En Sıcak Konular

Prof. Ali Doğramacı rektörlüğü bırakıyor

10 Aralık 2009 11:39 tsi
17 yıldır Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Ali Doğramacı, 30 Haziran 2010'da görevinden ayrılacağını açıkladı. Doğramacı, kararını dün gerçekleştirilen Üniversitelerarası Kurul toplantısında rektörlere de açıkladı.

Prof. Dr. Doğramacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevinden ayrılacağı 30 Haziran 2010 tarihini ders yılı sonu olması nedeniyle belirlediğini söyledi. Doğramacı, ''Daha önce de olabilir, ama bizde bir süreç var. Mütevelli heyet toplanır, onlar yeni bir rektör arama komisyonu oluştururlar, çalışırlar. Herkese zaman verdim'' diye konuştu.

Doğramacı, ''Bu zorunlu bir ayrılış mı?'' sorusunu ''17 yıl rektörlük yaptım. Biraz fazla oldu. Şöyle daha vaktim var, birazcık nefes alayım.'' şeklinde yanıtladı.

Doğramacı, ''Görevinize ne şekilde devam edeceksiniz, yine üniversitede mi olacaksınız?'' sorusuna, Bilkentli olmaktan vazgeçilmeyeceği cevabını verdi.

Rektörlüğü bıraktıktan sonra ne yapacağına henüz karar vermediğini belirten Doğramacı, ''Üniversitenin 2020'li yıllara geçişi, yeni seçilecek yönetim tarafından gerçekleştirilecek. Zaten yaşım, rektörlük görevimi ne kadar sürdüreceğimi sınırlıyor. Çünkü 65 yaşındayım. Şu halde böyle bir ekibin oluşması lazım. Ekip ne kadar erken oluşursa ve ne kadar iyi hazırlıklı çalışılarak seçim yapılırsa, o kadar iyi olur'' diye konuştu.

Doğramacı, üniversitenin kurucusu ve aynı zamanda babası Prof. Dr. İhsan Doğramacı'yı nasıl ikna ettiğine ilişkin soruya da, ''İkna kabiliyetime ben de hayran oldum'' karşılığını verdi. ''Babanız kolay kabul etti mi?'' sorusu üzerine Doğramacı, söylediklerinin gayet makul olduğunu ifade etti.

-KARARINI ÖĞRETİM ÜYELERİNE VE ÖĞRENCİLERE DE İLETTİ-

Prof. Dr. Ali Doğramacı, rektörlük görevinden ayrılma kararını, Bilkent Üniversitesi'nin öğretim üyelerine ve öğrencilerine mail göndererek iletti. Bilkent Üniversitesi'nin internet sitesinde Doğramacı'nın kararına ilişkin bir de yazı yayımlandı.

Doğramacı, yazısında, ''Çok Değerli Bilkent mensupları, bir süredir düşünmekte olduğum ve nihayet geçen hafta kurucumuz Sayın İhsan Doğramacı'yı kabule ikna etmiş olduğum bir kararımı sizlerle paylaşmak üzere bu satırları yazıyorum'' dedi.

 Haziran 2010 itibarıyla rektörlük görevinden ayrılmaya karar verdiğini belirten Doğramacı, üniversite senatosu ve yönetim kurulunun müşterek toplantısında bu kararını açıkladığını ve ardından mütevelli heyetine arz ettiğini ifade etti.

Böylece mütevelli heyetin yeni rektörü belirleme ve atama sürecini yürütebilmesi ve tamamlaması için yeterli bir çalışma zamanı oluştuğunu vurgulayan Doğramacı, ''2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu rektör atamalarını 67 yaş ile sınırlamıştır. İki ay sonra 65 yaşımı dolduracağım. Şu anda önemli olan konu benim bir-iki sene daha uzun veya kısa görev yapmamdan çok, üniversitemizin 2020'li senelerde nerelerde olacağıdır'' dedi.

Geleceği şekillendirecek yeni yönetimin belirlenmesinin önemli olduğunu belirten Doğramacı, yazısında şunları kaydetti:

''Kurucumuz Sayın İhsan Doğramacı'nın bu sürecin de mimarı olması Bilkent için yararlı olacaktır ve bunu geciktirmemek için, şimdiden vermiş olduğum rektörlükten ayrılma kararımı anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Bilkent Rektörlüğü, tek başına yürütülen bir iş değildir. Her Bilkentlinin katkısı ile oluşan ve eşi benzeri olmayan ortaklaşa bir süreçtir. Rektörlük görevimi devretme kararımı aldığım bu noktada, sizlere, Bilkent ailesinin değerli mensuplarına içten teşekkürlerimi sunuyorum. Çeyrek asır önce kurulmuş olan genç üniversitemizin bugün ulaşmış olduğu merhale dünyanın takdirini kazanmıştır. Bu başarı 1984'ten bu yana Bilkent'e katkıda bulunanların başarısıdır. Sizin başarınızdır. Bu yolculukta sizlerle beraber olmaktan onur duydum. Yeni yönetime vereceğiniz destek ile Bilkent'i hep beraber daha da yükseklere taşımanın ümidi ile hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.''

AA

 



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs