En Sıcak Konular

ABD kurtarma planının süresini uzatacak

10 Aralık 2009 11:30 tsi
ABD Hazine Bakanı Geithner, hükümetin 700 milyar dolarlık kurtarma programını gelecek yıl Ekim ayına kadar uzatacağını bildirdi.

Geithner, Temsilciler Meclisi ve Senato liderlerine yazdığı mektupta, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'nın (TARP), yeni ekonomik şoklara karşı korunmak için gerekli olduğunu, bu yüzden programın, ''Amerikalı ailelere yardım ve finansal piyasaları istikrara kavuşturmak'' için uzatılmasına ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Kongre üyelerini haberdar ederek TARP'ın süresini uzatma yetkisine sahip olan Geithner, finansal krizle mücadelede Ekim 2008'de Kongre'den geçen ve yıl sonunda vadesi dolacak TARP'ın süresinin 3 Ekim 2010 tarihine kadar uzatılacağını açıkladı.

''Finansal sistemimizdeki düzelme tamamlanmadı ve yakın vadede ortaya çıkabilecek şoklar şimdiye kadar gördüğümüz ekonomideki toparlanmaya zarar verebilir'' diyen Geithner, programda 550 milyar dolardan fazla bir miktarın kullanılmasını beklemediğini ifade etti.

Programın kötü bir finansal sonucun önlenmesine yardımcı olduğunu, finansal koşulların düzeldiğini ve ekonominin derin bir gerilemeden çıktığını ve tekrar büyümeye başladığını belirten Geithner, ''ancak, önemli güçlükler devam ediyor. Birçok Amerikalı aile, ev sahipleri ve küçük işletmeler halen ciddi finansal baskıyla karşı karşıya bulunuyor. Ekonomideki toparlanmaya rağmen, hacizler yükseliyor ve işsizlik kabul edilemeyecek kadar yüksek'' dedi.

Hükümetin, benzer ekonomik ve finansal çöküşle mücadelede ülkelerin geçmişte yaptıkları hatada olduğu gibi ekonomiye destek önlemlerini hemen geri çekemeyeceğini vurgulayan Geithner, ''tarih, finansal krizleri kontrol altına almak için hazırlanan önlemlerden erken çıkışın ekonomideki gerilemenin süresini önemli ölçüde uzatabileceğini göstermektedir'' ifadesini kullandı.

Gelecek yıl sonuna kadar kurtarılan şirketlerin 175 milyar dolar kadar ödeme yapmasını beklediklerini bildiren Geithner, programdan finanse edilecek yeni taahhütlerin gelecek yıl üç alanla sınırlı olacağını belirtti.

Bu taahhütlerden ilkinin, konut piyasasını istikrara kavuşturmak ve kalıcı ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla, rekor seviyedeki konut hacizlerini önleme çabaları olacağını kaydeden Geithner, diğerinin küçük işletmelere kredi sağlamada hayati rol oynayan küçük bankalara sermaye sağlamak, üçüncü alanın ise tüketicilere ve küçük işletmelere kredi vermeyi amaçlayan program olacağını ifade etti.

Bu arada TARP ile ilgili hazırlanan bir rapor, programın, finansal paniğin azalmasına yardımcı olduğunu, ancak hacizleri azaltmak ve tüketiciler ile işletmelerin ihtiyaç duyduğu kredilerin önünün açılması dahil diğer hedeflere ulaşmada daha az başarı sağlandığını ortaya koydu.

TARP, büyük finans şirketleri, otomotiv şirketleri ve diğer büyük firmaların kurtarılmasında yardımcı oldu. Ancak, çok sayıda Amerikalı, hükümeti kriz sırasında yüksek işsizlikten ve artan konut hacizlerinden kendilerini korumadığı, sadece büyük şirketlere yardım elini uzattığı gerekçesiyle yoğun biçimde eleştirdi.

aa



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs