19 ölü | " /> 19 ölü | "/>

En Sıcak Konular

220 metrede 19 ölü

11 Aralık 2009 09:35 tsi
220 metrede 19 ölü
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki kömür madeninde metan gazı sıkışmasından meydana gelen grizu patlamasında toprak altında kalan 19 işçinin de hayatını kaybettiği açıklandı. Toprak altında kalan işçilerden 6'sının cesedi çıkarıldı.

10.00

Bursa CHP Milletvekili Özer: Çok vahim bir durum vardı. Ocağın içinde havalandırma nasıldı, yeterli miydi, değil miydi henüz belli değil. 19 işçimizi kaybettik. Devletin inceleme mekanizmasını hızlandırması gerekiyordu. Bu tür işletmeler en ufak ayrıntısına kadar incelenmeli.

09.52

Madenin etrafında bekleme sürüyor.  İşçi aileleri gözyaşlarına boğuldu. Yakınlar büyük acı içinde.

09.50

Metan gazından  meydana gelen patlamanın ardından, şu an ölçümler yapılıyor. İçeride metan gazı kalmadığı açıklandı. Soma ve Zonguldak'tan gelen ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

09.43

"İhmal var mı" sorusuna Bakan Dinçer; "İlk tespitler çok şiddetli bir patlamamnın olmadığı. Ama tüm güçlendirme sistemi çökmüş. Çalışmalar bitmeden konuşamıyorum. Ama bu işletmenin şartlara uygun çalıştığı görülüyor." dedi.

09.40

İşçilerimizin cesetlerini şu an da çıkaramamıyoruz. Sadece 2 işçinin naaşını çıkarabildik. Çalışan ekibimizin de güvenliğini sağlamak zorundayız. Bu akşama kadar diğer işçilerimizin de bedenine ulaşacağız. Zonguldak ekibi meteorolojik şartlardan dolayı geç geldi ama bizim ekibimiz de uzman bir ekip. Gerekli müdahaleler yapıldı.

09.37

Madende 4 ayrı ekip kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

09.32

Bakan Dinçer: İşçilerin tamamı öldü, cesetleri çıkarmaya çalışıyoruz. Olaydan haberdar olduğumuzu andan itibaren olay yerine ulaşım sağlandı. Olaydan tam 45 dakika sonra müdahale edildi. Zonguldak ekibinin buraya geç gelmesi işimizi aksatmadı. Şu anda çalışıyorlar. 2 ayrı bilirkişi heyeti çalışıyor. Hadisenin olduğu andan 1 saat sonra maden mühendisi kökenli müfettişler burdaydı.

09.31

4 işçi sağ çıktı, hastanede gözetim altında.

09.30

Bakan Dinçer: Maden ocakları çok sıkı denetliyoruz. Her yıl demetleniyordu. Eksiklerini söyleriz ve tamamlamalarını isteriz. İncelemelerden sonra gerekli açıklamaları yapacağız.

09.26

Zonguldak Maden Müh. Odası Başkanı: Biz şu an yoldayız olay yerine gidiyoruz. İşçilerimiz grizu patlaması sonucu hayatını kaybetti. Çok büyük üzüntü içerisindeyiz.

09.20

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "19 işçimizi kaybettik Başımız sağolsun " dedi.

09.16

Vali Harput: 30 metrelik göçük çukurunun 7-8 metresi geçildi

Mustafakemalpaşa İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik İşletmesi´ne ait kömür ocağında, dün akşam 19.30’da, 32 işçinin çalıştığı sırada şiddetli bir patlama meydana geldi. Yaklaşık 220 metre derinlikteki patlamanın ardından 19 işçi toprak altında sıkıştı. 13 işçi ise kendi imkanlarıyla dışarı çıktı. Kurtarma amaçlı ocağa giren 5 işçi, içerideki gazdan zehirlenince güçlükle dışarı geri dönebildi.

Müdahalede sıkıntı  

1985’den beri faaliyette olan ve daha önce meydana gelen grizu patlamasında 4 işçinin öldüğü ocaktaki patlamadan sonra bölgeye jandarmanın yanı sıra Balıkesir´den 10, Dursunbey Şen Madencilik´ten 10, AKUT Bursa´dan 20, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı´ndan 20 kişi ile Bursa Sivil Savunma´dan çok sayıda ekip sevk edildi. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Zonguldak ve Tunçbilek’ten takviye ekiplerin de bölgeye hareket etmesinin sağlandığını açıkladı. Yoğun gaz kokusu nedeniyle müdahalede güçlük çeken ekipler, ocağa sürekli olarak hava verdi. Ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar sırasında 7 kişi yoğun gazdan zehirlenerek olay yerindeki ambulanslarda tedaviye alındı.

Milletvekilinin iddiası

Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için Zonguldak´tan gelecek ekiplerin olay yerine ulaşması beklenirken, CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer 19 işçinin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Özer, Zonguldak´tan beklenen ekibin  saatlerce beklendiğini belirtti. Zonguldak Valisi Erdal Ata helikopterle yola çıkan ekiplerin hava muhalefeti nedeniyle yarı yoldan döndüklerini açıkladı.

Allah yardım etsin, işleri çok zor

Kömür ocağında çalışan Hüseyin Ayyıldız, ocaktan çıkarılan kömürü yakınlardaki silolara nakletmekle görevli olduğunu belirterek, “Tam ocaktan çıktığımda patlama sesi duydum. İçim acıdı ama yapacak bir şey yoktu. Aşağıya kadar indim. Yakında olan bazı arkadaşlarım kurtuldu. Çok sayıda arkadaşım patlamanın olduğu yerde. Allah yardım etsin, ama işleri çok zor’’

İşçilerin isimleri belirlendi

Alınan bilgilere göre ocakta mahsur kalan 19 işçinin ismi şöyle: Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

6 işçinin cesedine ulaşıldı

Şu ana kadar cesedine ulaşılan işçilerden ikisinin ismi Ali Kazan ve İzzet Kuşoğlu... Mahsur kalan 13 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor.
 
hurriyet



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs