En Sıcak Konular

Aydınlık'a 'Terör Örgütü' yasağı

10 Aralık 2009 10:26 tsi
Aydınlık dergisi'ne terör örgütü propogandası yapmaktan ve terör örgütüne kamu görevlilerini hedef göstermekten 1 ay süreyla yayın yasağı konuldu...

Ergenekon'un üst düzey yönetcisi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Doğu Perinçek'in genel başkanlığını yaptığı İşçi Partisi'ne (İP) yakınlığı ile bilinen Aydınlık Dergisi'nin son sayısı toplatıldı ve 1 ay süreyle yayın yasağı konulduğu açıklandı.

Doğu Perinçek'in her sayısında yazıları yayınlanan Aydınlık'a getirilen yayın yasağına gerekçe olarak, "Vatanı savunmak suç, bölüçülük ve casusluk serbest, Türk ordusuna tasfiye harekatı" başlıklı yazı gösterildi.

Kapatılma kararından sonra bugün açıklama yapan Aydınlık Dergisi Sahibi ve Sorumlu Müdürü Ruhsar Şenoğlu, kapatma kararının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını DTP'nin kapatılmasının beklendiği bir ortamda Aydınlık Dergisi'nin kapatılıp toplatıldığını açıkladı. Ruhsar Şenoğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararının kendilerine dün sabah bildirildiğini söyledi. Ruhsar Şenoğlu, Aydınlık Dergisi'nin “ABD'li diktanın” isteği üzerine kapatıldığını ileri sürdü. Ruhsar Şenoğlu, “Dergimiz sabah saatlerinde yapılan bildirime istinaden son sayımızla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararınca son sayımızla ilgili toplatma kararı verilmiş, bir süreyle yayın yasağı verilerek kapatılmıştır. Amerikancı dikta böyle istediği için kapatılmıştır. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile görüşmesinden 24 saat bile geçmeden bu karar çıkmıştır. Erdoğan'ın Obama ile yaptığı görüşmede basın özgürlüğünden söz etmiş fakat Oval Ofis'teki görüşmenin ardından dergimizin kapatılma kararı çıkmıştır. Bu basına yapılan susturma harekatıdır” dedi.

Ruhsar Şenoğlu, "Savcılığın, dergimiz bayilere çıktıktan 3 gün sonra işlem yapması da kapatmanın siyasi bir karar olduğunu göstermektedir" diye konuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Vatanı savunmak suç, bölücülük ve casusluk serbest, Türk ordusunu tasfiye harekatı" başlığını gerekçe göstererek kapatma kararı alınmasını istediğini anlatan Ruhsat Şenoğlu, "Vatanseverlik suç, bölücülük serbest. Aydınlık’a verilen kapatma kararı, bu gerçeği bir kez daha göstermiştir. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında ‘suçu ve suçluyu övdüğümüz’ öne sürülüyor. Aydınlık’ın övdüğü nedir? Vatanseverlik ve Atatürk devrimi suçlu ilan edilmiştir" dedi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında ise şöyle:

"İstanbul ilinde basılıp yayımlanan Aydınlık isimli derginin 6 Aralık 2009 tarihli 1168 sayılı nüshasının 4. sayfasında yer alan ‘Vatanı savunmak suç, bölücülük ve casusluk serbest, Türk ordusuna tasfiye harekatı’ başlıklı yazının tamamı ve içeriğindeki ‘Beşiktaş Terör Örgütü İşlevsel Şema’ incelendiğinde suç ve suçlunun övüldüğü, terör örgütünün propagandasının yapıldığı, terör örgütüne kamu görevlilerinin hedef gösterildiği anlaşıldığından 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2 maddesi gereğince Aydınlık isimli derginin 6 Aralık 2009 tarihli 1168 sayılı nüshalarının tamamına el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına, 3173 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/son maddesi gereğince yayının bir ay süreyle durdurulmasına karar verildi."

Derginin avukatı Mehmet Cengiz ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararına itiraz edeceklerini, boş bir gerekçe ile yapılan kapatma kararını kaldırtıp Pazar günü bayilerdeki satış standlarında yerlerini alacaklarını okuyucularıyla buluşacaklarını söyledi.



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs