En Sıcak Konular

Anket: İşte halkın Kurtlar Vadisi hakkında görüşü

0 0 0000 00:00 tsi
Anket: İşte halkın Kurtlar Vadisi hakkında görüşü ‘Kurtlar Vadisi Terör’ün izleyici kanaatleri ve beklentileri araştırması yapıldı. Ankete katılanların yüzde 81’i dizinin yayından kaldırılmasını doğru bulmuyor.

Kurtlar Vadisi Terör’ dizisinin yayından kaldırılmasının ardından Başkent Araştırma Grubu tarafından İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Samsun, Erzurum, Diyarbakır ve Gaziantep'in içinde yer aldığı 16 metropolde araştırma yapıldı. 6-17 Şubat 2007 tarihlerinde, araştırma uzmanları Mehmet Safa ve Kemal Özkiraz'ın koordinatörlüğünde stratejist Mehmet Murat Pösteki'nin proje danışmanlığında gerçekleştirilen araştırmaya bin 412 kişi katıldı. Telefonla ulaşılan ve cinsiyet, yaş ve eğitim kotası uygulanan katılımcıların büyük kısmı dizinin sansürlenmesine karşı çıktı.

Araştırmaya katılanlardan yüzde 53.1'i ‘Kurtlar Vadisi Terör’ isimli dizinin ilk bölümünü izlediğini, yüzde 46.9'u izlemediğini söyledi. Dizinin yayından kaldırılmasını doğru bulmayanların oranı yüzde 81.5 iken, yüzde 10.9'u doğru buldu, 7.6'sı ise fikir belirtmedi. Diziyi izleyen katılımcıların yüzde 97.4'ü, ‘Dizinin ilk bölümünde Kürt kökenli vatandaşlarımızı aşağılayıcı veya onların terör örgütü ile özdeşleştirilmesine rastladınız mı’ sorusuna ‘Hayır’ cevabını verdi. Rastladığını iddia edenlerin oranı yüzde 2.6'da kaldı.

İzleyicilerin yüzde 54.7'si dizi ile Türk-Kürt kardeşliğinin vurgulanarak ve PKK'nın Kürt kökenli vatandaşlara hizmet etmediği anlatılarak, PKK'ya katılımın azalmasının sağlanabileceğini savundu. Şiddet olaylarının artmasının ‘Kurtlar Vadisi’ ve ‘Sağır Oda’ benzeri yayınlara bağlamanın doğru olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 61.5 olarak belirlendi. Ayrıca izleyicilerin yüzde 94.6'sı ‘Kurtlar Vadisi’ ve benzer filmleri izledikten sonra kendisini şiddete meyilli hissetmediğini vurguladı. ‘Kurtlar Vadisi’ ve benzer yayınlardan etkilenerek suça karışmadığını söyleyenlerin oranı da yüzde 98.7 olarak gerçekleşti. ‘Evet suça karıştım’ diyenlerin oranı ise yüzde 1.3 olarak ortaya çıktı.

‘Sizce toplumu büyücülüğe özendiren, çocuk yaştaki bireylerin flörtünü normalmiş gibi gösteren, ahlaksız tekliflerin yapıldığı, annelik duygularını zedeleyen diziler mi toplum için daha zararlıdır yoksa Kurtlar Vadisi-Sağır Oda gibi yakın tarihimizdeki şiddet olaylarını sorgulayan diziler mi daha zararlıdır’ sorusu karşısında ise izleyicilerin yüzde 13,1'i ‘Kurtlar Vadisi-Sağır Oda gibi diziler daha zararlı’, yüzde 64.9'u ‘Aile ve ahlak yapısını zedeleyebilecek diziler daha zararlı’, 20.3'ü ise ‘Her iki grupta zararlı’ cevabını verdi. Bu soruda fikir belirtmeyenlerin oranı 1.7 olarak belirlendi.

Dizinin ilk bölümünü izleyenlere, ‘Kurtlar Vadisi Terör dizisine uygulanan yasağın veya baskının kaldırılması için eylem yapılsa destek verir misiniz’ sorusu da yöneltildi. Sorunun muhataplarının yüzde 84.9'u ‘Evet destek veririm’ dedi. Yine ‘Kurtlar Vadisi Terör’ün ilk bölümünü izleyenlerin yüzde 100'ü diziyi televizyondan, yüzde 73.4'ü şifreli digital yayınlardan, yüzde 45.7'si internetten, yüzde 29.2'si sinemadan ve yüzde 61.5'i DVD-VCD'den izleme imkanına sahip olduklarını kaydetti.

Araştırmaya katılan TV izleyicilerinin çok büyük bir kısmı dizinin yayından kaldırılmasına karşı çıktığını söylerken, dizinin sansürlenmesini doğru bulanların oranının diziyi sakıncalı bulanlardan çok daha düşük olması TV izleyicisinin her türlü sansüre karşı olduğunu gösterdi. Diziyi izleyenler bazı kesimlerin iddia ettiğinin aksine dizinin ilk bölümünde Türk-Kürt ayrımını derinleştirecek bir ifade görmediğin değinirken, yine çok büyük bir kesim de dizide terörün iç yüzünün gösterilmesiyle PKK'ya katılımın azaltılmasında etkili olabileceğini savundu. Yine katılımcıların çok büyük bir kısmı ‘dizinin şiddet olaylarını arttırdığı’ kanaatinde olmadıklarını belirterek, diziyi izledikten sonra hiçbir etki altında kalmadıklarını, şiddete meyil etmediklerini, suça karışmadıklarını ve çevrelerinde de bu tür bir etkiye rastlamadıklarını söyledi.

TV izleyicileri artan şiddet olaylarını bu tür yayınlara bağlamanın kolaycılık olduğunu düşünürken, çok büyük bir kısmı manevi ve ahlaki yıpranmayı körükleyen dizi ve yayınları, şiddet içeren yayınlardan çok daha tehlikeli buldu. Deneklerin çoğunluğu sansüre karşı yapılacak eylemleri desteklediğini belirtti ve TV haricindeki diğer platformlarda da diziyi izleyeceğini belirterek sansürün hiçbir şeye çare olamayacağını gözler önüne serdi. Araştırmayı yapan kuruluş sonucu şöyle özetledi: “TV izleyicisi sansür yanlılarına ve RTÜK'e izleyici tercihlerine saygılı davranması gerektiğini anlatıyor. Sonuç olarak, izleyici 'Kurtlar Vadisi Terör'ü engellemek mümkün değildir. Dizimizi geri istiyoruz. Tercihlerime saygı bekliyorum. Kurtlar Vadisi Terör, PKK'ya karşı en iyi propaganda yöntemidir. Şiddeti diziye mal etmek sorumluluktan kaçmaktır. Bırak kararı ben vereyim' demiştir.”

Haber10



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,983 µs