En Sıcak Konular

Beyaz Saray'da neler yaşandı?

9 Aralık 2009 21:24 tsi
Beyaz Saray'da neler yaşandı? Büyükelçi Nabi Şensoy'un istifasıyla ilgili bazı detaylar su yüzüne çıkmaya başladı. Son gelen bilgilere göre istifa süreci şöyle gerçekleşti:

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesi sırasında Erdoğan başbaşa ikili görüşme istedi. Beyaz Saray, bu talebin kendilerine daha önce iletilmediğini belirtti. Ancak Beyaz Saray programı değiştirilerek ikili görüşme hemen ayarlandı. Başbakan Erdoğan Obama ile görüşürken Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Büyükelçi Nabi Şensoy'a ‘İkili başbaşa görüşmenin niçin iletilmediğini’ sordu. Büyükelçi Şensoy da bu konuşma sırasında istifasını verdi.

Gezinin ardından TRT Türk'te yayınlanan ‘Studyo Washington’ programına bir açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer da ikili başbaşa görüşmenin programda olmamasına karşın yapıldığını söyledi.

Erdoğan-Obama görüşmesİnin ardından Beyaz Saray'dan ilk resmi açıklamayı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, TRT Türk için çalışan Beyaz Saray Muhabiri Emel Bayrak'a yaptı. Mike Hammer ile Emel Bayrak arasında geçen görüşme ise söyle:

Emel Bayrak: Merhaba, öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bildiğiniz gibi Başbakan Erdoğan, Başkan Obama ile yaklaşık 1 buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin Beyaz Saray'da nasıl yorumlandığına dair bize bilgi verebilir misiniz? Beyaz Saray görüşmeden memnun mu?

Mike Hammer: Başkan Obama Sayın Erdoğan'ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duydu. Başkan, Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmekten de çok mutluluk duymuştu. Ankara'da çok iyi karşılandı ve gördüğü ilgiden çok memnun kaldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin, stratejik işbirliği çerçevesinde daha da geliştirilmesi ABD'nin de çıkarına. Bu tavrımız karşılıklı ziyaretlerde Türkiye'ye yansıtıldı. Son görüşmede, birçok konu tartışıldı. Başkan Obama ve Erdoğan başbaşa da yaklaşık 40 dakika görüştü ki, bu aslında planlanmamıştı.

Afganistan'daki durum, Türkiye'nin bu ülkedeki katkıları, Irak'ın durumu, Ortadoğu barış sürecinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin bu konuda yapabilecekleri, Türkiye'de Kürt azınlıkla ilgili yaşanan gelişmeler de dahil birçok konu görüşüldü. Bu görüşme iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin bir göstergesiydi ve Başkan Obama, bu ilişkiyi uluslararası arenadaki birçok kritik konunun çözüme ulaştırılması için daha da geliştirmek istiyor.

E.B: Özel görüşmede neler konuşuldu?

M.H: Liderler başbaşa bir görüşme de yapmak istediler, çünkü bazı konuların bu tarz bir ortamda görüşülmesi gerekiyordu. Örneğin İran konusu. Bu konuda fikir alışverişi yapmak, Türkiye’nin İran ile ilişkisini anlamak, İran'ın uluslar arası sorumluluğunu yerine getirmesi için Türkiye'nin bu ülkeye nasıl mesajlar verdiği gibi şeyler konuşuldu. Ama İran şu ana kadar uluslar arası toplumun işbirliği çağrılarına olumlu bir cevap vermedi. İran'a karşı iki ayaklı bir strateji izlemenin gerekliliği konuşuldu. Diplomasi yolunu deniyoruz hala ve yılın son haftalarına girerken İran'dan uluslar arası topluma, nükleer programı konusunda güven verecek olumlu bir yaklaşım bekliyoruz.

E.B: Bu görüşmede İran ya da Afganistan konusunda somut bir gelişme yaşandı mı? Başkan Obama Erdoğan'a Afganistan'a daha çok asker yollaması talebinde bulundu mu?

M.H: Bu tarz görüşmeler yapı itibariyle ileriye dair taahhütlerin verildiği görüşmeler değildir. Bu görüşmelerde daha çok varolan durum tartışılır. Tabi ki, Başkan Obama'nın Afganistan'a ek asker kararının ardından NATO'dan da ek asker bekleniyor. Hep birlikte Afganistan'daki durumu geliştirebiliriz. Türkiye de asker sayısını bin 700'e çıkarıyor. Bunlar çok önemli katkılar. İran konusunda da Türkiye İran ile ikili ilişkisi olan ender ülkelerden biri olduğu için, İran'ın nükleer programının geleceği konusunda Türkiye'nin görüşlerini almak çok önemli. Ancak ne yazık ki, şu ana kadar İran uluslararası toplumun endişelerini gidermek için bir adım atmadı.

E.B: Son olarak, görüşmeyi bize nasıl özetleyebilir misiniz?

M.H: İyi, yapıcı ve verimli bir görüşmeydi. Önce heyetler görüştü, ardından liderler birebir görüştüler. Beraber öğle yemeği yediler. Türkiye ile ilişkileri ve ortaklığı daha da geliştirmeyi umuyoruz. Obama yönetimi, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için yeni adımlar atmaya, Türk hükümetiyle ve Türk halkıyla sıkı bir çalışma içinde olmaya devam edecektir.

hurriyet



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs