En Sıcak Konular

Perdenin ardında kimler var?

10 Aralık 2009 08:51 tsi
Perdenin ardında kimler var? Son günlerde artan eylemler tesadüf mü komplo mu? Uzmanlar, şu görüşleri dile getirdi:

Son günlerde artan sokak eylemleri, linç girişimleri ve son olarak da Tokat’taki hain saldırının peşpeşe gelmesinin tesadüf olmadığına inanan uzmanlar, zamanlamaya dikkat çekiyor

Diyarbakır’da üniversite öğrencisi Aydın Erdem’in öldürülmesi ve İstanbul’da İETT otobüsünde liseli genç Serap Eser’in yakıldıktan sonra yaşamını yitirmesi, ardından Tokat’da 7 askerin şehit olması, uzmanlar tarafından ‘açık bir provokasyon’ olarak nitelendi. Uzmanlar, şu görüşleri dile getirdi:

PROFESYONEL BİR EYLEM

Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu:  Bu eylemin zamanlaması ve kurgusuna bakıldığında, ilk bakışta PKK düşünülse de derinlemesine bakmak gerek. Çok profesyonel bir kurgu. Her terör eylemi bir provokasyondur. Zamanlaması bunu daha da güçlendiriyor. Erdoğan Obama görüşmesinden bir kaç saat önce, DTP’nin kapatma davasından bir gün önce ve Güneydoğu’daki eylemlerin arttığı dönemde geldiği görülüyor.

PROVOKASYON YAŞANIYOR

Sosyolog Doç. Dr. Mazhar Bağlı: “Yaşananların provokasyon olduğundan hiç kuşku yok. İlgili yetkili kişiler de böyle dile getiriyorlar. Hem Diyarbakır’daki üniversitelinin ölümü, hem askerlere yönelik hain pusu, bunlar süreci baltalamaya yönelik hareketlerdir.”

KORKUYU ARTIRIYORLAR

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil: “Meselenin temelinde yatan iki faktör var. Bizim sosyo politik sistemimiz şiddetle yüklü. Şiddet bizde sorun çözmenin temel yöntemi olarak benimsenmiş. Devletten bireye kadar böyledir. Kürtlere yönelik bir şiddet uygulanıyor, onlar da buna karşılık veriyorlar. Kültürel farkılıkların insani hak olduğunu belirten yasal düzenleme olmadıkça olaylar yaşanır.”

BARIŞA ZARAR

78’liler Vakfı Sözcüsü Celallettin Can: “Öcalan’ın yaşam koşulları daha düzeltilmiş olsaydı Güneydoğu’daki olaylar yaşanmazdı. Tokat’taki saldırı ise başka bir olay. O bölgede PKK yoktur. Ayrıca Karadeniz gibi milliyetçi yapının olduğu bir yerde bu saldırının yaşanması zaman itibari ile düşündürücü. Bu dönemde gerçekleşecek bu tip olaylar. Türkiye’deki barışı ve demokrasiye zarar vermek için yapılıyor. Hükümetin bu süreçte başarısız olması için çalışan meşru olmayan çok şey var.”

AMAÇ KAOS İÇİNDE ÜLKE

USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner: Gerçekleşen sokak saldırıları ülkenin Başbakanı’nın Amerika ziyareti sırasında meydana gelmesi hiç de tesadüf değil. Bu provokatif eylemlerin temel amacı DTP ile Türkçü ırklar arasında çatışma meydana getirmektir. Çatışma çıkarmak için yaşanan olayları yeterli görmemiş olacaklar ki, parti binalarına saldırı düzenleme, yangın çıkarma gibi olaylar yaşanıyor. Tahminim odur ki her iki tarafın da bazı önde gelen figürlerine saldırılar düzenlenebilir. Denizli, Balıkesir, Aydın, Adana, İzmir, Mersin gibi illerde sokak çatışmaları yaratılabilir. Bütün amaç yönetilemeyen, kaos içerisinde bir Türkiye manzarası yaratmak.

star



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs