En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Bize düşen dünyayla yarışmak

9 Aralık 2009 22:02 tsi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bize düşen dünyayla yarışmak, birbirimizin önüne takoz koymak değil" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve dünyanın büyük değişim içinde olduğunu belirterek, "Bize düşen dünyayla yarışmak, kendimizle yarışarak birbirimizin önüne takoz koymak değil." açıklaması yaptı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde "2009 yılı Sonbaharında Türkiye Ekonomisi" konulu konferans veren Hisarcıklıoğlu, geride kalmamak için değişimin takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bilgi üretmenin ancak özgür düşünceyle olabileceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Üniversite kürsüleri hür olmalıdır. Kürsü ne kadar özgür olursa üretilen bilgi de o kadar hür olur. Klasik anlayışın değişmesi, ancak kürsüde üretilecek fikirlerle mümkündür. Türkiye ve dünya büyük değişim içinde. Bize düşen dünyayla yarışmak, kendimizle yarışarak birbirimizin önüne takoz koymak değil." diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin yeterli sayıda girişimci bulunmaması olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bugün 6 milyon 300 bin kişi işsiz yani neredeyse her ailede bir işsiz var. Her yıl 700 bin genç de istihdam piyasasına katılıyor. Bunlara iş bulabilmek, girişimci sayısını artırmaya bağlı. Girişimci sayısını artırmazsanız, mevcut işsizlere ve yeni iş gücüne katılacaklara iş bulamazsınız. Türkiye'de her yıl 90 bin firma kuruluyor. Bunların çoğunun değeri, zaman geçmesine rağmen aynı kalıyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri, mali sistemimizin maalesef fazla büyük olmaması. Gelişmiş ülkelerde iyi fikriniz varsa finansal olarak bu karşılanıyor ama bizim mali sistemimiz yeterli olmadığı için finansman sıkıntısı yaşanıyor." şeklinde konuştu.

Kendisinin hayatta 5 ilkesi bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Kazancın harcamandan fazla olacak; dürüst olacaksın, dürüst olan uzun vadede her zaman kazanır; işinizin başında olacaksın; hafızasına güvenen yanılır, her zaman için not almanız gerekir; işte idare etmek olmaz, kurallara herkesin uymasını sağlayacaksınız. Hayal edin, hayal etmekten, sıra dışı davranmaktan korkmayın."

Türkiye'nin kısa vadede hedefinin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin uzun vadede dünyanın en büyük ekonomisi olmayı hedeflediğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Uludağ Üniversitesi'ndeki konferansının ardından Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen toplantıya katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranının sadece yüzde 25 olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "72 milyonluk bir ülke. Yarısı kadın, 36 milyon. 36 milyon kadını biz maalesef israf ediyoruz, kullanmıyoruz, müthiş bir güç aslında. Bu gücü kullanmamız lazım eğer zengin olacaksak. Yüzde 25'ini ancak kullanabiliyoruz." açıklamasında bulundu.

cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,562 µs