En Sıcak Konular

Uzan zaman aşımından mı yaralanacak?

9 Aralık 2009 18:17 tsi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu Uzan ailesi üyesi bazı sanıkların 'zimmet', 'dolandırıcılık' ve 'hileli iflas' suçlarından 3 ayrı davada yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''özel banka parasını zimmete geçirmek'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından görülen davanın duruşmasına, Cem Uzan ile annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Akay Uzan katılmadı. Duruşmada 18 sanıktan 10'u hazır bulundu.

Cem Uzan hakkında çıkarılan tutuklama kararına Uzan'ın avukatı tarafından itiraz edildiğini belirten mahkeme heyeti başkanı, itirazı değerlendirmek üzere dosyanın İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve tutuklamaya yapılan itirazın bu mahkeme tarafından reddedildiğini açıkladı.

Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı, dava dosyasının mahkemece seçilecek bilirkişi heyetine verilmesini ve bu heyete gerektiğinde ilgili bankada her türlü inceleme yapma yetkisinin tanınmasını istedi.

Mahkeme heyeti, TMSF avukatlarının Cem Uzan'ın annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Uzan hakkında tutuklama kararı verilmesi talebini reddetti. Mahkeme heyeti, dosyasının bilirkişiye gönderilerek bazı incelemeler yapılıp, rapor hazırlanmasına kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

''DOLANDIRICILIK'' DAVASI

Bu arada, aynı mahkemede ''zimmet'', ''dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlamalarıyla görülen davaya Cem Uzan, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan katılmazken 34 sanıktan 17'si hazır bulundu.

Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı, toplanan maddi delillerle birlikte iddia ve savunmaların değerlendirilerek yargılama konusu eylemlerde bankanın zarara uğratılıp uğratılmadığını ve uğratılmışsa sanıkların ve sorumluluklarının ayrı ayrı gösterilerek uzman kişilerden seçilecek heyetçe rapor hazırlanmasını istedi.

Cem Uzan hakkında yokluğunda verilen tutuklama kararının sürdürülmesine, sanığın kırmızı bültenle aranmasına ve yakalandığında Türkiye'ye iadesi için yapılan işlemlerin sonucunun beklenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilerek bazı incelemeler yapılıp, rapor hazırlanmasına karar verip bu davayı da erteledi.

''HİLELİ İFLAS'' DAVASI

Öte yandan, TMSF tarafından 2003 yılında el konulan İmar Bankası'nın hileli iflasına neden oldukları öne sürülen Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanık hakkında açılan davanın görülmesine de İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Bu davanın duruşmasına, başka suçtan tutuklu sanıklar Bahattin Uzan, Hilmi Başaran, Mustafa Akar ve Tacettin Pak'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu toplam 28 sanık katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı, Cem Uzan hakkında çıkarılan tutuklama kararına yapılan itirazın İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildiğini açıkladı.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Bahattin Uzan, ''İmar Bankası'nda görev almadım. Grup şirketlerinden Yapı ve Ticaret Şirketi'nde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptım. Bulunduğum pozisyon itibariyle hileli iflas suçunu işlemem söz konusu değildir. Suçsuzum beraatımı istiyorum'' dedi.

Hilmi Başaran, Ömer Ramis Soylu, Olgun Uyar, Emine Birsen ve diğer sanıklar da İmar Bankası'nın hileli iflasına neden olmadıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı ise mütalaasında, iddianamede Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca 3 Temmuz 2003 tarihinde bankanın işlem yapılmasına son verildiğini, sanıklar hakkında her ne kadar hileli iflastan dava açılmışsa da iflas kararının idarece geç verilmesi veya verilen kararın Yargıtayca geç onanmasının sanıklar aleyhine bir karine teşkil etmeyeceğini ifade etti.

Savcı, davanın eski TCK'nin 506. maddesini içeren ''Hileli iflas'' çerçevesi içinde değerlendirilerek öncelikle zaman aşımını kesen işlem olup olmadığının araştırılmasını istedi. Savcı, ''Davanın, zaman aşımı olan 5 yıllık süreyi yaklaşık bir yıla yakın aştığı kanaatindeyiz. Bu nedenle yine eski TCK'nın 104. maddesi çerçevesinde başkaca bir zaman aşımını kesen işlem var mıdır, yok mudur bunun araştırılmasını ilk etapta talep ediyoruz'' dedi.

Cem Uzan'ın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, TMSF avukatlarına zaman aşımı konusunda diyeceklerini hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

aa



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs