En Sıcak Konular

Rusya kime gülümsüyor?

10 Aralık 2009 16:14 tsi
Rusya kime gülümsüyor? Rusya sevgi dağıtıyor! iyibilgi Ankara

Moskova bugün, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki uzlaşının, tam bir anlaşma ile sağlanabileceği ve o anlaşmanın tarihini verdi.

Rus Dışişleri’nin bu açıklamasının, ABD-Türkiye görüşmelerinin ardından, Başbakan Erdoğan tarafından dillendirilen “Minsk Grubu”nun aktif olması temennisine yanıt olduğu da varsayılabilir.

Rusya’ya göre, Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda Ermenistan ve Azerbaycan 2010’da anlaşmaya varma yolunda.

Dışişleri’nin tam sözcükleri şöyle; "Eğer müzakerelerde ulaşılan olumlu tempo önümüzdeki yıl da devam ederse, çözümün temel ilkeleri ve barış anlaşmasının metniyle ilgili çalışmalar üzerinde nihai anlaşmanın sağlanacağını düşünebiliriz".

İşin bu kısmı internet haber kaynakları ve ajanslar tarafından söylendi. Yarın da muhtemelen gazeteler de görebilirsiniz.

Ancak Rusya’nın bir de resmen dillendirmediği bir tür iç bakışı var. Onu da biz yansıtalım. Evet, Rusya iki ülke arasındaki yakınlaşmadan hoşnut. Destekliyor ve katkı da sağlayacak.

Tabii bir de, Azeri-Ermeni yakınlaşmasının yanında Türkiye-Ermenistan yakınlaşması var. İşte burada ince bir diplomasi sürüyor Kremlin.

Normalde bu yakınlaşmadan-Ermenistan Rusya ilişkileri çok yakın olduğu için-Rusya’nın “huylanması” beklenebilir. Ama öyle değil!

Rusya tam tersine, Azerbaycan’ın bu yakınlaşmadan huzursuz olmamasını istiyor. Bu nedenle, Türkiye ile Ermenistan arasındaki “yakınlaşmanın” parametrelerinin Bakü’ye doğru-dürüst ve samimiyetle anlatılmasını istiyor.

Kısaca Azerbaycan’ın bu süreçten rahatsızlık duymasından endişeleniyor! Bu kötü mü? Değil. Değil ama en az iki soruya yer açıyor: 1) Rusya neden Bakü’nün huzurunu bu denli düşünüyor? Daha doğrusu bu anlaşma sürecenin ana ekseni sayıyor? 2) Kremlin’deki bu bakış açısını savunanlar mutabık mı? Yoksa  sadece iktidarın bir kesimine mi ait?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs