasalarda olmayan kuralları ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin üyeliği ile ilgili yeni kurallar ortaya koymak adil değil. Tüm zorluklarla mücadele ederek üyelik sürecini sürdüreceğiz. Ta ki 'Türkiye, biz sizi almıyoruz' diyene kadar. Çünkü bunu dediğiniz anda, AB'nin neye hizmet ettiğini ortaya koymuş olursunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 5 milyon Türk'le zaten AB'de olduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz diyoruz ki siz bizi alsanız da almasanız da biz zaten AB'de varız. Almamakla siz kaybedeceksiniz. Niye? Çünkü Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke. Bizim böyle bir özelliğimiz var." şeklinde konuştu.

Türkiye ile özgürlük noktasında, ekonomik ve diğer alanlarda yarış edemeyecek ülkelerin birliğe üye olduğunu hatırlatan Başbakan, bu ülkelerin siyasi nedenlerle birliğe dahil edildiğini söyledi. "Türkiye niye alınmıyor?" sorusunu yönelten Erdoğan, bunda siyasi nedenlerin yanı sıra nüfus ve coğrafyanın da dikkate alındığını kaydetti.

Türkiye'nin nüfusunun fazla ve coğrafyasının da büyük olarak görüldüğünü ifade eden Erdoğan, şu şekilde konuştu: "Aklınız başınıza yeni mi geldi? Daha önce Türkiye'nin nüfusu neredeydi? Çok mu farklı idi. Bu yaklaşımları samimi bulmuyoruz. Ama biz siyasilerin hepsi gelip geçiciyiz. Devletler kalıcı."

"Biz Ermenistan'a barış çubuğunu uzattık"

Ermenistan'la ilişkileri değerlendiren Başbakan, 2005 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a 1915 olaylarını tarihçilerin araştırması için mektup yazdığını, hala bu mektuba cevap alamadığını ifade etti. 'Sözde soykırım' iddiaları ile ilgili tartışmaların tarihçilerin işi olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu, siyasetçilerin işi değil. Böyle bir yanlışın içine Osmanlı düşmemiştir. Sene 1915'tir. Cumhuriyet'in kuruluşundan sekiz yıl öncedir. Bu soykırım olarak asla değerlendirilemez." açıklamasında bulundu.

1915 yılında yaşananların bir yerden bir yere göç olayı olduğunu ve isyanlar sebebi ile de karşılıklı olarak çatışmalar yaşandığını ve her iki taraftan da ölümlerin olduğunu ifade eden Başbakan, "Bu olayların tarih kayıtları çok açık ve net. Biz arşivlerimizi açıyoruz. 1 milyonun üzerinde belge var. Ermenistan da arşivlerini açarak araştırmacı ve uzmanların bir sonuca ulaşmasına izin vermelidir. Bu kadar basit. Ancak Ermenistan buna yanaşmıyor. Bu yüzden Türkiye'yi suçlayacak bir zemini de yok. Bu konudaki hiçbir suçlamayı kabul etmiyoruz." dedi.

Türkiye'nin iyi niyetle Ermenistan'a barış çubuğu uzattığını hatırlatan Erdoğan, "Yukarı Karabağ ve Azerbaycan'daki asıl işgalin ortadan kalkması gerekiyor. İşgalin sona ermesinin ardından bölgede yeni bir sürecin başlayacağından emin olabilirsiniz." şeklinde konuştu.

"İslam dünyasının lideri olma gibi bir niyetim yok"

Ak Parti'nin iktidara gelmesinin ardından çok boyutlu bir dış politika izlemeye başladığını, bu çerçevede de Erdoğan'ın İslam dünyasının lideri olma gibi bir pozisyona doğru ilerlediğini ifade eden muhabire Erdoğan, "İslam dünyasının lideri olma gibi bir gayretim asla olmadı. Sizler istediğiniz kadar ben şuraya oturacağım deyin. Sizin istemenizle bir şey olmaz. Kaldı ki biz bir şeye inandık. Halkımıza hizmeti en güzel şekilde vermeyi Hakk'a hizmet olarak görüyoruz. Burada dünya ülkeleri arasında eşit ilişkiler oluşturalım istedik. Dünyada bir sıkıntı var. Ülkeler bu sıkıntıları yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Türkiye'nin burada yüzyıllara dayanan bir tecrübesi var. Burada nasıl yardımcı olabiliriz? Önce komşularımızla güçlü ilişkiler kurmaya ihtiyacımız var. Sonra bu barış halkasını genişletebiliriz. Suya atılan bir taşın ardından oluşan halkalar gibi." cevabını verdi.

"Avrupa'nın hem Nabuccco hem de Güney Akım'a ihtiyacı var"

Türkiye'nin Nabucco ve Güney Akım doğalgaz boru hattı projelerini rakip olarak görmediklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin iki projeyi de desteklediğini belirtti. Erdoğan, "Türkiye Nabucco'da ortak, ancak Güney Akım'da değil. Biz bu iki projeyi birbirinin tamamlayıcısı olarak görüyoruz. İki proje de Avrupa'nın ihtiyaçlarını karşılama noktasında çok büyük bir boşluğu dolduracak." tespitinde bulundu.

"Kimse İran konusunda ikircikli davranmasın"

İran nükleer programı ve yaptırımlar konusunda yöneltilen soruyu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bazı ülkeleri ikircikli davranmakla suçladı. Başbakan, "Bir ülkeyi kendi söylediklerinin dışında bir yaklaşımla bir köşeye sıkıştıramazsınız. Bir taraftan yaptırım diyor, diğer taraftan farklı kanallarla bir ülkeye mal satıyorsanız ben size inanmam. Kimse bu konuda ikircikli davranmasın." ifadesini kullandı. Bölgede bazı ülkelerin de nükleer santralleri olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun objektif ve adil olma açısından da uygun olmadığını kaydetti.

Rusya ile 2008 yılında enerji yoğunluklu olmak üzere toplam 38 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu, ABD ile de 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldığına değinen Erdoğan, "ABD ile ekonomik ilişkileri ilerletmeye ihtiyacımız var. Bunu Rusya ile ABD arasında bir rekabet olsun için söylemiyorum. Bizim iş birliğine açık olduğumuzu ve bunu geliştirmek istediğimizi söylüyorum." dedi.

cihan



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs